Obama vrea sa injecteze 300 de miliarde de dolari in economie pentru a rezolva problema somajului

Presedintele american Barack Obama este asteptat sa propuna, pe 8 septembrie, in fata Congresului, injectarea a 300 de miliarde de dolari in economia americana pentru a putea astfel sa lupte impotriva ratei somajului, care se mentine ridicata.

Mai exact, Obama va incerca sa obtina aprobarea acestui nou plan oferindu-i in schimb Congresului, unde adversarii sai republicani detin controlul, posibilitatea de a compensa aceste cheltuieli prin realizarea unor economii de aceeasi valoare, au precizat mai multe surse democrate pentru canalul CNN, citate de AFP.

Totusi, suma de 300 de miliarde de dolari nu a fost confirmata inca de Casa Alba. “Joi seara (8 septembrie, n.r.), presedintele va propune noi initiative importante pentru crearea de locuri de munca si pentru sprijinirea cresterii economiei, iar acestea vor fi finantate in totalitate”, anunta, pe 7 septembrie, responsabilul pe comunicare al lui Obama, Dan Pfeiffer.

Cele 300 de miliarde de dolari s-ar adauga la cele 787 de miliarde ale planului initial adoptat de Obama la inceputul presedintiei sale, in februarie 2009.

La acea vreme, banii urmau sa ajute Statele Unite sa treaca peste efectele crizei creditelor “subprime” care izbucnise in toamna lui 2008 si care s-a propagat in economia reala si in piata muncii.

Dar, chiar si dupa doi ani si jumatate de la anuntarea acestui plan de proportii, situatia de pe piata muncii, desi relativ stabilizata, ramane ingrijoratoare.

In august, economia americana a distrus tot atatea posturi cate a creat, punand astfel capat celor zece luni consecutive de angajari. In prezent, rata somajului din Statele Unite este de 9,1%, iar prima economie a lumii trebuie sa refaca opt milioane de locuri de munca pierdute din cauza recesiunii.

Aceasta cifra, la care se adauga alti indici economici deloc favorabili, alimenteaza riscurile unei noi recesiuni si pune serioase presiuni asupra pietelor.

Si popularitatea lui Obama, care si-a anuntat candidatura si la alegerile prezidentiale din 2012, are de suferit din cauza acestei situatii, ajungand la 40%, cel mai scazut nivel de dupa alegerea sa la Casa Alba in 2009.

Dupa cum estimeaza agentia Bloomberg, cele 300 de miliarde de dolari vor lua forma unor reduceri fiscale si a unor cheltuieli in infrastructuri, urmand sa fie finantate prin majorarea impozitelor in anii urmatori.

Acest tip de masuri se vor lovi insa, in mod cert, de opozitia republicanilor, care detin majoritatea in Camera Reprezentantilor si dispun de o minoritate ce poate bloca deciziile in Senat. Ei sunt de parere ca reducerea impozitelor si a cheltuielilor reprezinta cele mai bune masuri pentru relansarea pietei muncii.

“Daca cheltuielile guvernamentale ar fi raspunsul cel bun, la ora actuala ne-am afla in plina expansiune economica”, a ironizat Mitch McConnell, liderul minoritatii republicane din Senat.

“Asadar, vom asculta politicos ce are de spus (Obama) si vom analiza (planul sau), insa parerea noastra este ca trebuie sa o luam intr-o directie complet diferita”, a adaugat republicanul.