Sauer, cu cinci ani mai mare decat Merkel si o autoritate in domeniul sau, Fizica cuantica, a reusit sa se fereasca de interesul mass-media, in parte, datorita faptului ca nu-si impartaseste numele de familie.

In 1977, liderul politic a adoptat numele de familie al primului ei sot, un coleg pe nume Ulrich Merkel, de care a divortat cinci ani mai tarziu.

Acest factor i-a ajutat atat pe fratii Sauer, cat si pe surorile lui Merkel – Markus si Irene Kasner, numele de familie patern – sa nu fie automat identificabili ca „rude” ai sefului guvernului si sa-si poata duce propria viata normal si departe de privirea presei. 

Sauer si Merkel s-au casatorit in 1998, dupa ani de viata impreuna si cand a devenit secretar general al Uniunii Crestin Democrate (CDU), partidul la care se alaturase cu opt ani in urma.

“Fantoma de la Opera”

In primii ani ai lui Merkel in cancelarie, el a fost supranumit „fantoma operei” pentru ca nu a aparut cu greu in public decat la Festivalul Richard Wagner din Bayreuth. Pe langa faptul ca este profesor, Sauer este un wagnerian pasionat, ca si sotia sa.

De-a lungul timpului, a insotit-o pe Merkel in vizite oficiale de un anumit nivel sau interes, summituri G7 sau G20, excursii in Statele Unite – tara in care a locuit temporar pentru activitati academice.

Presa de barfa sapa din cand in cand in casatorie; apoi se asigura ca trece printr-o criza sau chiar dimpotriva. Cancelaria germana urmeaza regula ignorarii zvonurilor.

Transcende unele fotografii din vacantele lor, in trecut in Italia sau La Gomera -Spania- si recent limitata la excursii la munte, unde apar aproape intotdeauna cu imbracaminte informala identica si o fata oarecum plictisita.

Preferatii si sotiile lor

Social-democratul Olaf Scholz este favoritul in sondaje pentru a-i succeda lui Merkel. Nu pare ca, in privat, va urmari dinamica ultimului cancelar social-democrat, Gerhard Schroder (1998/2005).

Casatoriile sau despartirile succesive ale acestui politician au dus la un circ mediatic. S-a raportat despre a treia sa sotie, Hiltrud, un membru proeminent al partidului sau, ca i s-a interzis „currywurst” – carnati tipici – pentru ca este vegetariana radicala, in timp ce a cincea si actuala sotie, coreeanul Kim-So-Yeon, a fost raportata o despagubire ceruta de fostul ei sot dupa ce a parasit-o.

Scholz si Britta Ernst, in varsta de 63, respectiv 60 de ani, formeaza un cuplu casatorit cu interese politice comune. Sunt casatoriti din 1998, nu au copii si si-au stabilit resedinta in Potsdam, capitala Brandenburgului, „Tara” care inconjoara Berlinul si al carui guvern este ministrul Tineretului, Educatiei si Sportului.

Nu este primul sau post ministerial la nivel regional al lui Ernst. Intre 2014 si 2017 a detinut acel portofoliu in „Tara” Schleswig Holstein. Anterior a fost membru al camerei din Hamburg, orasul sau natal si de care este legata cariera politica a lui Scholz, care a fost primar-guvernator al „pamantului” intre 2011 si 2018.

Nici Armin Laschet si sotia sa Susanne -60 si 59 de ani- nu se pot astepta la senzatii nici pentru presa de barfa. Sotia candidatului conservator si prim-ministru al Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat „Tara” din tara, prodiga putin in presa.

Se stie ca s-au intalnit ca membri ai Corului de Copii din Aachen, orasul natal. Este prima si singura dragoste cunoscuta a politicianului.

Ca un bun renan, Laschet este de obicei jovial si este un obisnuit la carnavalurile sale, adesea in costume riscante. Sotia lui ramane pe marginea acestor aparitii.

S-au casatorit in 1985 si au trei copii, Johannes, Eva si Julius. Primul dintre ei, in varsta de 32 de ani si cunoscut sub numele de Joe Laschet, a dat multe de vorbit in presa.

Este considerat un „influencer” in domeniul modei, foarte activ pe retelele de socializare si a carui asemanare fizica cu actorul american Ryan Gosling este adesea evidentiata.