Pandemia globala de COVID-19 a pus in frau guvernele si sistemele de sanatate din intreaga lume, pe langa faptul ca a fortat mai mult de o treime din populatia lumii in izolare, provocand o criza fara precedent in secolul XXI. Prognozele economice nu sunt deloc incurajatoare: in cazul Spaniei, de exemplu, Fondul Monetar International prognozeaza o scadere a PIB-ului cu 8% si o recesiune similara cu cea suferita de tara noastra dupa razboiul civil.
Cu toate acestea, astazi vrem sa oferim cateva date si reflectii care sa dea motive de speranta. Ei spun ca lucrul bun la crize este ca sunt si o oportunitate de a te reinventa si de a face lucrurile altfel. In ultimele saptamani am vazut retelele inundate de mesaje care exprima ca aceasta mult asteptata „revenire la normalitate” ar trebui poate sa fie o revenire la o alta normalitate. Cum vrei sa fie lumea dupa coronavirus? Am invatat ceva din aceasta criza?
Daca aceasta epidemie ne-a invatat ceva, este ca, pentru a face fata adversitatii, avem nevoie de stiinta. Este necesar sa investim mai mult atat in stiinta de baza, cat si in stiinta aplicata, pentru ca nu stim daca ceea ce studiem astazi poate fi cheia care ne va ajuta sa rezolvam provocarea de maine.
Fara stiinta nu exista viitor, iar pentru asta trebuie sa investim mai mult in cercetare si, de asemenea, sa luptam impotriva nesigurantei locului de munca care se sufera in cariera academica, lucru despre care am vorbit deja in mai multe ocazii.
Pe de alta parte, guvernele ar trebui sa-si bazeze toate deciziile pe cunostintele stiintifice. In Spania exista deja o initiativa, Science in Parliament, al carei scop final este crearea unui birou consultativ format din experti care sa ne ghideze reprezentantii politici pentru a legifera si a decide viitorul nostru pe baza dovezilor stiintifice.
Pana acum cateva saptamani, munca la distanta in Spania era oarecum anecdotica. In cultura noastra de lucru nu era loc pentru imaginea unui muncitor producand fara a fi sub privirea atenta a sefului care verifica cate ore statea sau de cate ori se ridica sa se odihneasca. Munca la distanta era ceva ce se cerea deja in multe posturi care nu necesita prezenta fizica, pentru a imbunatati calitatea vietii angajatilor, reconcilierea familiei si, de asemenea, productivitatea.
In doar cateva saptamani am vazut cum companiile s-au adaptat rapid circumstantelor si cum munca continua sa avanseze. Poate ca in viitor vor exista din ce in ce mai multe companii care sa permita angajatilor lor sa faca telecommuta ocazional sau regulat. Pe langa avantajele pentru lucratori si economiile evidente pe care aceasta le presupune pentru companii, prin faptul ca nu necesita facilitati atat de mari, ar beneficia si societatea in ansamblu: pe de o parte, si asa cum vedem in zilele noastre, poluarea si ambuteiajele in trafic. intrarile in marile orase ar scadea considerabil si ar fi evitate aglomerarile in transportul public. Pe de alta parte, posibilitatea de a lucra de la distanta de oriunde ar putea contribui la revitalizarea multor orase din asa-numita Spanie golita, care datorita calitatii vietii si preturilor mai mici ar putea atrage noi colonisti si familii: ar fi suficient ca aceste municipalitati sa investeasca in retele bune de conexiune la internet.
De asemenea, s-a dovedit ca atat de multe calatorii de afaceri nu sunt necesare si ca multe dintre intalnirile care necesita calatorii costisitoare (din punct de vedere economic si ecologic) pot fi realizate perfect prin videoconferinta. In domeniul stiintific, de exemplu, este obisnuit sa calatoresti frecvent pentru a participa la congrese si seminarii, dar exista deja initiative precum No Fly Climate Sci care s-au pozitionat pe aceasta tema si ofera linii directoare si alternative pentru reducerea deplasarilor de munca.
Orase mai umane
Multora li se intampla ca, in ultimele zile, sa fi discutat mai mult ca niciodata cu vecinii. Am trecut de la a fi straini care se petrec pe scari, la a fi interesati unii de altii despre sanatate, la a discuta o vreme in fiecare dupa-amiaza de la fereastra noastra dupa aplauda, la a ne cunoaste chiar numele. Poate ca una dintre acele rezolutii bune pentru cand vom iesi din aceasta criza este sa recuperam acele retele de cartier, sa incepem sa ne ajutam reciproc si sa ne facem cartierele si orasele putin mai prietenoase.
Si, continuand cu orasele, poate ca este timpul sa regandim urbanismul si utilizarea spatiilor: nu ar fi grozav daca am putea vedea cu totii macar un copac de la ferestrele noastre? In aceste saptamani de izolare ne este dor si de natura: poate ca unul dintre primele lucruri pe care le faci cat mai repede este sa mergi intr-un parc… cat de departe este cel mai apropiat de casa ta?
Exista o propunere de urbanism numita „orasul din cincisprezece minute”: ideea este ca fiecare sa gaseasca, pe o distanta de maximum cincisprezece minute pe jos sau cu bicicleta, tot ce are nevoie pentru a trai: magazine si supermarketuri, loc de munca, ingrijire medicala. , scoli si parcuri. Scopul este de a face orasele medii mult mai prietenoase si mai sanatoase. Suna bine, nu?
Sa dam planetei o pauza
Nu inceteaza sa circule videoclipuri si fotografii cu animale care recupereaza spatii pierdute pe care omul le luase de la ei. Ca urmare a limitarilor de trafic, si poluarea in orase a scazut la niveluri istorice (in Barcelona si Madrid, pentru prima data dupa mult timp, concentratiile principalilor poluanti sunt sub limitele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii), traficul aerian a scazut, la fel si poluarea si emisiile de gaze cu efect de sera asociate cu acesta.
Totusi, toate acestea vor continua sa fie un eveniment izolat daca, atunci cand restrictiile vor fi ridicate, vom reveni la acea veche normalitate. Criza coronavirusului nu va fi nimic in comparatie cu dezastrul climatic, iar planeta nu inceteaza sa ne trimita avertismente: ducem Pamantul in punctul sau fara intoarcere, dar suntem si la timp sa-l oprim. In aceste saptamani am aflat ca suntem capabili de sacrificii enorme pentru a ne proteja ca specie, iar sacrificiile pe care trebuie sa le facem pentru a atenua schimbarile climatice nu ar fi la fel de mari ca cele pe care le facem acum. De fapt, sunt oportunitati de a trai mai bine si intr-un mod mai sanatos.
Chiar in aceasta saptamana a fost creata Alianta Europeana pentru o Recuperare Verde, la care participa reprezentanti politici, directori de afaceri si diverse organizatii, solicitand Uniunii Europene sa faca din lupta impotriva schimbarilor climatice pilonul strategiei de redresare economica si ca investitiile masive realizate sa aiba ca scop crearea de locuri de munca verzi, transformarea sectorului agroalimentar si imbunatatirea stilului de viata al cetatenilor.
Sa sprijinim afacerile locale
Micile magazine de cartier si afacerile de familie sunt foarte afectate de aceasta criza. De fapt, multi nu isi vor putea redeschide portile si sacrificiul si efortul anilor vor fi ramas in urechi surd. Acum mai mult ca oricand este necesar sa-i sustinem si sa mergi in acele mici magazine imediat ce isi pot relua activitatea.
Au fost lansate si initiative de sustinere a acestor mici afaceri, precum cred ca atunci actionez, de exemplu, care invita micile afaceri sa isi ofere serviciile si produsele pentru atunci cand totul revine la normal si astfel au si niste venituri sa nu se inchida. Nu este o idee rea sa platesti in avans pentru cina la restaurantul tau preferat sau un voucher pentru cursurile la sala de sport din cartierul tau de care te poti bucura cand sunt deschise. De asemenea, puteti sustine una dintre numeroasele campanii de crowdfunding pe care companiile le lanseaza in aceste zile pentru a le garanta supravietuirea.
O alta reflectie care se face in aceste zile tine de mancarea locala: globalizarea are multe beneficii, dar transportul produselor pe tot globul, pe langa faptul ca are un cost de mediu foarte mare, creste riscul de raspandire rapida a noilor boli. In aceste zile, organizatiile micilor producatori s-au mobilizat si pentru a cere ajutor specific din sectorul lor care sa poata proteja economia locala si sa garanteze securitatea alimentara in perioade de criza.
Avem grija de cei care au grija de noi
Un alt dintre acele lucruri de care ne amintim cu aceasta criza este importanta ingrijirii si a avea un sistem care sa o garanteze. Personalul din domeniul sanatatii sufera direct ravagiile acestei epidemii si ne dam seama ca, asa cum se intampla cu stiinta, este necesar sa punem capat nesigurantei locului de munca pentru oamenii care ne ingrijesc sanatatea si sa avem un sistem de sanatate puternic si capabil sa raspunda la situatii de urgenta.
In plus, in aceasta situatie de urgenta vedem ca exista locuri de munca esentiale care nu sunt intotdeauna recunoscute: ingrijirea. Ingrijirea copiilor nostri, a batranilor, a persoanelor dependente… societatea noastra nu ar fi posibila fara ingrijire, dar este in general invizibila. In timpul urgentei sanitare, ingrijirea este mai necesara si esentiala ca niciodata, ii vom acorda proeminenta pe care o merita cand toate acestea se vor termina?
Bucura-te de lucrurile mici
In aceste zile, multi dintre noi pur si simplu tanjesc dupa mici placeri, cum ar fi mersul la o plimbare de seara sau savurand o bere pe o terasa cu prietenii si familia. Lucrurile care ne lipsesc cel mai mult sunt simple, nu avem nevoie de excursii mari sau de a cumpara cele mai noi progrese tehnologice pentru a ne simti impliniti. Daca suntem capabili sa ne amintim acest lucru cand ii putem imbratisa din nou pe cei dragi, este posibil ca dupa criza sa fim putin mai fericiti decat inainte.