Lemnul este la moda. Si nu doar ca material perfect pentru modelarea mobilierului ci si, si din ce in ce mai mult, pentru a construi cladiri mari care, dincolo de posibilitatile lor in materie de forma si design, se predau unei perspective arhitecturale mai respectuoase cu planeta.

Lemnul industrializat din gestionarea durabila a padurilor se contureaza ca unul dintre marile puncte forte ale arhitecturii durabile, care a dat nastere unor proiecte precum zgarie-nori Mjostarnet, la 150 km de Oslo, in Norvegia, cu 35 de etaje si in prezent cel mai inalt construit din lume. in lemn. Lucrarile din Toronto, Vancouver, Chicago sau Tokyo urmeaza aceasta cale, care va avea acum doua noi repere in Europa: WoHo Berlin si The Dutch Mountains, la Eindhoven.

Muntii Olandezi

Un design indraznet care prezinta doua turnuri mari de 130 si 100 de metri inaltime interconectate intre ele este principala caracteristica a Muntilor Ducht, proiectul studioului Marco Vermeulen din orasul Eindhoven, in Olanda.

Patrate si realizate din lemn stratificat incrucisat si beton, turnurile, proiectate pentru o zona in dezvoltare de langa raul Dommel, in zona metropolitana a orasului, vor constitui un ansamblu aproape sculptural care va adaposti locuinte, birouri, facilitati sportive. , un hotel si o comunitate de gradini.

Datorita inaltimii lor mari (cel mai inalt va avea 38 de etaje) vor fi vizibile dintr-o mare parte a orasului, functionand ca un fel de „far”, conform studiului, si, de asemenea, schimbandu-si aspectul in functie de diferite perspective.

Majoritatea cladirilor din Muntii Olandezi vor fi construite din lemn masiv recoltat din paduri gestionate durabil.

Cea mai caracteristica trasatura va fi insa fatada comuna care va lega cele doua turnuri „in mod fluid”, astfel incat fatadele lor respective vor deveni si acoperisul unui spatiu central care va ocupa mai multe niveluri inferioare.

Lemn durabil

O mare parte a cladirii va fi construita din lemn masiv extras din padurile gestionate durabil si multe dintre partile sale vor fi prefabricate si asamblate la fata locului, reducand astfel timpul si impactul asupra mediului.

Cald si primitor, lemnul va modela podele, coloane si tavane, desi este adevarat ca nu toate partile cladirilor pot fi realizate din materiale de origine biologica, se arata in studiu. Printre acestea, unele structuri de sarcina grea, precum cele care vor adaposti lifturile, care vor fi din beton.

O fatada cu zabrele se va infasura in jurul exteriorului cladirilor si va fi vizibila din interior, formand linii elegante care sunt continuate de grinzile din lemn stratificat care vor fi vizibile pe tavanele fiecarui etaj, dandu-i „finete si caracter”.

In acele fatade echipate cu panouri solare, va fi reprodusa „o schema de culori care se potriveste cu restul fatadei”.  

Incoronand cel de-al doilea turn se afla un bar care va ocupa toata terasa de pe acoperis, cu vedere la 360º asupra orasului Eindhoven si a imprejurimilor sale.

Aduna ploaia si soarele

De asemenea, cladirea a fost proiectata pentru a fi aliata cu conditiile climatice, astfel incat sa poata colecta apa de ploaie si sa o utilizeze in sistemul sau de irigatii. Nu numai atat: veti putea redirectiona excesul de apa catre raul vecin Dommel.

Caldura si racirea cladirii sunt obtinute si din surse regenerabile de energie.

In ceea ce priveste distributia, cele trei etaje comune ale zgarie-norilor vor functiona ca un atrium mare cu magazine, sali de sedinte, spatiu expozitional, o sala mare de conferinte si facilitati sportive.

Cel mai inalt turn va gazdui birouri, in timp ce cel mai mic va gazdui un hotel si apartamente de scurta sedere. In plus, in partea de sus, va fi deschis un bar care va ocupa toata terasa de pe acoperis, cu vedere la 360º asupra orasului Eindhoven si a imprejurimilor sale.

Wow Berlin

Firma de arhitectura cu sediul la Oslo Mad Arkitekter se afla in spatele celui de-al doilea proiect, un bloc rezidential care va fi situat in dinamicul cartier Kreuzberg din Berlin.

Cu o inaltime totala de 98 de metri, va avea 29 de etaje, ceea ce il va face cel mai inalt din Germania construit din lemn. Potrivit studiului, „atat sustenabilitatea climatica, cat si cea sociala sunt fundamentale” in acest proiect, care urmareste sa „reinterpreteze cartierul Kreuzberg intr-un format vertical”.

Castigatoare a unui concurs public, cladirea pune in lumina reflectoarelor rezidenti, utilizatori si restul cartierului. Prin impartirea turnului in volume mai mici cu inaltimi diferite, „se adapteaza la cladirile invecinate si la strazile existente, si creeaza o scara recunoscuta” dar fara a renunta la inaltimea cladirii.

Un cartier vertical

Conform planului, zgarie-norii va gazdui diferite functii, precum apartamente de inchiriat si vanzare, locuinte sociale si studentesti, o gradinita, birouri, ateliere si magazine precum brutarii sau cafenele.

Constructia din lemn va oferi, conform studiului, „caldura si atingere”, precum si o amprenta de carbon redusa semnificativ in comparatie cu metodele de constructie mai traditionale.

Intre diferitele volume, alte spatii urbane vor face legatura cu parcurile si strazile din jur, in timp ce un parter plin de propuneri culturale va invita nerezidentii sa intre. O scara exterioara deschisa publicului care va lega acest parter cu mai multe dintre terasele de pe acoperis are ca rezultat ideea unei cladiri deschise bucuriei vizitatorilor si rezidentilor.