Se recomanda consumul de usturoi crud pentru a profita de toate beneficiile sale, intrucat atunci cand este gatit isi poate pierde pana la 90% din proprietati.

Din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost considerat unul dintre cele mai bune condimente din gastronomie. Datorita aromei sale deosebite, este ideala pentru asezonarea foarte bine a multor retete. Din acest motiv, utilizarea sa este o traditie in bucataria mediteraneana si greaca. In plus, i s-au dat diverse utilizari medicinale care, pana astazi, continua sa-i lase pe multi indiferenti.

In ultimii ani, cercetarile s-au concentrat pe studierea beneficiilor atribuite usturoiului, iar rezultatele au fost interesante. S-a constatat ca acest aliment nu este doar sanatos si util, dar are un bun potential medicinal. Sa vedem mai multe despre asta mai jos.

De ce este usturoiul bun pentru sanatate?

Usturoiul este un aliment foarte comun. De obicei nu lipsesc in bucatarie si profitam de el in diverse moduri: proaspete, pudrate, filetate, crude, prajite etc. Am ajuns chiar sa consumam un catel zilnic sau sa completam dieta cu capsule de usturoi pentru a profita la maximum de beneficiile acestuia.

Merita sa cunoasteti toate utilizarile sale in sanatate.

Conform datelor Fundatiei Spaniole pentru Nutritie, usturoiul este o sursa de proteine, iod, fosfor, potasiu, vitamina B6 si compusi cu sulf. In general, luam in considerare acesta din urma si, mai ales, alicina , care a fost compusul cel mai studiat.

Pe langa faptul ca este compusul cel mai studiat, alicina a fost si compusul care a demonstrat cel mai mare potential medicinal. De fapt, ii sunt atribuite diverse proprietati, pe baza a ceea ce a demonstrat in conditii in vitro.

In principal, se spune ca are proprietati antioxidante, antiseptice, fungicide, bactericide si purificatoare. Motiv pentru care se considera ca ar ajuta la intarirea sistemului imunitar si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.

Din toate aceste motive, folosirea regulata a usturoiului in mesele noastre ne- ar ajuta nu numai sa mancam delicios, ci si intr-un mod sanatos. 

Antibiotic natural

Usturoiul este unul dintre cele mai cunoscute antibiotice naturale. Se considera ca poate fi foarte eficient in combaterea unui numar mare de microorganisme patogene.

  • „Publicatiile recente indica faptul ca extractul de usturoi are activitate antimicrobiana cu spectru larg impotriva multor genuri de bacterii si ciuperci”, expune o analiza a usturoiului si a proprietatilor sale antibiotice.
  • Desi nu a fost inca dovedit, intelepciunea populara afirma ca usturoiul ar putea avea si proprietati antiparazitare pentru a combate viermii precum tenia (teniile).
  • Este important sa clarificam ca, in sine, usturoiul nu este capabil sa vindece o infectie. Cu toate acestea, ar putea contribui la tratamentul acestuia. Aceasta inseamna ca poate fi considerat ca adjuvant in unele cazuri.

Imbunatateste circulatia

Deseori se spune ca usturoiul ajuta la scaderea colesterolului si previne lipirea colesterolului de peretii arterelor. Se mai spune ca acest aliment, in general, favorizeaza o buna circulatie si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale. Din acest motiv, in lumea medicinei alternative putem gasi usturoi in diverse prezentari pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare: capsule, tablete etc.

Este interesant de stiut ca intr-un studiu efectuat pe un esantion de 112 persoane cu niveluri ridicate de colesterol, in cadrul tratamentului medical, consumul regulat de usturoi cu suc de lamaie a contribuit la imbunatatirea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.

Anticancer

Conform celor expuse intr-un studiu recent, consumul de usturoi, ceapa si alte legume din genul Allium poate fi benefic atunci cand vine vorba de prevenirea cancerelor de tract gastrointestinal. Acest lucru ar fi intotdeauna in cadrul unui stil de viata sanatos si, mai ales, al unei alimentatii echilibrate.

Desi cercetatorii atrag atentia ca este necesar sa se faca mai multe studii in acest sens, deoarece dovezile gasite sunt inca limitate, potentialul medicinal al usturoiului este inca luat in considerare, atat pentru cancer, cat si pentru alte probleme de sanatate.

Intareste sistemul imunitar

Datorita contributiei sale de proteine, vitamine B si altele, se poate spune ca usturoiul ar putea ajuta la intarirea sistemului imunitar. Prin urmare, putem spune ca consumul regulat de usturoi, ca parte a unei alimentatii sanatoase, poate ajuta la cresterea apararii.

Piele sanatoasa

Proprietatile sale antioxidante ar contribui la sanatatea intregului organism, inclusiv a pielii. Conform unei analize recente, trebuie sa:

  • S-alilcisteina (SAC) si S-alilmercaptocisteina (SAMC) sunt principalii compusi organici de sulf din extractul de usturoi invechit, care previn deteriorarea oxidativa. De asemenea, favorizeaza microcirculatia pielii.
  • Usturoiul stimuleaza proliferarea macrofagelor si limfocitelor si protejeaza impotriva suprimarii imunitatii de catre radiatiile ultraviolete. Aceasta inseamna ca poate ajuta la protejarea impotriva razelor UVB.
  • Aplicarea locala a extractului de usturoi poate fi potential eficienta in psoriazis, alopecie areata, cicatrice cheloida, vindecarea ranilor, porumb, infectii virale si fungice, leishmanioza, imbatranire si intinerire a pielii.

Cum sa consumi usturoi pentru a-i obtine beneficiile?

Dupa cum am mentionat deja, unele credinte indica faptul ca idealul este sa o consumi cruda pentru a profita de 100% din toate beneficiile sale. Cu toate acestea, nu este necesar sa o faceti in acest fel tot timpul. Putem profita de ea in diferite moduri in preparatele noastre. In acest fel, nu ne vom plictisi de aroma lui si o vom putea integra intr-un mod natural in ziua noastra de zi.

O alta varianta este sa o consumi prin tablete, capsule, extracte sau paste de usturoi, care isi pastreaza o mare parte din proprietatile. In plus, astfel am putea evita in mare masura respiratia urat mirositoare pe care o provoaca.

In orice caz, desi cel mai recomandat este sa-l consumam crud, nu trebuie sa mergem la extreme. Este mai bine sa ne bucuram de ea in mod regulat, in cadrul unei alimentatii echilibrate, conform nevoilor si obiectivelor noastre (din punct de vedere al bunastarii), decat sa luam un catel de usturoi crud si sa nu completam aceasta masura cu bune obiceiuri de viata.

Problema respiratiei urat mirositoare

Multi nu se simt confortabil sa consume usturoi crud, deoarece tinde sa lase o respiratie urat mirositoare greu de combatet. Cu toate acestea, exista cateva trucuri de casa pentru a elimina respiratia urat mirositoare si pentru a nu inceta sa o consumati:

  • Pe langa periaj si apa de gura sau clatire, putem mesteca cateva frunze de patrunjel, menta proaspata sau telina, care au capacitatea de a neutraliza mirosul, datorita continutului de clorofila.
  • Dupa ce mestecati oricare dintre aceste frunze, idealul este sa terminati clatirea de gura cu apa si cateva picaturi de suc proaspat de lamaie.

Indraznesti sa-ti imbunatatesti sanatatea consumand usturoi? Daca da, profita de el in moduri diferite. In tocanite, marinate, sosuri… Si in acele paini delicioase cu usturoi si ulei de masline.