Calatorii care indraznesc sa se deplaseze in Egipt cu o oarecare independenta si doresc sa cunoasca orase si monumente care nu sunt incluse in tururile conventionale pot vizita oaza fertila din Al-Fayoum, foarte aproape de Cairo.
Este o regiune foarte frumoasa, ceva de genul livada sau gradina Egiptului, in care multe obiceiuri raman neschimbate mult timp.
O linie de cale ferata duce la Medinet-el-Fayum, dar exista si autobuze care fac calatoria din Cairo si taxiurile nu sunt deloc scumpe (da, merita sa te tocmesti la pret inainte de a urca). Daca planuiti sa stati mai mult de o zi in zona, exista doua hoteluri de un confort acceptabil, Auberge du Lac si Pavillon de Chasse, ambele langa Lacul Qarun.
Peisajul rural din Al-Fayum este foarte pitoresc si frumos, exista pastori si fermieri care inca se misca pe magari. Casele de noroi de pe malurile raului Joseph, conectate la Nil, arata probabil la fel cum trebuie sa aiba cu secole in urma. Pe campuri se cultiva portocali, curmale, rodii, maslini, vii, sunt palmieri inalti care inconjoara casele, eucalipt si smochini incarcati cu smochine egiptene rafinate, precum si plantatii de bumbac.
Pe malurile raului, copiii si adultii se scalda adesea goi. Porumbeii locali atrag atentia. Sunt alcatuite din vase mari de lut, asemanatoare cu stupii uriasi, asezate unul peste altul formand o piramida.
In aceste urne de lut, gaurile laterale marcheaza prezenta cuiburilor. Aceste borcane ciudate sunt foarte reci si permit pasarilor sa se protejeze de caldura in timpul verii apasatoare.
Al-Fayum este o zona in care se practica vanatoarea ca pe vremea faraonilor. Pe vremuri a fost un taram mlastinos, infestat de crocodili, care locuia mai ales in Lacul Qarum, unde apele care vin din Nil sunt inca stocate si astazi.
Din cauza abundentei crocodililor, grecii au numit capitala oazei Crocodilopolis. Astazi, din acel oras mandru pe care Ptolemeu al II-lea il construise in cinstea sotiei sale, zeita patrona a orasului, aproape ca nu mai sunt ramasite si caruia ii daduse acelasi nume ca si sotia sa, Arsinoe.
Vechii egipteni considerau lacul Quarum drept cerul lichid al vacii ceresti in care soarele, imbatranit, se ascundea de oameni si zei. Divinitatea locala era tocmai Sobek, care avea forma unui crocodil.
In timpul dinastiei a XII-a lacul a fost drenat si, prin intermediul ecluzelor, cursul raului Iosif a fost regularizat. Astazi, mai mult de un milion de oameni traiesc in Al-Fayoum. In imprejurimile orasului, exista mai multe piramide.
In apropierea orasului Hauara, regele Amenemhat al III-lea a construit o piramida si o alta la Dahchur. Erau construite din caramizi brute facute din namolul Nilului si acoperite cu material calcaros.
Prima avea 58 de metri inaltime si este in prezent destul de deteriorata. Un labirint de coridoare subterane duce la camera sarcofagului pe care monarhul o pregatise pentru el si fiica lui.
In 1974, intr-un mormant din apropierea piramidei a fost gasit un sarcofag cu mumia unui print al Regatului Mijlociu. La sud se afla templul funerar al lui Amenemhat III, numit Labirintul.
Intrucat cladirea a servit ulterior drept cariera, astazi raman doar fragmente de ziduri, coloane si statui. Avea 300 de metri lungime si 250 de latime. Potrivit istoricului Herodot, acesta era alcatuit din douasprezece terase acoperite si doua etaje cu numeroase incaperi; De parca nu ar fi de ajuns, o piramida a incununat complexul.
Langa Hauara si Al-Fayoum, in 1820, Champollion a descoperit o serie de 300 de portrete de mumii pictate pe lemn. Unele arata fete tinere, puternic inventate. In mod curios, tendinta de idealizare tipica artei egiptene s-a pierdut deja in aceste imagini.
Pictorii si-au reprezentat modelele intr-un mod foarte realist, apar chipuri urate si, de asemenea, bolnavicioase. Multe dintre aceste portrete se afla acum in muzeele din Cairo, Paris, Londra si Berlin.
Tot in aceasta zona, mai exact in Kas es-Sagha, exista un templu presupus consacrat lui Sobek. Este o constructie mica cu sapte nise si doua piese laterale.
In Kasr Qarum se afla si un mic templu, de la sfarsitul perioadei ptolemaice, dedicat tot lui Sobek. De pe terasa ai o vedere buna asupra campurilor, a ruinelor oraselor antice, a lacului si a desertului. Deasupra tuturor usilor se vede un disc solar inaripat. Dincolo de aceasta cladire sacra se afla o cetate de caramida, aparat de noua turnuri.
Desi interesul arheologic si istoric al orasului Al-Fayum este foarte mare, atractia vietii actuale din regiune nu este departe: piata in aer liber din Al Medinet, obiceiurile fermierilor, combinatia uimitoare de detalii contemporane si rutine care s-au repetat de secole, il fac pe calator sa oscileze continuu intre prezent si antichitate.