Atacurile de joi dupa-amiaza asupra aeroportului din Kabul confirma ca situatia din Afganistan nu este una de roz, ci de o complexitate care depaseste cu mult recenta victorie a talibanilor si anunta ca noul teatru va avea nevoie de timp pentru a se redirectiona daca acesta va reusi sa fie redirectionat intr-un mod satisfacator si stabil in viitor. 

Serviciile de informatii americane avertisera in mod repetat in ultimele zile in doua faze, spunand mai intai ca se poate intampla asa ceva si apoi anuntand deschis ca un atac este „foarte iminent”. Prin urmare, exploziile nu sunt surprinzatoare, iar impactul lor la sol este incert pentru moment, depasind un avertisment serios adresat occidentalilor si talibanilor. 

Informatiile americane au identificat Statul Islamic Khorasan (ISIS-K) si, de asemenea, Al Qaeda drept cele mai periculoase grupuri, in special pe prima. Miercuri, The New York Times a estimat ca Statul Islamic Khorasan are pana la 2.000 de soldati in Afganistan si ca, alaturi de el, ideologia talibanilor este prea moderata. 

Aceste grupuri sunt de natura foarte enigmatica si este destul de probabil sa fie infiltrate intr-o masura mai mare sau mai mica, mai degraba intr-o masura mai mare, de serviciile de informatii straine. Sa ne amintim ca atat unul cat si celalalt au operat in Siria in cei mai violenti ani ai razboiului civil si ca operatiunile lor i-au plasat mult timp aproape de granita israeliana a Golanului sirian ocupat. 

Nu numai ca nu au atacat Israelul, dar observatorii Natiunilor Unite au certificat ca au existat zeci de contacte amicale intre fortele israeliene si jihadistii de cealalta parte a granitei, jihadistii raniti fiind tratati in spitale israeliene, iar materialul fiind transferat, probabil arme, din partea israeliana pana in partea siriana. La acea vreme, televiziunea siriana a difuzat imagini cu depozite cu noi arme israeliene aflate in posesia Statului Islamic.

Asta fara a tine cont de faptul ca atat Statul Islamic, cat si Al Qaeda, in versiunea sa a Frontului Al Nusra, au avut sprijin logistic, economic si militar direct si indirect din partea puterilor occidentale si regionale, inclusiv Israel, in timpul operatiunilor lor in Siria.

Dupa cum se intampla, exploziile de la Kabul au avut loc cu doar cateva ore inainte de prima intalnire dintre Biden si premierul israelian Naftali Bennett, intalnire in care Bennett a vrut sa vorbeasca despre Iran si sa ocoleasca ocupatia palestiniana. La ora 18:31, o declaratie a biroului de presa al guvernului ebraic a raportat ca „din cauza evenimentelor din Afganistan”, intalnirea a fost amanata.

New York Times a subliniat miercuri ca Statul Islamic Khorasan a fost creat in urma cu sase ani de un grup de talibani pakistanezi nemultumiti si ca tacticile sale includ atacuri sinucigase cu bomba, cu amenintarea specifica de a se infiltra in multimea care timp de zece zile asteapta evacuarea afara. Aeroportul din Kabul, asa cum sa intamplat joi, doar o zi mai tarziu.

Prima consecinta a atacurilor este ca slabesc pozitia presedintelui Biden atat in ​​interiorul SUA, cat si in strainatate. Biden, ca si Partidul Democrat, este astazi mai slab decat ieri si totul indica faptul ca aceasta pierdere de prestigiu ar putea creste in zilele urmatoare in beneficiul republicanilor. Veteranul analist al Canalului Ebraic 12 Amnon Abramovici a comentat cateva ore mai tarziu ca problema iraniana va continua cu siguranta sa fie in fruntea agendei intalnirii cu Bennett, atunci cand va avea loc. 

Dar Abramovici a adaugat ca problema palestiniana este probabil sa iasa de pe ordinea de zi, ceea ce, fara indoiala, aduce beneficii Israelului, intrucat Israelul beneficiaza de lovitura pe care a primit-o Biden si democratii. De fapt, Bennett face tot posibilul sa nu vorbeasca despre palestinieni cu americanii sau cu nimeni, din moment ce planul sau, pe care nu il ascunde, este sa continue construirea in coloniile evreiesti din teritoriile ocupate, unde milioane de palestinieni traiesc intemnitati. In acest sens, Israelul este poate cel care beneficiaza cel mai mult de pe urma atacurilor.

Vazand ca Biden pierde si Israelul castiga, dar talibanii? Raspunsul este ca ei pierd si castiga. Pe de o parte, noul regim pierde, deoarece arata ca nu este capabil sa-si controleze teritoriul si ca exista organizatii precum Statul Islamic Khorasan care sunt capabile sa ocoleasca securitatea talibana, ceea ce creeaza incertitudine in tara.

Dar, pe de alta parte, talibanii castiga in masura in care s-au comportat intr-un mod care poate fi descris ca extraordinar in legatura cu evacuarea grabita a SUA si a aliatilor sai occidentali, lasandu-i pe americani sa faca si sa anuleze dupa cum doresc cu evacuare.din aeroport, atitudine care ii prezinta ca fiind responsabili.

In plus, odata cu atacurile, talibanii par „moderati” alaturi de Statul Islamic Khorasan si, prin urmare, americanii vor avea mai multa nevoie sa negocieze si sa fie de acord cu ei, chiar daca doar pentru a-i tine pe jihadistii extremi care, fara indoiala, vor dori sa exporte jihadul in afara. din Afganistan, asa cum sa intamplat cu atacurile din 11 septembrie 2001, ceva pentru care talibanii nu sunt, sau asa se pare.