America de Sud este un teritoriu vast in care s-au format mai multe tari si unele sunt mai cunoscute decat altele. Paraguay este unul dintre cele care trezeste mai putin interes, in ciuda faptului ca este foarte interesant.

Paraguay este o tara din interiorul Americii de Sud care nu are acces la mare. Este un teritoriu care, desi astazi pare ca nu exista, a fost prezent in unele dintre principalele evenimente istorice ale acestui continent. Alaturati-va noua pentru a afla cateva detalii despre istoria fascinanta a Paraguayului, o tara „invizibila”.

Istoria Paraguayului in epoca coloniala

Inainte de sosirea europenilor, regiunea pe care Paraguay o ocupa acum era locuita de popoarele amazoniene. Aceste popoare au fost impartite lingvistic in trei: popoarele mascoiene, mateco-guaicuri si tupi-guarani.

In 1537 a fost construit un fort militar pe malurile raului Paraguay. Locuitorii sai au fost, in cea mai mare parte, refugiati care au esuat in cucerirea teritoriului pe care Buenos Aires il ocupa acum. In 1541, fortul a dobandit categoria de oras si a devenit orasul cap al regimului colonial hispanic din America: Orasul Foarte Nobil si Loial al Doamnei Noastra Santa Maria de la Asuncion.

Este interesant de observat ca din acest punct a contribuit la extinderea controlului european asupra teritoriului. Asuncion a fost un punct avansat pentru a construi noi orase. De aceea este cunoscuta drept „mama oraselor” Unele dintre cele mai importante orase care s-au ridicat din Asuncion au fost Buenos Aires, Corrientes sau Santa Cruz de la Sierra.

S-au spus multe despre misiunile pe care iezuitii le-au stabilit in regiunea Guayra. Merita subliniata una dintre contributiile pe care le-au adus si care a devenit un element al identitatii nationale a mai multor tari: consumul de yerba mate.

Yerba mate, iezuita sau yerba paraguayana, este o specie de arbore neotropical care creste salbatic in bazinele din Parana superior si unii afluenti ai Paraguayului. Este un produs consumat de popoarele indigene din regiune din timpuri imemoriale.

Consumul de yerba mate s-a raspandit rapid printre primii colonizatori europeni ai teritoriului, desi consumul lui a fost rapid interzis deoarece era considerat un viciu periculos. In cele din urma, dupa mai bine de 30 de ani de persecutie a consumului si a comercializarii, iezuitii au autorizat cultivarea acestuia.

Au reusit sa domesticeasca planta si comercializarea ei a devenit principala sursa de venit pentru misiunile iezuite. Ca urmare a acestui monopol iezuit, consumul acestui produs din Paraguay s-a extins in multe regiuni din America de Sud.

Dupa expulzarea iezuitilor, exploatarea yerbai a fost problematica, deoarece metodele de productie erau necunoscute. Abia la sfarsitul secolului al XIX-lea Carlos Thays a investigat metodele de germinare a semintelor. Cercetarile sale au avut succes si s-au raspandit in regiunea de nord-vest a tarii pentru a pune in productie yerbales.

Paraguay independent

Relatiile dintre parinti si copii pot deveni foarte tensionate. Asta s-a intamplat intre Asuncion si Buenos Aires, pentru ca aceasta din urma, in ciuda faptului ca a fost o capitala fara prea multa putere in practic intreaga perioada coloniala, a avut o pozitie privilegiata in comparatie cu Asuncion: capacitatea de a controla navigatia raului Parana.

Astfel, au existat mai multe episoade in care s-au incercat izolarea Asuncion prin limitarea miscarilor sale comerciale de-a lungul raului. Odata cu crearea Viceregnatului Rio de la Plata in 1776, a carui capitala era Buenos Aires, situatia nu s-a imbunatatit pentru orasul paraguayan.

Cand a inceput procesul de independenta in consiliul de la Buenos Aires, liderii au incercat sa consolideze pozitia noului guvern pe intreg teritoriul vice-regelui. Pentru a face acest lucru, au trebuit sa exporte revolutia. Paraguay a decis sa se separe de Buenos Aires pentru a-si urma propria cale izolationista. Astfel, Paraguay si-a inceput viata independenta.

Dupa independenta, diferite guverne autoritare au condus tara si au izolat-o de vecinii sai. Aceasta izolare a fost pozitiva, deoarece s-a tradus intr-o perioada de bunastare populara.

Pe de alta parte, incepand cu anii 1840, istoria Paraguayului este marcata de progresul tehnic. Au reusit sa dezvolte o flota comerciala de aburi fluviale si au lansat ceea ce este considerat prima turnatorie de fier din America Latina.

Razboiul Triplei Aliante (1864-1870)

Pretentiile teritoriale ale Braziliei au fost unul dintre motivele care au declansat un razboi care a distrus tara si a taiat jumatate din teritoriul acesteia: Razboiul Triplei Aliante. Este numit astfel pentru ca a fost stabilita o tripla alianta intre Imperiul Braziliei, Argentina si Uruguay impotriva Paraguayului.

Aliatilor nu le-a fost deloc usor, pentru ca poporul paraguayan a rezistat eroic. Practic, intreaga populatie masculina adulta a murit si femeile au fost cele care au trebuit sa reconstruiasca tara. Figura femeii paraguayane a fost luata de nationalism si a transformat-o intr-un simbol national.

Importanta femeilor in imaginarul colectiv paraguayan este de asa natura incat Ziua Femeii Paraguayane (24 februarie) mobilizeaza populatia mai mult decat 8 martie. Mai mult, in Paraguay este ridicat unul dintre putinele monumente patriotice dedicate femeilor, monumentul Rezidentilor.

Istoria Paraguayului in secolul XX

Grea a fost sarcina de a reconstrui tara dupa razboiul Triplei Aliante. Ce s-ar fi intamplat in istoria Paraguayului fara acea interventie militara? Nu putem sti asta, dar cert este ca un alt razboi a marcat viitorul tarii: Razboiul Chaco (1932-1935).

Aceasta disputa a confruntat Bolivia cu Paraguay si a fost generata de disputa teritoriala a chacho-ului boreal. Desi Paraguay a iesit invingator, tara a trebuit sa se confrunte cu o instabilitate politica intensa si cu dictaturi militare teribile care au vopsit din nou tara in rosu si au cufundat-o in intuneric.

Combinatia acestor factori, si a altora, este cea care a determinat aceasta tara sa fie una dintre cele mai sarace din America Latina, dar nu este mai putin interesanta decat altele. Daca vrei sa simti „pielea Americii pe pielea ta”, de ce sa nu incepi cu Paraguay?