Descoperirea pistoalelor de fabricatie basca pe pamantul sirian si a cel putin patru modele de arme si vehicule spaniole in Yemen trebuie atribuita analistului Yago Rodriguez, care a petrecut cativa ani investigand informatii open source despre prezenta armelor spaniole in conflicte si armate, operatiuni contrare dreptului international, cum ar fi Siria si Yemen.
In opinia sa, Spania este un partener de afaceri deosebit de de incredere pentru Arabia Saudita, avand in vedere ca „presiunea sociala interna impotriva acestor operatiuni nu este nici pe departe comparabila cu cea a altor tari precum Germania sau Suedia”. Acesta din urma a ajuns sa anuleze vanzarile de arme catre sauditi. Este adevarat ca, dupa acea decizie, prim-ministrul sau, Stefan Loefven, s-a grabit la Riad in compania celui mai mare producator suedez de arme – presedintele SAAB, Markus Wallenberg – pentru a remedia laturile aspre pe care le-a adus aceasta decizie si pentru a sa incerce sa salveze vanzarile non-militare ale corporatiilor acelei tari scandinave.
„Femeile de aici spun ca tara merge in directia buna si ca oportunitatile lor pe piata muncii sunt in curs de dezvoltare”, a spus Loefven, in timp ce gazdele ei saudite priveau. Calatoria a fost deosebit de controversata pentru ca, cu cateva saptamani mai devreme, ministrul suedez de externe, Margot Wallstrom, denuntase incalcarile drepturilor comise impotriva sauditilor.
In cuvintele lui Yago Rodriguez, achizitiile de arme de la Riad nu sunt menite doar sa-si intareasca armata. „Aceste contracte de milioane de dolari cu occidentalii explica, de exemplu, in mare masura, sprijinul unor tari europene pentru includerea Arabiei Saudite in Comisia pentru Drepturile Femeii a Natiunilor Unite”, spune scriitoarea. Votul pentru includerea sa a fost secret, dar se stie cu certitudine ca cincisprezece din cele douazeci si doua de tari presupus democratice care fac parte din acea comisie (Spania, printre acestea) au sustinut includerea acesteia, ceea ce in opinia organizatiilor feministe spaniole este echivalent cu a face apel la Hitler sa preia o gradinita evreiasca.
La fel ca si alti experti, Rodriguez considera ca este „foarte probabil” ca pilotii sauditi antrenati in Spania sa fi participat la unele dintre operatiunile militare ale Eurofighters din Yemen. In ciuda lipsei de transparenta a informatiilor din partea Guvernului cu privire la vanzarea de arme catre regimul saudit, analistul afacerilor militare asigura ca exista date care sugereaza ca o parte din munitia folosita in conflict de sauditi ar fi putut fi fabricata si exportata din tara noastra.
Datorita unui raport publicat anul trecut de ARES (Armament Research Services) al carui coautor Yago Rodriguez a fost coautor, se stie cu o certitudine absoluta ca atat coalitia saudita, cat si rebelii Houthi – a caror populatie civila este masacrata brutal – au folosit „cu putina exploatare” doua tipuri de arme din tara noastra: un lansator de grenade antitanc de unica folosinta fabricat de Instalaza sub denumirea comerciala de C90 (prezenta sa pe acel front a fost facuta cunoscuta initial de un utilizator de Twitter yemenit) si fragmentare Alhambra. grenade, fabricate tot de Instalaza si se presupune ca au fost furnizate Arabiei Saudite in 2004 de catre Spania, asa cum se reflecta in inventarul de export de arme furnizat in acel an de Guvernul de la Madrid.
La cele doua arme mentionate (depistate atat in mainile coalitiei, cat si in mainile Houthis), ar trebui sa adaugam doua vehicule militare fabricate in Spania, si localizate tot de Rodriguez: blindatul BMR-600 Pegaso precum si un fel de versiune spaniola a lui. humvee-urile cunoscute sub numele de URO Vamtac S-273.
Ambele transporturi militare au fost exportate in Arabia Saudita si ulterior folosite pentru a-i lovi pe rebelii Houthi, care, la randul lor, au reusit sa distruga sau sa puna mana pe multi dintre ei, datorita lipsei tactice a armatei saudite. O parte din informatiile obtinute de ARES si Rodriguez au provenit de la organizatia Yemen Fights Back, care a furnizat dovezi irefutabile ale prezentei armelor enumerate. In ciuda zecilor de documente grafice si marturii de autenticitate dovedita, guvernul Rajoy a reiterat in nenumarate randuri ca nu stia ca materialul de aparare exportat de Spania a fost folosit in Yemen, asa cum a denuntat ARES.
Departe de a opri vanzarea de arme, Guvernul Spaniei a autorizat noi exporturi, mizand pe faptul ca toate erau insotite de certificate de destinatie cu clauze stricte care interziceau reexportul sau utilizarea acestora in afara petromonarhiilor cumparatoare. Tacerea Executivului Rajoy contrasteaza cu cea a altor guverne precum cea britanica, care au recunoscut, de exemplu, ca o parte din bombele cu dispersie – asa-numitele bombe mute cu care este exterminata populatia civila – au venit din tara lor. . Explozivi de acest tip au fost identificati si din Brazilia si Statele Unite, doua dintre tarile a caror industrie de armament profita de pe urma mortii yemenitilor.
Investigatii mai recente si nedezvaluite efectuate de Rodriguez sugereaza ca alte munitii si arme vandute sauditei si tarilor invecinate ar putea fi folosite de coalitia condusa de Riad pentru masacrarea minoritatii Houthi. Printre materialul spaniol potential utilizabil de coalitia saudita, expertul se numara si aeronava-bomba BRPS-250 Superbrake -exportata in Emiratele Arabe Unite, o alta dintre tarile care a efectuat bombardamente asupra Yemenului.
De asemenea, analistul militar mai intelege ca „aproape toata sau toata munitia de artilerie vanduta de Spania a fost de calibru 155 mm. Acesta este un calibru standard pentru toate tarile NATO, astfel incat munitia sa este folosita pentru diferite piese. Pentru Arabia Saudita si anumite tari invecinate, ar putea functiona perfect atat pe tunurile M777, M198 si CAESAR, cat si pe piesa de artilerie autopropulsata M109. Din Spania, munitia de artilerie a fost vanduta Arabiei Saudite in anii 2011 (numai cu iluminare), 2012, 2013 si 2014”.
Fortele armate saudite au doua tipuri de tancuri de lupta tot in mainile armatei spaniole – M-60 Patton si AMX-30- si ambele sunt compatibile, potrivit Rodriguez, „cu munitia NATO standard de 105 mm”.
Industria spaniola a armamentului a produs si comercializat, de asemenea, munitie pentru avioane pentru mai multe tari din Golf care au luat parte la bombardamentele impotriva populatiei civile din Yemen. In rapoartele din 2011 si 2013, apar, respectiv, doua loturi din aceste bombe indreptate catre Bahrain si Oman, „Expal produce si munitie pentru tunul ADEN de 30 de milimetri, prezent in aproape toate avioanele de fabricatie britanica”, spune el. Rodriguez. , care considera ca este mai mult ca probabil ca Spania sa vanda si Omanului munitii cu dispersie pentru mortar inainte de a semna si implementa in legislatia sa conventia internationala care interzice fabricarea si vanzarea acesteia. Este cunoscut faptul ca bombele de mortar spaniole MAT-120 au fost vandute Libiei, inainte ca Guvernul de la Madrid sa semneze acordul mentionat mai sus. Lista completa – detaliata si mult mai extinsa – a armelor spaniole care ar fi putut fi folosite impotriva houthiilor se gaseste intr-o carte a carei autor este Rodriguez si care poate fi achizitionata de pe internet. Titlul sau este Relatiile de aparare dintre Spania si tarile din Peninsula Arabica. O parte din noile sale descoperiri sunt de obicei dezvaluite prin canalul sau de Twitter.
Tragedie umanitara cumplita
Razboiul din Yemen este unul dintre cele mai sangeroase si neglijat de neinteles de presa occidentala. Conflictul cu greu atins titlurile in raport cu cei din Irak sau Siria, si asta, in ciuda faptului ca a declansat una dintre cele mai teribile tragedii umanitare de pe planeta. De la inceputul razboiului, in jur de 14.000 de oameni au murit – majoritatea civili -, alte cateva milioane au fost stramutate si multi altii sufera consecintele foametelor si diferitelor epidemii. Organizatia Natiunilor Unite a denuntat cu o abundenta coplesitoare de dovezi crime de razboi precum folosirea napalmului sau a bombelor cu dispersie impotriva civililor sau bombardarea scolilor si a cartierelor dens populate.
O parte din bombele aruncate din avioanele coalitiei au cazut pe ferme si alte centre de productie agricola, pentru a sufoca o populatie epuizata de lipsa hranei. Rapoartele ONU au denuntat, de asemenea, ca rebelii Houthi au folosit zone rezidentiale, ocupate de populatia civila, pentru a se adaposti de atacuri, o practica interzisa de dreptul international. Aproximativ optsprezece milioane de yemeniti se afla in prezent intr-o situatie de urgenta umanitara. S-a demonstrat ca consilierii militari occidentali care colaboreaza cu sauditii pe teren includ americani si britanici.
Razboiul din Yemen
Interventia militara – cunoscuta si sub numele de Furtuna Decisive – a inceput in martie 2015, cand o coalitie de tari arabe condusa de Arabia Saudita a lansat o campanie de bombardamente aeriene impotriva Yemenului. Tarile coalitiei au intervenit in apararea guvernului presedintelui Abd Rabbuh Mansur al-Hadi si impotriva siitilor Houthi, presupus inarmati si sustinuti de Iran si loiali lui Ali Abdullah Saleh. Pe arena yemenita era reprezentata o alta varianta a conflictului dintre sauditi si comunitatile siite din mediul lor geopolitic. Printre concurentii in acest razboi civil se numara si o sectiune a Statului Islamic si Al Qaeda. Teroristii islamisti au reusit sa controleze o parte semnificativa a teritoriului tarii.