Razboiul dintre Rusia si Ucraina a izbucnit deja. In aceasta dimineata, Moscova a atacat zeci de orase ucrainene, explozii care au facut deja zeci de morti. In acest moment, apar mai multe intrebari. Cat de departe este capabila sa mearga Rusia? Si NATO? Care a fost ultimul conflict de aceasta natura din Europa?

Maximiliano Fuentes Codera, doctor in istorie contemporana si profesor la Universitatea din Girona, considera ca ar fi necesar sa ne intoarcem la cel de-al doilea razboi mondial. Totusi, el asigura ca acest conflict dintre Ucraina si Rusia are prea putin de-a face cu el. El citeaza si razboaiele iugoslave: „Razboaiele iugoslave sunt comparabile dar este un conflict intern care imbraca forme de razboi civil. In acest caz este interventia unei puteri asupra unui mic teritoriu suveran. Vom vedea cum se rezolva dar se pare ca totul indica ca alte puteri mondiale vor interveni pentru a apara teritoriul. N-as indrazni sa spun contrariul.”

Astfel, expertul insista ca conflictul dintre Ucraina si Rusia are prea putin de-a face cu razboaiele mondiale. In cazul Primului Razboi Mondial, Ucraina este ca alte teritorii europene: „Un loc in care renaste un nou nationalism, care isi revendica propriul stat la sfarsitul razboiului. Trece prin procesul din razboiul civil rus in care exista un stat ucrainean care dureaza patru ani. Se imparte in ceea ce va fi Uniunea Sovietica si Polonia. Bucovina Romaniei, sa zicem”.

Doctorul in Istorie Contemporana arata insa ca acest conflict trebuie analizat pentru ceea ce este: un razboi de propaganda. De aceea crede ca trebuie sa te pui in pielea ucrainenilor si sa le recuperezi memoria ca popor. El subliniaza ca in unele teritorii din cea mai europeana parte a Ucrainei ramane amintirea rusului ca invadator sau ca amenintare. „In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ocuparea Ucrainei de catre Germania nazista a fost produsa ca un proces profund discutabil si unul care se afla in spatele dovezilor: armata ucraineana este legata de o ideologie fascista. O parte din populatia Ucrainei colaboreaza cu trupele naziste. 

Acest lucru justifica identificarea lui Putin cu nazistii ucraineni, spune expertul. “Un fel de recuperare a retoricii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar intrebarea nu trece prin aici, nu este fascism sau antifascism”. Pentru Fuentes, ceea ce este important sunt consecintele razboiului rece: acordurile de la Paris din anii 1990. Ceea ce este in discutie pentru Putin este aceasta. Nimeni nu vrea sa fie cel care incepe razboiul. Toti pretind ca sunt atacati, inclusiv Putin, spune el.

„Din punctul de vedere al lui Putin, Rusia ataca pentru ca o considera o ingerinta a NATO prin nerespectarea acordurilor de la Paris”, spune Fuentes. Potrivit acestor acorduri, care au avut loc dupa Razboiul Rece, NATO nu ar intentiona sa influenteze teritoriile ex-sovietice, precum Ucraina”. Din punctul de vedere al NATO, al Statelor Unite si al Uniunii Europene, continua Fuentes, este a considerat ca ingerinta Rusiei a avut loc „in teritorii suverane, asa cum este cazul Ucrainei”.

Cat ar putea dura conflictul dintre Ucraina si Rusia?

Maximiliano Fuentes Codera nu indrazneste sa prezica o data de incheiere a acestui conflict si foloseste exemplul Primului Razboi Mondial. “Daca vom recupera Primul Razboi Mondial, toata lumea credea ca conflictul se va termina in cateva luni si ca se va termina pana la Craciun. Realitatea este ca a durat 4 ani”.

Expertul considera ca chestiunea problemei este pana unde vor ajunge represaliile Europei si ale Statelor Unite, daca este cazul. “Daca vor urma o politica ca anii dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Adica de liniste si incercarea de a-l face pe plac lui Putin sau daca decid sa se ridice. Ar putea opta si pentru sanctiuni mai puternice si chiar pentru o interventie militara a puterilor care ar schimba intreaga harta. Am merge pe un teritoriu neexplorat.” In acest sens, el arata ca China nu pare sa intervina. Cu toate acestea, crede ca este inca un proces deschis si ca, in cazul in care Rusia ar putea ocupa o parte din Ucraina, usa s-ar deschide altor conflicte mondiale: „cum ar fi China si Taiwan”.