Rusia este tara din lume cu cele mai multe arme nucleare, urmata de SUA si China. Dar cand vorbim despre arsenalul nuclear pe care il are Rusia, trebuie sa plecam intotdeauna de la baza dificultatii de a stabili cifre clare din cauza lipsei de transparenta a Guvernului rus.

In orice caz, institute independente de renume, cum ar fi Institutul International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI ) pretind ca pot formula o evaluare rezonabila a modernizarii Rusiei nucleare prin examinarea imaginilor din satelit si alte forme de informatii, precum si declaratii oficiale, publicatii din industrie si interviuri cu oficiali militari. Acesta este actualul arsenal rusesc, potrivit prestigioasei institutii daneze. Pornim de la distinctia dintre armele nucleare strategice – concepute pentru a fi utilizate in obiective care fac parte dintr-un plan strategic, cum ar fi site-urile de rachete nucleare, centrele militare de comanda si orasele mari – si nestrategice – utilizarea pe campul de lupta in sprijinul armelor conventionale.

In ianuarie 2021, Rusia a mentinut un stoc militar de aproximativ 4.495 de focoase nucleare. Aproximativ 2.585 dintre acestea erau focoase ofensive strategice , dintre care aproximativ 1.625 au fost dislocate pe rachete balistice si baze de bombardiere terestre si maritime . Rusia detinea, de asemenea, aproximativ 1.910 focoase nucleare nestrategice (tactice), o usoara crestere fata de estimarea din ianuarie 2020. Se estimeaza ca toate focoasele nestrategice se afla in depozit central si alte 1.760 de focoase retrase asteapta dezafectarea, oferind un inventar total de aproximativ 6.255 focoase.

In 2020, Rusia a continuat sa indeplineasca limitele finale ale focoaselor prescrise de Tratatul SUA-Rus din 2010 privind masurile pentru reducerea si limitarea in continuare a armelor strategice ofensive (New START), potrivit institutului suedez SIPRI. Acest tratat limiteaza numarul de forte nucleare strategice desfasurate de Rusia si Statele Unite.

In ianuarie 2021, Rusia avea aproximativ 2.585 de focoase destinate utilizarii potentiale de catre lansatoare strategice : bombardiere cu raza lunga de actiune, ICBM-uri terestre si rachete balistice lansate de submarine (SLBM). Aceasta cifra reprezinta o crestere cu aproximativ 145 de focoase fata de ianuarie 2020.

In ceea ce priveste aeronavele si armele livrate prin aer, comandamentul rusesc al aviatiei cu raza lunga de actiune opereaza o flota de aproximativ 13 bombardiere Tu-160 (Blackjack) si 55 Tu-95MS (Bear). Sarcina maxima posibila asupra bombardierelor este de aproape 740 de arme nucleare, dar, intrucat doar o parte dintre bombardiere sunt pe deplin operationale, numarul de arme alocat este estimat a fi mai mic, in jur de 580. SIPRI estimeaza ca aproximativ 200 dintre acestea ar putea fi dislocate si stocate in cele doua baze strategice de bombardiere: Engels in provincia Saratov si Ukrainka in Amur.

In ianuarie 2021, Fortele strategice de rachete (SRF) ale Rusiei – ramura fortelor armate care controleaza ICBM -urile – avea 11 divizii de rachete grupate in 3 armate, care desfasoara aproximativ 310 ICBM-uri de diferite tipuri.

In ianuarie 2021, Marina Rusa avea o flota de 11 submarine balistice cu propulsie nucleara (SSBN). Fiecare SSBN poate fi echipat cu 16 rachete balistice, iar flota rusa poate transporta un total de 816 focoase. Este

sarcina focosului a unor rachete poate sa fi fost redusa pentru a indeplini limita totala a focosului New START. Drept urmare, se estimeaza ca doar aproximativ 624 dintre cele 816 focoase sunt desfasurate.

Marina rusa dezvolta, de asemenea, Poseidon sau Status-6 (Kanyon), o torpila strategica cu raza lunga de actiune cu propulsie nucleara. Torpila este destinata implementarii viitoare pe doua noi tipuri de submarine cu utilizare speciala.

Incepand cu ianuarie 2021, Rusia avea aproximativ 1.910 focoase alocate pentru utilizare potentiala de catre fortele nestrategice, o usoara crestere de aproximativ 35 de focoase fata de inceputul anului 2020. Armele nucleare nestrategice ale Rusiei – dintre care majoritatea au capacitate dubla, ceea ce inseamna ca pot fi, de asemenea, inarmati cu focoase conventionale – sunt destinate utilizarii de catre nave si submarine, avioane, sisteme de aparare antiaeriana si antiracheta si rachete ale armatei.