Israel Hayom a publicat joi o declaratie a ambasadorului SUA, David Friedman, in care s-a referit la viitorul Autoritatii Palestiniene, o institutie si mai irelevanta decat Uniunea Europeana cand vine vorba de Orientul Mijlociu. Declaratia a starnit imediat o serie de reactii de furie.

Ziarul din Tel Aviv este strans aliniat cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu si cu colonistii evrei, iar ambasadorul Friedman insusi este un obisnuit pe paginile sale. Directorul sau, Boaz Bismut, apare in fiecare vineri in talk-show-ul Channel 12 care apara politicile extremiste ale lui Netanyahu.

Proprietarul ziarului, magnatul evreu american al jocurilor de noroc Sheldon Adelson, tocmai a platit in aceasta saptamana 50 de milioane de dolari pentru a impulsiona campania lui Donald Trump, la doar 24 de ore de la semnarea normalizarii relatiilor dintre Israel, Emiratele Arabe Unite si Bahrain, la Casa Alba.

Ei bine, reporterul Israel Hayom l-a intrebat pe Friedman: „Din moment ce (Mohammad) Dahlan locuieste in Emirate, vedeti posibilitatea de a-l numi ca lider palestinian?” La care ambasadorul lui Donald Trump a raspuns: „Este ceea ce gandim, desi nu vrem sa instituim o conducere palestiniana”.

Cuvintele lui au provocat furori si indignare in randul palestinienilor (si numai in randul palestinienilor). Israel Hayom a lasat timpul sa treaca, pana cand noua ore mai tarziu a publicat o versiune usor corectata, dar total diferita a cuvintelor de inceput ale lui Friedman: „Nu ne gandim la asta si nu vrem sa instituim o conducere palestiniana”. Ziarul nu a oferit nicio explicatie pentru aceasta schimbare radicala a citatului.

In aceeasi joi, presedintia palestiniana a raspuns ca „poporul palestinian este cel care isi alege conducerea”, iar vineri insusi Dahlan a spus exact acelasi lucru prin pagina sa de Facebook. Este evident, insa, ca atat israelienii, cat si americanii se pregatesc sa preia conducerea presedintelui Mahmoud Abbas, care nu a reusit sa serveasca mai bine interesele Israelului in ultimii cincisprezece ani.

Dar servilitatea lui Abbas, care se apropie deja de 85 de ani, pare insuficienta Israelului si Statelor Unite, asa ca nu este de mirare ca l-au vizat pe Dahlan sa pregateasca inlocuitorul, un politician ambitios fara scrupule pe care Yasser Arafat nu l-a facut. ai incredere intr-un par. Actiunile sale au fost marcate tot timpul de servilitatea ridicata la gradul al n-lea.

Dahlan, care implineste 59 de ani luna aceasta, este ideal pentru a satisface politicile nestapanite ale lui Netanyahu fata de palestinieni si fata de Orientul Mijlociu in general. In peisajul palestinian nu exista un lider care sa se poata compara cu el in ceea ce priveste supunerea fata de Israel.

De cand a fost expulzat din teritoriile palestiniene, Dahlan a locuit in Emiratele Arabe Unite. Justitia palestiniana si justitia turca il urmaresc de ani de zile, dar nu au reusit sa puna mana pe el de cand este un protejat al printului emirat Mohammad bin Zayed, pentru care indeplineste tot felul de servicii intunecate.

Fara a merge mai departe, turcii sustin ca au dovezi ca el a fost in spatele loviturii de stat esuate din 2016 impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Potrivit anchetatorilor turci, Dahlan a fost cel care a orchestrat si coordonat din Emiratele Arabe Unite lovitura de stat care era pe cale sa reuseasca, dar a fost dejucata in ultimul moment. Avand in vedere relatiile stranse ale lui Dahlan cu Israelul, este foarte greu de crezut ca israelienii nu au fost atinsi de lovitura de stat.

Dar aceasta nu este singura lui isprava. Printul Ben Zayed il foloseste in multe dintre numeroasele proiecte pe care le are in mana pentru a crea un Orient Mijlociu adaptat viselor sale, care sunt exact visele umede ale lui Netanyahu. In fiecare zi este mai clar ca una dintre marile realizari ale lui Netanyahu este ca acum are permisiunea de a face si de a anula direct, fara a fi nevoie sa recurga la Washington decat atunci cand interventia acestuia este strict necesara.

In interviul cu Israel Hayom, ambasadorul Friedman, un fanatic care contribuie si el la ocupatie cu bani din propriul buzunar, si se intalneste in mod regulat intr-o maniera amicala cu cei mai radicali colonisti evrei, a spus ca actuala conducere palestiniana „nu serveste interesele poporului palestinian”, ceea ce este absolut adevarat, deoarece Abbas serveste mai presus de toate interesele Israelului, desi nu atat de mult pe cat si-ar dori Israelul.

In acest sens, Friedman a spus: „Conducerea palestiniana se agata inca de nemultumiri foarte vechi si nerationale. Trebuie sa intre in secolul XXI, pentru ca acum se afla pe partea gresita a istoriei”. A spus-o cu tot cinismul de care este capabil si de parca nu ar avea nimic de-a face cu brutala ocupatie militara israeliana.

Pentru Friedman si Netanyahu, Dahlan este omul lor. Ei nu acorda nicio importanta faptului ca Dahlan este cautat pentru crima, coruptie si spionaj, precum si pentru rolul sau decisiv in lovitura de stat esuata impotriva lui Erdogan. Atitudinea lui Friedman si a lui Netanyahu este logica deoarece Dahlan a facut toate acestea, precum si interventia sa directa in razboiul din Libia sau in Liban, servind interesele Israelului si Statelor Unite din Emiratele Arabe Unite.

Deoarece Dahlan este o figura atat de controversata in randul palestinienilor, este foarte posibil ca implantarea sa fortata ca presedinte, daca se va intampla, sa aduca o serie de probleme societatii palestiniene, inclusiv posibilitatea unui conflict armat.