Dezvoltarea unei prezente online solide pentru afacerea ta este esentiala pentru a atrage audienta potrivita si pentru a-ti maximiza potentialul de succes. Cu toate acestea, a avea un site web bine construit si plin de continut valoros nu este suficient. Este aici cand intervine conceptul de “SEO off-page” sau optimizarea SEO in afara paginii. Astazi, vom explora in profunzime ce reprezinta SEO-ul off-page, de ce este atat de important si cum poti sa-l optimizezi pentru a-ti creste vizibilitatea online. In plus, vei descoperi la aceasta sursa informatii vitale despre tehnicile de linkbuilding si alte strategii de optimizare SEO care vor ajuta afacerea ta sa straluceasca pe internet. Asadar, pregateste-te sa descoperi secretele pentru a aduce site-ul tau in fata unui public mai larg si mai interesat ca niciodata.
Ce este SEO off-page?
Daca il definim spre deosebire de SEO on-page, care acopera toate acele actiuni care se desfasoara in cadrul unui site web cu scopul de a imbunatati pozitionarea acestuia, numitul si SEO off-page se refera la toate acele actiuni care urmaresc acelasi obiectiv, dar sunt executate extern, adica in afara site-ului respectiv.
Scopul principal al acestei strategii este de a arata atat motoarelor de cautare, cat si utilizatorilor finali ca un site web este demn de incredere si relevant.
De ce este atat de important SEO off-page?
In mod normal, atunci cand incepeti sa propuneti o strategie SEO, va vin in minte tehnici care apartin SEO on-page: pozitionarea cuvintelor cheie, optimizarea continutului, structura site-ului etc.
Totusi, ar fi o greseala sa ne concentram doar pe acest tip de practici si sa le lasam deoparte pe cele care sunt grupate sub umbrela SEO off-page, intrucat motoarele de cautare nu pun doar pret pe calitatea continutului, ci analizeaza si relatia fiecarui site. web cu mediul si alte pagini similare.
Daca un site web de incredere si relevant va trimite si/sau va mentioneaza, va va transfera o parte din credibilitatea sa (ceea ce este cunoscut sub numele de suc de linkuri), iar motorul de cautare va intelege acest lucru ca insemnand ca site-ul dvs. este de asemenea de incredere, ceea ce il va face urca in clasament. Google Page Rank.
Diferentele dintre SEO off page si SEO on page?
Desi coincid in obiectivul lor, care nu este altul decat acela de a imbunatati pozitia paginii noastre in rezultatele cautarii, SEO off-page si SEO on-page difera prin modul in care sunt realizate .
SEO off-page se caracterizeaza prin faptul ca presupune desfasurarea de actiuni in afara paginii noastre , spre deosebire de SEO on-page, care consta in optimizarea elementelor interne ale site-ului: structura, imbunatatirea textelor, utilizarea cuvintelor cheie etc.
Principalele actiuni si tehnici SEO off-page
Desi una dintre cele mai cunoscute practici in ceea ce priveste SEO off-page este construirea unei retele de link-uri care sa conduca catre site-ul dvs. (ceea ce se numeste link building), nu ar trebui sa ne oprim aici, deoarece nu este singurul .
Exista diverse actiuni pentru a obtine link-uri catre pagina noastra si, in acest fel, pentru a imbunatati Page Rank si autoritatea site-ului nostru:
Definiti o strategie de marketing de continut
Aceasta este, fara indoiala, prima si cea mai importanta actiune, deoarece daca nu vom lucra la crearea de continut care sa aduca valoare adaugata si sa il actualizam frecvent, nu vom putea atrage trafic si, cu atat mai putin, sa generam interes pe site- uri astfel incat sa se leaga de noi…
Cateva exemple de continut pe care le puteti crea ar fi urmatoarele:
- Articole invitate
- Anchete si studii
- Infografice
- Podcasturi
Aceste tipuri de publicatii sunt atractive, ceea ce ii va incuraja pe alti utilizatori sa le partajeze si sa faca referire la sursele dvs. ca fiind de incredere.
Lucrati la pozitionarea marcii dvs
Toate strategiile care sunt orientate spre imbunatatirea pozitionarii brandului tau au de a face direct si indirect cu SEO off-page, pentru ca daca lucrezi la acest aspect si reusesti sa fii in topul mintii utilizatorilor finali, acestia vor face mai multe cautari despre marcati si recompensati autoritatea paginii sau domeniului dvs., care este obiectivul final al acestei strategii SEO.
Utilizati agregatoare de continut.
Platformele de continut prestigioase ne pot ajuta sa distribuim articolele noastre, sa le oferim mai multa vizibilitate si prestigiu si sa obtinem treptat link-uri.
Valorificati puterea retelelor sociale
Este imposibil sa ignoram rolul pe care retelele sociale il au in viata noastra de zi cu zi astazi. Prin urmare, desi nu influenteaza direct pozitionarea site-ului nostru, este pozitiv sa cream comunitati pe Facebook, Instagram si alte platforme unde ne putem conecta cu potentiali clienti.
Desigur, este important sa folosim retelele pe baza unei strategii, cautand participarea activa a utilizatorilor, fara ca aceasta sa devina un canal de spam care poate fi penalizat de Google. Daca doriti sa aflati mai multe despre social media marketing, puteti descarca ghidul gratuit Cum sa utilizati retelele sociale pentru a atrage noi clienti.
Pozitioneaza-te ca expert in sectorul tau prin intermediul forumurilor
Desi majoritatea utilizatorilor inteleg forumurile online ca pe un canal oarecum invechit, adevarul este ca nu exista multe platforme digitale care sa permita o astfel de interactiune directa si publica intre un brand si intrebarile potentialilor sai clienti.
Acest fapt, daca este ridicat strategic si nu este folosit ca canal de spam pentru a genera link-uri, poate functiona in favoarea noastra, deoarece ne permite sa ne pozitionam ca experti in subiect si ca utilizatorii sa ne ia drept referinte.
Implementati strategii oneste de construire a legaturilor.
Ideea este sa ne asiguram ca cele mai bune bloguri si site-uri web, adica cele cu cea mai mare autoritate, includ link-uri catre pagina noastra. Cum se realizeaza? Stabilirea de relatii cu administratorii paginilor mentionate (prin e-mail si chiar telefonic sau chiar personal) si convingerea acestora ca putem beneficia reciproc de schimbul de link-uri sau postari. Strategiile de generare automata a legaturilor cu metode apropiate de spam (ceea ce este cunoscut sub numele de palarie neagra) sunt tot mai persecutate (si pedepsite) de Google.
In realitate, toate actiunile SEO off-page eficiente se bazeaza pe crearea de continut cu valoare adaugata pentru utilizatori si care reuseste sa genereze interes pentru alte bloguri si site-uri web cu subiecte similare cu autoritate in Google . De aici, este vorba de a avea grija maxima de relatii si de a lansa colaborari interesante pentru ambele parti.
In acest fel, incetul cu incetul vom genera mai multe link-uri si de calitate superioara, ceea ce va creste Page Rank-ul paginii noastre, realizand astfel in favoarea noastra un factor foarte important de pozitionare.
Trebuie sa avem in vedere ca, pe langa imbunatatirea pozitiei noastre pe Internet, SEO off-page ne ajuta sa castigam prestigiu in sectorul nostru , pozitionandu-ne ca experti in anumite subiecte. Si nu exista nicio indoiala ca intarirea imaginii noastre ne va ajuta sa obtinem mai multi clienti, vanzari sau orice ar fi obiectivul nostru cu site-ul nostru.
Tot ceea ce iese pe aceasta cale ajunge sa devina scurtaturi nereusite care, in cele din urma, ajung sa fie inutile, daca nu chiar daunatoare site-ului nostru din cauza unor penalitati de la Google.