Pe cat posibil, vom incerca sa lasam coaja cand gatim marul, deoarece este bogat in pectina si favorizeaza digestia.

Cand ne imbolnaveam in copilarie, bunicile sau mamele noastre ne dadeau sos de mere. O oferim si astazi micutilor nostri cand au probleme digestive si intestinale.

Poate ca nu este una dintre delicatesele zeilor pe care fiintele umane o aleg cel mai mult. Cu toate acestea,  are multe proprietati despre care merita sa stiti.

In articolul urmator va spunem care sunt beneficiile sosului de mere si cum sa il pregatiti. 

Merele in compot: pentru ce sunt?

Acest fruct este unul dintre cele mai sanatoase care exista si, prin urmare, este de mare ajutor sa il consumi in orice fel. Pe langa faptul ca o savurati cruda (cu sau fara coaja, in functie de preferinte) sau prajita, exista si o reteta pe care cu siguranta o cunoasteti inca din copilarie: compotul.

Acest fel de mancare tipic pentru copii este foarte simplu de preparat. Vestea buna este ca pastreaza toate proprietatile si substantele nutritive ale marului. De asemenea, ne ofera antioxidanti, flavonoide si vitamine.

Astfel, de exemplu, poate fi de ajutor impotriva unor boli cardiovasculare, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea Sun Yat-sen (China).

Totusi, nu uitati ca nu poate vindeca niciodata acest tip de boala, deoarece este doar un supliment, precum si ca ar trebui sa va consultati medicul daca credeti ca aveti o problema semnificativa de sanatate. 

In plus, sosul de mere  are multe alte beneficii, printre care se remarca urmatoarele:

  • Daca adaugam miere si scortisoara, nu numai ca ii vom imbunatati aroma, dar ii vom creste si beneficiile. Potrivit acestui studiu realizat de Universidad de la Frontera (Chile), mierea este un puternic antimicrobian. Scortisoara, intre timp, functioneaza pentru a trata diabetul, conform acestei cercetari efectuate de MS Ramaiah Medical College (India).
  • Prin urmare, acest desert este indicat pentru toate varstele, deoarece este cu adevarat delicios si benefic pentru sanatatea noastra.

Principalele proprietati ale compotului de mere

Marul este una dintre cele mai importante surse de nutrienti pe care ni le ofera natura. In plus, in compot, poate avea multe beneficii pentru sanatatea noastra, precum cele pe care vi le aratam aici:

Ajuta la reducerea imbatranirii celulare

Merele sunt surse grozave de vitamina C (conform acestui studiu realizat de Universitatea Bio Bio din Chile, care se ocupa de imbunatatirea apararii noastre), asa ca consumarea unei bucati pe zi ne ofera necesarul de 11% din aceasta vitamina pentru a fi sanatosi. si puternic.

De asemenea, s-a dovedit ca poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi, dupa cum confirma informatiile obtinute de la National Institutes of Health din Statele Unite, si la reducerea atrofiei anumitor organe si celule. Aceste probleme sunt de obicei foarte frecvente la persoanele in varsta.

Ajuta la imbunatatirea digestiei

Compotul de mere ofera organismului o cantitate buna de fibre insolubile, potrivit acestui studiu realizat de Nutrition Science Solutions (Statele Unite). Pentru a face acest lucru, trebuie sa lasam coaja in reteta. Din acest motiv, poate promova mobilitatea intestinala si poate creste volumul scaunului.

Asadar, acest desert este perfect pentru cei care sufera de constipatie. Pentru a-i spori efectele, se recomanda si sa bei multa apa.

Poate ajuta la restabilirea apetitului

Pe de alta parte, la copii si adultii convalescenti, se crede ca sosul de mere ajuta la restabilirea dorintei de a manca. De fapt, este de obicei folosit la persoanele cu sanatate delicata care nu pot mesteca sau inghiti alimente.

Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina pe deplin aceasta afirmatie.

Este un mare aliat pentru a potoli foamea

Dimpotriva, daca vrem sa slabim, sosul de mere poate fi un mare aliat, intrucat merele contin foarte putine calorii (52 la 100 de grame). Pentru multi, acest lucru este suficient pentru a sta cateva ore fara sa manance sau sa fie tentati de vreunul dintre alimentele gresite.

Daca il combinam cu o lingura de migdale sau stafide, va fi si un desert care va oferi grasimi sanatoase, proteine ​​si carbohidrati. Iar senzatia de satietate va fi mult mai mare!

Cum se prepara sosul de mere?

Acum ca cunosti proprietatile si beneficiile acestui desert delicios, poti acum sa inveti cum sa-l prepari acasa. Este o reteta foarte usoara si rapida!

Bucurati-va de toti nutrientii sai si impartasiti-l cu familia dupa pranz sau cina. Urmati acesti pasi:

Ingrediente

  • 3 mere rosii
  • 1 lingurita de scortisoara pudra (5 g)
  • 2 linguri de miere (50 g)

Elaborare

  • Mai intai spalati bine merele si taiati-le in sferturi, indepartand miezul, tulpina si semintele.
  • Pune-le pe o tava de copt si fierbe-le 40 de minute la 120°C. Odata trecut acest timp, scoateti-le si lasati-le sa se raceasca inainte de a le procesa prin moara alimentara si a obtine o pasta.
  • Dupa aceasta adauga scortisoara si mierea (cantitatile sunt orientative, poti folosi mai mult sau mai putin dupa gust).
  • La final, puneti produsul in recipiente sau cuve individuale si, odata ce ajung la temperatura camerei, pastrati-le la frigider. Poti servi compotul cald sau rece, precum si sa-l combinati cu alte fructe precum smochine sau pere. Cum preferi!

Sosul de mere are contraindicatii?

In cazul in care compotul urmeaza sa fie consumat de persoane in varsta, convalescenti sau copii subponderali, va recomandam sa adaugati la reteta o lingura de ulei de masline pentru a-i creste proprietatile antiinflamatorii care, conform acestui studiu realizat de Istituto Superiore di Sanita (Italia), sunt multe.

La randul lor, cei cu intoleranta la fructoza ar trebui sa evite acest desert. In acest caz, puteti folosi capsuni, zmeura sau ananas in loc de mere si le amestecati cu orez.

Care este diferenta dintre piure si sos de mere?

Inainte de a incheia acest articol, s-ar putea sa va intrebati daca exista vreo diferenta intre sos de mere si sos de mere. Exista, deoarece sunt preparate diferite.

Pe de o parte, compotul se prepara cu marul fiert, in timp ce in piure este crud. In acest din urma caz, se curata de coaja si se da prin razatoare, putandu-se adauga si scortisoara, miere sau stafide.

Orice preparat preferi, nu ezita sa profiti de proprietatile marului! De asemenea, retineti: ar trebui sa consultati intotdeauna un profesionist daca credeti ca ati putea avea o problema majora de sanatate.