Antonio Gaudi s-a nascut pe 25 iunie 1852, in Baix Camp, o regiune situata in provincia Tarragona, Catalonia. In timp ce documentele sale de identitate mentionau Reus ca loc de nastere, el a sustinut ca s-a nascut in Riudoms, un oras vecin, unde familia Gaudi isi avea casa de vara.

Tatal sau, Francesc Gaudi i Serra, un cazanier din Riudoms, era implicat in industria cazanelor. Mama sa, Antonia Cornet i Bertran, era fiica unui calmar din Reus. Cuplul a locuit cea mai mare parte a timpului in Reus.

Antoni Gaudi a fost cel mai mic dintre cei cinci copii; cu toate acestea, doar doi dintre fratii sai, o sora pe nume Rosa si un frate pe nume Francesc, au ajuns la maturitate. Ceilalti doi, Maria si Francesc, au murit in copilarie.

In copilarie, suferea de probleme reumatice, asa ca de multe ori mersul pe jos a fost o experienta dureroasa si a fost nevoit sa calatoreasca cu magarul sau sa stea acasa, pierzand cursurile. Boala reumatica l-a impiedicat si sa se joace cu alti copii. Ramas singur, si-a petrecut timpul observand plante, animale si pietre , in special in timpul vizitei sale la Riudoms. Incetul cu incetul, a inceput sa descopere un tipar natural, pe care sa-l pastreze in memorie. Mai tarziu va spune ca natura a fost adevaratul sau profesor.

Aceste observatii l-au ajutat sa dezvolte un stil unic de arhitectura.

A inceput sa lucreze la scurt timp dupa ce a absolvit arhitectura la varsta de douazeci si sase de ani, iar prima sa comisie a fost sa proiecteze luminile stradale din Placa Reial. Foarte curand, a fost descoperit de catre industriasul catalan Eusebi Guell, care in cele din urma va comanda multe dintre capodoperele sale precum „Palacio Guell”, „Parque Guell”, „Biserica Colonia Guell” etc. Totodata, a mai lucrat la alte proiecte, cel mai cunoscut fiind Bazilica Sagrada Familia din Barcelona. A inceput sa lucreze la ea la varsta de 31 de ani si a continuat aceasta lucrare pana la moartea sa, la varsta de 63 de ani.

Multe dintre lucrarile sale au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Nu degeaba, Gaudi este considerat cel mai mare exponent al modernismului catalan.

Casa Vicens

Este primul proiect important al arhitectului Antoni Gaudi dupa diploma in 1878. Corespunde, asadar, primei perioade a carierei sale, caracterizata prin folosirea unui limbaj arhitectural de mare simplitate constructiva, in care linia dreapta prevaleaza linia curba.

Sacra Familie

Templul expiator al Sagrada Familia, caracterizat prin turnurile sale conice inalte, este cel mai vizitat monument din Spania, inaintea Muzeului Prado si Alhambra din Granada. Aceasta bazilica catolica, inca neterminata, este capodopera lui Gaudi si cel mai mare exponent al arhitecturii moderniste catalane. Nu degeaba i-a dedicat in exclusivitate ultimii 15 ani din viata.

Cizme de acasa

Numita si Casa Fernandez y Andres, este o cladire in stil neogotic care gazduieste in prezent sediul Caja Espana, entitate fondata de Joan Homs i Botinas (de unde si numele „Botines”). Initial, activitatea sa financiara a fost combinata cu cea a unui depozit de tesaturi si a unei locuinte private.

Pavilioanele Guell

Au fost construite de Gaudi intre 1884 si 1887 la cererea patronului sau, Eusebio Guell, ca si restul constructiilor care ii poarta numele de familie. Contele l-a insarcinat sa-si ingradeasca proprietatea privata, iar Gaudi a construit aceasta poarta impresionanta lata de cinci metri cu un dragon inaripat inlantuit din fier forjat. Pavilioanele, care fac astazi parte din Universitatea din Barcelona, ​​se vor deschide publicului odata ce vor fi restaurate.

Beciurile Guell

Complexul era situat pe mosia La Cuadra din Garraf (Sitges), detinuta de contele Guell, prieten si patron al arhitectului inca de la Expozitia Universala de la Paris din 1878, unde s-au intalnit. Guell a produs acolo un vin cu denumire de origine care nu a avut succes si si-a incetat productia in 1936. Cladirea gazduieste in prezent un restaurant.

Palatul Guell

Aceasta lucrare apartine etapei orientaliste a lui Gaudi (1883-1888), in care arhitectul a realizat o serie de lucrari cu tenta orientala influentata si de arta mudejara. Pentru acest proiect a avut colaborarea lui Francesc Berenguer, unul dintre cei mai fideli asistenti ai sai.

Parcul Guell

„Frumusetea este stralucirea adevarului si, din moment ce arta este frumusete, fara adevar nu exista arta.” Acest proiect Gaudian complet amenajat se ridica la nivelul uneia dintre frazele sale. In ea, Gaudi si-a afisat tot geniul sau arhitectural si a pus in practica multe dintre solutiile sale structurale inovatoare, care ar fi emblematice pentru stilul sau organicist si care vor culmina cu Sagrada Familia.

Palatul Episcopal din Astorga

Situat in orasul Astorga (Leon), palatul este una dintre putinele lucrari de Gaudi construite in afara Cataloniei, impreuna cu Casa Botines si Capricho de Comillas. Este inclusa in perioada sa neogotica; un stil, dupa parerea arhitectului, imperfect si pe jumatate rezolvat, care impunea aplicarea geometriei rigle. In prezent este Muzeul Drumurilor.

Casa Batllo

Aceasta este remodelarea unei cladiri existente anterior si reflecta plenitudinea artei lui Gaudi. Ea corespunde etapei sale naturaliste, o perioada in care arhitectul si-a perfectionat stilul personal, inspirandu-se din formele organice ale naturii si bazandu-se pe analizele sale in geometria reglata.

Casa Mila

Cunoscuta sub numele de „La Pedrera”, aceasta casa este unul dintre cele mai vizitate locuri din Barcelona. Cu forme organice, Casa Mila evoca, fara indoiala, natura, ceea ce se traduce prin utilizarea unor forme geometrice reglementate precum paraboloidul hiperbolic, hiperboloidul, elicoidul si conoidul.

Casa Calvet

Situata in Barcelona, ​​unii considera ca aceasta cladire este cea mai conservatoare a lui Gaudi, deoarece este dominata de simetrie, echilibru si ordine, caracteristici care nu sunt comune in opera sa. Potrivit acestora, explicatia consta in faptul ca Gaudi a trebuit sa incadreze cladirea intre altele mai vechi care existau deja si, in plus, era un cartier elegant.

Cooperativa Muncitorilor din Mataron

Constructia acestei fabrici a asistat la abordarea arhitectului de socialismul utopic in etapa adolescentei, desi a evoluat ulterior catre fundamentalismul religios. Gaudi si-a realizat designul bazat pe orientarea solara, fundamentala in toate lucrarile sale, si a inclus zone de gradina in proiect. „Arhitectura este ordonarea luminii”, dupa cum spunea artistul.

Gradinile din Can Artigas

Ca si in cazul Parcului Guell, Gaudi a proiectat gradini complet integrate in natura, cu un set de constructii cu linii organice care se integreaza perfect cu mediul natural. A construit chiar si o grota artificiala, asa cum facuse anterior sub cascada din Parque de la Ciudadela.

Cripta Colonia Guell

De asemenea, apartinand etapei sale naturaliste de la inceputul secolului al XX-lea, aceasta lucrare a fost declarata Patrimoniu Mondial de catre UNESCO, la fel ca si Parcul Guell, Palatul Guell, Casa Mila, Sagrada Familia, Casa Vicens si Casa Batllo.