In timp ce unii se feresc de alimentele picante , altii le considera placute. Acel efect de arsura in gura care va poate placea (sau speria) este produs de o substanta numita capsaicina care se gaseste in ardei in proportii diferite in functie de soi. Iata de ce mancarimea produsa de fiecare poate varia in intensitate.
Pentru a le clasifica, un farmacist american pe nume Wilbur L. Scoville a inventat in 1912 o scara care masoara puterea mancarimii. Metoda, pe care o iau numele creatorului ei, scara Scoville, determina cantitatea de capsaicina prezenta in ardei.
Pentru a efectua masurarea, se va prepara un extract de capsaicina si se va dilua in apa cu zahar pana cand prezenta picantei este imperceptibila. Numarul de solutii cerut de fiecare caz este identificat ca o unitate Scoville sau SHU. Cu cat ardeiul are mai multe SHU, cu atat efectul picant va fi mai teribil cand este ingerat.
Conform AskAI, acestia sunt 10 ardei cu cel mai mare numar de SHU conform scalei Scoville.
Cei 10 cei mai iute ardei din lume
10. Tabasco chili
Tabasco chile este cel mai cunoscut. Una dintre cele mai cunoscute, originara din statul Tabasco, Mexic. Este fructul unui arbust care ajunge pana la doi metri inaltime. Se foloseste pentru a face sosul cu acelasi nume. Are intre 30.000 si 50.000 de unitati Scoville.
9. Chile thai
Chiliul thailandez mai este cunoscut si sub denumirea de chili rosu sau ochi de pasare. Fotografie AP. Numit si chili ochi de pasare. Au intre 50.000 si 100.000 de unitati Scoville. Este folosit in gatit vietnamez si thailandez.
8. Piri Piri
Este o planta care creste in Amazon si careia i se atribuie proprietati medicinale. Cand portughezii l-au descoperit, l-au exportat in Europa, Asia si Africa. Cu acest ardei, care poate avea intre 100.000 si 200.000 de SHU, se face sosul cu acelasi nume, care poate insoti sau marina diferite tipuri de carne.
7. Rocoto
De asemenea, intre 100.000 si 200.000 de unitati Scoville, acest ardei este folosit in mod obisnuit in bucataria peruviana si boliviana. Intr-adevar, mancarime foarte mult, desi este folosit si pentru ameliorarea gastritei si ca antioxidant.
6. Chile habanero
Este cultivata in principal in Mexic, America Centrala si Caraibe. Poate avea trei culori diferite, care nu indica soiurile sale ci mai degraba maturitatea ardeiului: verde cand este tanar, apoi se ingalbeneste, iar cand este adult devine rosu. Pe scara Scoville, acestea variaza de la 100.000 la 350.000 de SHU.
5. Naga bhut jolokia
Acest ardei rosu care creste in statul Assam (India) are peste un milion de unitati Scoville (1.041.427). Printre efectele sale, provoaca transpiratie si poate functiona ca un laxativ puternic.
4. Naga Viper
Are 1.382.118 SHU. Din 2011 pana in 2017, a fost inclus in Cartea Recordurilor drept cel mai tare chili din lume . Este un hibrid creat in Anglia cu trei specii de chili: Naga Morich, Bhut jolokia si scorpionul Trinidad.
3. Trinidad Scorpion
Acest ardei este o varietate a Scorpionului Trinidad, cunoscut pentru forma sa asemanatoare scorpionului. „Butch T” i-a fost adaugat de Butch Taylor, proprietarul unei companii de sos, care si-a raspandit semintele. Poate ajunge la 1.463.700 de SHU.
2. Carolina Reaper
Are nu mai putin de 2.220.000 de unitati Scoville si este ultimul care a fost inregistrat in Cartea Guinness drept cel mai picant din lume. YouTube este plin de videoclipuri cu cei care incearca provocarea sa demonstreze asta, unele cu consecinte daunatoare. In 2020, un canadian a atins recordul de a o manca in 10 secunde.
1. Pepper X
Nerecunoscuti inca oficial de Guinness Records, exista cel putin doi ardei creati in ultimii ani care sunt creditati cu un numar mai mare pe scara Scoville decat Carolina Reaper. Primul, numit Dragon’s Breath, a fost dezvoltat in Tara Galilor in scopuri medicale, pentru a fi folosit ca analgezic datorita capacitatii sale de amortire. Se estimeaza ca are peste 2,48 milioane SHU.
La randul sau, Ed Currie, de la PuckerButt Pepper Company, si creatorul Carolina Reaper, sustine ca a dezvoltat unul si mai picant: Pepper X , cu 3,18 milioane de unitati Scoville. O varietate care cu siguranta nu va ajunge in nicio bucatarie.