Uleiul de usturoi este un produs natural care poate fi folosit pentru a asezona mancarurile si pentru a promova sanatatea. Va spunem cum sa il pregatiti si care sunt cele mai remarcabile beneficii ale sale. 

Prepararea uleiului de usturoi acasa ne permite sa avem la indemana un produs versatil, ideal pentru condimentarea mancarurilor si imbunatatirea sanatatii. Acest preparat, desi nu este la fel de popular ca alte uleiuri, concentreaza nutrienti si proprietati care pot contribui la bunastarea noastra. Nu ai incercat inca?

Ce este uleiul de usturoi?

Uleiul de usturoi este un produs natural pe care il putem face acasa din bulbi de usturoi si uleiuri sanatoase precum uleiul de masline. Datorita aromei sale deosebite, este un produs pe care il putem folosi ulterior pentru a asezona carnuri, salate, tocanite si multe alte retete.

La fel, datorita calitatii si proprietatilor sale nutritive, il putem folosi si ca remediu complementar pentru a ne imbunatati sanatatea. Desi nu are efecte „miraculoase” sau similare, consumul moderat poate contribui la prevenirea si tratarea unor boli. 

Proprietatile nutritionale ale usturoiului

Ca aliment, usturoiul este apreciat pentru calitatea sa nutritiva interesanta. Conform informatiilor din Baza de date despre alimente publicate de Departamentul de Agricultura al Statelor Unite, usturoiul contine:

  • Fibra
  • Seleniu
  • Vitamina C
  • Mangan
  • Vitamina B6
  • In cantitate mai mica: calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier si vitamina B1

Pe de alta parte, dupa cum arata un articol publicat in Avicenna Journal of Phytomedicine, usturoiul are si alti compusi sanatosi, cum ar fi alicina, care are efecte imunomodulatoare, antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatorii.

Cum se face uleiul de usturoi?

Asa cum anticipasem, pentru a face ulei de usturoi avem nevoie doar de bulbi de usturoi proaspeti si ulei de masline, de preferinta extravirgin. In plus, pentru rezultate mai bune, va sugeram sa folositi si putin suc de lamaie proaspat stors.

Ingrediente

  • 6 capete pline de usturoi
  • 2 tazas de aceite de oliva virgen extra (500 ml)
  • ½ pahar de suc de lamaie (100 ml)

Pregatirea

  • In primul rand trebuie sa spalam bine usturoiul cu multa apa calduta. Se lasa sa stea 20 de minute, fara sa se amestece.
  • Dupa aceasta perioada, se procedeaza la indepartarea  pielii de pe fiecare bulb, pana cand totul este expus. Dupa ce ati facut acest lucru, puneti-le pe o tava mica si la cuptor la 180°C.
  • Apoi, gatiti usturoiul timp de 15 minute si apoi lasati-l sa se raceasca putin.
  • Turnati continutul canii de suc de lamaie intr-un recipient si apoi usturoiul. Lamaia va ajuta la neutralizarea putin mirosul puternic al acestora.
  • Apoi, turnati si uleiul de masline extravirgin in recipient si amestecati cu usturoiul.
  • Pune totul inapoi la cuptor, la aceeasi temperatura, timp de 5 minute.
  • La final, se scoate, se lasa sa se raceasca, se strecoara si se pune usturoiul inapoi in recipientul de sticla.

Utilizari ale uleiului de usturoi

Produsul pe care il obtinem prin combinarea usturoiului cu uleiul de masline poate fi folosit la asezonarea retetelor. Totusi, dincolo de aceasta, putem profita de el ca un aliat pentru promovarea sanatatii. Desigur, nu este un tratament de prima linie pentru boli si nici nu este un produs curativ.

Pur si simplu inclusa ca parte a dietei obisnuite, este benefica. De exemplu, o recenzie publicata in Nutrition Research Reviews sugereaza ca pudra de usturoi, usturoiul invechit si uleiul de usturoi au efecte antiplachetare si anticoagulante. Prin urmare, ele ar putea contribui la o mai buna circulatie a sangelui si o buna sanatate cardiovasculara.

Intre timp, cercetarile din revista medicala Advances in Therapy indica faptul ca suplimentele de usturoi pot reduce numarul de raceli cu 63% comparativ cu un placebo. Acest lucru, aparent, datorita capacitatii sale de a stimula sistemul imunitar.

De asemenea, este un bun aliat pentru a minimiza impactul radicalilor liberi in organism. Jurnalul stiintific Journal of Nutrition sugereaza ca antioxidantii sai protejeaza organismul impotriva daunelor oxidative, ceea ce reduce riscul de imbatranire prematura si boli.

Am descoperit ca fabricarea uleiului de usturoi depaseste utilizarile sale in gastronomie. Consumul sau moderat, de exemplu o lingurita zilnica, contribuie la promovarea sanatatii. In orice caz, nu este un tratament pentru boli, ci mai degraba un adjuvant pentru mentinerea starii de bine.