Este greu sa gasesti pe cineva caruia sa nu-i placa rosiile , deoarece rosiile nu numai ca ne imbogatesc retetele, ci ofera si multe beneficii pentru sanatate. Acest fruct este originar din continentul american si din Europa, la inceput a fost folosit ca planta ornamentala si abia la sfarsitul secolului al XVIII- lea a fost cultivat pentru consum.

Cu siguranta te-ai trezit vreodata in fata unei mari varietati de rosii. Peste 20.000 de soiuri de rosii cu forme, culori si arome deosebite au fost dezvoltate in lume. Majoritatea sunt rosii, dar exista si galbene, portocalii, roz, violet, verzi sau chiar multicolore si dungi. Indiferent de soiul pe care il alegeti, veti beneficia de proprietatile sale nutritive, motiv pentru care OMS recomanda consumul acestuia.

Pe langa consumul crud in supe reci, salate, intins pe o felie de paine sau in suc, poate fi gatit in multe feluri diferite: prajit, aburit, inabusit… Rosiile se combina foarte bine cu vinetele, usturoiul, ceapa, masline sau telina. Italienii, care folosesc foarte mult rosiile, au o reteta care combina aceste ingrediente intr-un singur fel de mancare: caponata, o tocana siciliana care poate fi servita rece sau calda, dar intotdeauna imbracata cu o vinegreta buna pentru a spori aroma rosiilor. Mai multe despre ingijirea rosiilor gasesti pe  faude.ro.

Proprietati si beneficii

Intr-o dieta echilibrata si sanatoasa, pe langa ouale foarte sanatoase, nu trebuie sa va lipseasca niciodata fructele, legumele si legumele si mai ales rosia, care este incarcata cu proprietati bogate. 

De fapt, ai face bine sa incluzi rosia in lista de alimente preferate si sa o consumi zilnic, din cauza cat de multa si cat de buna este din punct de vedere nutritional.   

In plus, rosia este delicioasa in orice fel si imbina si imbunatateste practic orice fel de mancare. De la cartofi prajiti la sosuri, inclusiv supe, gazpachos, salate, dressinguri sau chiar dulceturi de rosii bio de casa, precum cele pe care le vindem in magazinul nostru online. 

Acum, lasand deoparte aroma sa bogata -ceea ce conteaza, desigur, este un aliment ieftin si accesibil care te ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea.

Va putem spune ca este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, si contine putine calorii: o rosie de 100 g furnizeaza aproximativ 18 calorii, deoarece cea mai mare parte din compozitia sa este apa. 

In plus, aroma sa particulara dulce-acrisoara se datoreaza unei cantitati mici de zaharuri simple si acizi organici care ii confera acea aroma apetisanta si digestiva.

Ati putea mentiona toate proprietatile rosiilor? Testeaza-ti cunostintele despre nutritie si revizuieste aceasta lista pe care am intocmit-o pentru tine. Vei fi surprins de tot ce vei descoperi. 

Protejeaza vederea

Vitamina A ne imbunatateste vederea, ne ajuta sa ne protejam ochii de bolile degenerative sau de orbirea nocturna.

Imbunatateste circulatia sangelui

Rosiile contin fier, un mineral foarte sanatos pentru starea buna a sangelui, precum si vitamina K care ajuta la controlul coagularii. In acest fel, rosiile ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Are grija de piele

Cu proprietati antioxidante deosebite, este un remediu natural impotriva imbatranirii si un mare aliat pentru ingrijirea pielii, parului si dintilor.

Evitati constipatia

Continutul sau de fibre care are grija de tranzitul intestinal si previne aparitia bolilor care au legatura cu organele gastro-intestinale.

Diuretic

Rosiile contin potasiu si un nivel scazut de sodiu, ceea ce ajuta la prevenirea retentiei de lichide si la eliminarea toxinelor.

Antioxidant

Bogata in licopen, un antioxidant mai puternic decat vitamina E. In plus, rosia contine si alti caroteni, ceea ce o face un antioxidant puternic care are grija de organismul nostru.

Rosie

Valoare nutritionala

Calorii 22

1g proteine

Grasime totala 0,11

Carbohidrati 3.5

Fibre (g) 1.4

Apa (g) 94

Calciu (mg) 11

Fier (mg) 0,6

Magneziu (mg) 10

Zinc (mg) 0,22

Sodiu (mg) 3

Potasiu (mg) 290

Fosfor (mg) 27

Vitamina B6 (mg) 0,11

Vitamina C (mg) 26

Vitamina E (mg) 1,2