Inainte de data istorica din 20 ianuarie, cand democratii Joe Biden si Kamala Harris preiau mandatul de presedinte si, respectiv, vicepresedinte al Statelor Unite, toata atentia de la inceputul anului 2021 se va concentra asupra unui singur loc. Cea mai puternica conducere politica din tara si, probabil, din lume: Capitoliul Statelor Unite.

Atat Camera Reprezentantilor, cat si Senatul, lucreaza la capacitate maxima pentru a finaliza configurarea hartii electorale din 3 noiembrie trecut, punand bazele viitoarei reprezentari a fiecarui scaun care va lua cele mai importante decizii din tara. in urmatorii doi ani.

Camera Inferioara, pe de o parte, desemnand nu doar cei 435 de congresmeni care au preluat oficial mandatul, ci si persoana care va prezida Camera. Pe de alta parte, viitorul inca incert al unui Senat pe cale sa confirme daca alegerile din Georgia din 5 ianuarie permit republicanilor sa mentina majoritatea atat de necesara sau daca, dimpotriva, Trump va fi amintit drept presedintele care a pierdut -alegeri si le-a dat democratilor cheia de la usile puterii in ambele Camere.

De altfel, este o posibilitate actuala ca inca presedintele Donald Trump sa apara pe 6 ianuarie in capitala SUA, asa cum a anuntat din Florida, cu cateva surprize de ultima ora. „Ne vedem la Washington pe 6 ianuarie. Nu ratati”, a postat magnatul pe Twitter in urma cu cateva zile.

Hotararea sa de a arunca o umbra asupra stabilitatii politice si de a modifica rezultatul alegerilor prezidentiale pe care democratii le-au castigat fulgerator datorita votului prin corespondenta, a facut ca si acum, dupa renumararea manuala a voturilor in statele decisive care a confirmat victoria lui Biden. , presedintele gaseste noi argumente pentru a mentine aprinsa flacara suspiciunii.

Mai ales dupa ce unsprezece senatori, condusi de Ted Cruz, si-au anuntat intentia de a bloca numirea oficiala a democratului Joe Biden, programata pentru 6 ianuarie in Congres. Alaturi de Cruz, alti senatori in functie precum Ron Johnson, din Wisconsin; James Lankford din Oklahoma; Steve Daines din Montana; John Kennedy din Louisiana; Marsha Blackburn din Tennessee; si Mike Braun; din Indiana.

Si alti patru senatori care s-au alaturat celor sapte anteriori chiar inainte de a prelua mandatul. Cynthia Lummis din Wyoming; Roger Marshall din Kansas; Bill Hagerty; din Tennessee si Tommy Tuberville din Alabama.

Intr-o declaratie comuna emisa sambata, grupul republicanilor a anuntat ca, in opinia lor si datorita marjei inguste de victorie din unele state decisive, Congresul SUA ar trebui sa urmeze precedentul din 1877 de numire a unei „Comisii Electorale” care sa realizeze o audit de urgenta pentru a revizui rezultatele alegerilor din noiembrie.

Tot in campanie, candidatii republicani la Senat, David Perdue si Kelly Loeffler, au folosit in aceste saptamani strategia fricii, pe care senatorul de Nebraska, Ben Sasse, a descris-o drept o „tactica periculoasa”.

Atat Sasse, cat si alti senatori republicani au criticat planul senatorului din Missouri Josh Hawley, precum si alti o jumatate de duzina de colegi republicani, pentru ca s-au opus nominalizarii lui Biden atunci cand Congresul se intruneste saptamana viitoare pentru a certifica oficial voturile Colegiului.

Acest grup de senatori republicani solicita o perioada de 10 zile inainte pentru a-l certifica pe Joe Biden drept al 46-lea presedinte al Statelor Unite, intrucat considera ca este perioada necesara pentru a efectua un audit asupra acuzatiilor nefondate de frauda electorala ale inca presedinte. Donald Trump Acest audit „ar imbunatati increderea in procesul electoral si legitimitatea oricui va deveni urmatorul nostru presedinte”, a declarat senatorul Ted Cruz.

Numirea istorica pentru plata voturilor Colegiului Electoral, care a confirmat deja victoria lui Joe Biden in decembrie cu 306 voturi electorale fata de 232 pentru republican, este o procedura birocratica prevazuta de Constitutie.

Este de asteptat ca, in ciuda incercarilor de a o impiedica, aceasta masura anuntata de senatorii republicani impotriva numirii lui Joe Biden sa esueze din lipsa de sprijin. O prima luna a anului 2021 foarte intensa este asteptata si la Washington.

Goalajul alegerilor din Georgia au loc pe 5 ianuarie pentru a stabili cine va ocupa cele doua locuri ale statului in Senat. O zi mai tarziu, va avea loc certificarea voturilor Colegiului Electoral, unde umbra fraudei lui Tump si a aliatilor sai continua sa intunece procesul democratic. Pe 20, in fata Capitoliului va avea loc inaugurarea presedintelui Joe Biden si a vicepresedintelui Kamala Harris.