In timp ce legile privind marijuana recreationala se schimba de la un stat la altul in Statele Unite, Canada tocmai a legalizat marijuana la nivel national.

Adultii pot acum cumpara iarba si chiar o pot creste acasa pentru uzul lor personal.

Proiectul de lege al Senatului canadian, care a fost adoptat in iunie si a intrat in vigoare abia recent, este clar despre rezidentii canadieni. Dar cum ii afecteaza pe vizitatorii si turistii straini?

Va spunem cateva lucruri de care trebuie sa aveti in vedere inainte de a calatori in aceasta tara pentru a fuma sau a consuma marijuana in oricare dintre formele sale.

Regulile sunt diferite in toate orasele si provinciile

Legea care legalizeaza consumul de marijuana este federala, dar fiecare provincie si stat canadian poate adauga legi suplimentare.

De exemplu, provincia Alberta are unele dintre cele mai liberale legi privind consumul de marijuana, dar Calgary — cel mai mare oras din Alberta — a interzis utilizarea marijuanei in public.

Incalcarea legii ar putea insemna o amenda de 100 de dolari. Consumul de marijuana in scopuri recreative este legal in medii private, dar acordurile proprietar-chirias pot interzice consumul de canabis, spune orasul.

Regula impotriva consumului public de marijuana este deosebit de restrictiva pentru turisti, care ar putea sa nu aiba o locatie privata pentru a fuma. Asigurati-va ca va verificati provincia si legile locale inainte de a planifica orice excursie cu marijuana.

Canadienii fac coada pentru a cumpara marijuana de agrement

Bancile traditionale nu sunt dispuse sa acorde imprumuturi companiilor de marijuana.

Aceasta zi de miercuri a fost istorica pentru tara, deoarece canadienii adulti vor putea sa fumeze legal marijuana dupa o interdictie veche de aproape un secol.

Peste 100 de oameni au infruntat frigul si vantul in capitala provinciei, St. John’s, stand la coada in fata unui magazin cu marca Canopy Growth Corp.

Scopul masurii este de a prelua profituri din crima organizata si de a reglementa productia, distributia si consumul produsului.

Consumatorii canadieni pot cumpara marijuana legala online de la guvernele provinciale sau de la comerciantii cu amanuntul autorizati.

Aprobarea catorva magazine pana acum si deficitul de buruieni furnizate acestora fac sa para dificila, cel putin initial, obtinerea produsului.

Multe tari care aproba doar utilizarea in scopuri medicale a marijuanei se uita la legalizarea canabisului in scopuri recreative in Canada, care indeplineste o promisiune de campanie din 2015 a primului ministru Justin Trudeau.

Nu poti parasi in mod legal Canada avand marijuana

Desi marijuana poate fi legala in unele state din SUA, este totusi interzisa la nivel federal. Asta inseamna ca este inca ilegal sa transporti marijuana care a fost cumparata in Canada peste granite in Statele Unite.

Da, chiar daca calatoresti intr-un stat in care este deja legal, cum ar fi Colorado.

Aeroportul International Vancouver ia deja masuri pentru a alerta calatorii care transporta marijuana peste granitele internationale.

Pe aeroportul din Vancouver puteti citi un panou pe care scrie: „Trecerea frontierelor internationale cu canabis este ilegala”, potrivit unui articol din 16 octombrie Global News.

Consumatorii au facut cozi lungi inainte de vanzarea legala a marijuanei in Canada

Asta inseamna ca chiar si o calatorie, sa zicem, de la Vancouver la Aeroportul International Los Angeles (YVR-LAX) este un risc, chiar daca LAX a anuntat recent ca pasagerii au voie sa calatoreasca cu cantitati mici din aceasta substanta.

Cu toate acestea, zborul cu marijuana de la Vancouver la Montreal este perfect legal atata timp cat indepliniti cerintele de varsta si nu transportati mai mult de 30 de grame de canabis.

„Atata timp cat zborul este intern, oamenii au voie sa aduca o anumita suma pentru uzul lor personal”, a declarat ministrul federal canadian al Transporturilor, Marc Garneau, intr-un comunicat.

Limitele de varsta pot diferi, de asemenea, intre state

Pentru a folosi marijuana in scopuri recreative in Canada trebuie sa aveti cel putin 18 ani, desi in unele provincii varsta minima este de 19 ani. Producerea, distributia sau vanzarea produselor de canabis catre minori este o infractiune.

Cu toate acestea, varsta minima pentru detinerea de marijuana in scopuri recreative in statele americane este de 21 de ani, ceea ce se adauga la incertitudinea si pericolul calatoriei internationale cu o substanta interzisa de legea federala a SUA.