Lucio del Valle este amintit ca fiind inginerul care a adus apa la Madrid datorita lucrarii titanice de inginerie civila – Canal de Isabel II, la mijlocul secolului al XIX-lea. Tot a lui, insa, a fost si prima mare transformare a centrului capitalei, proiectul care a inspirat urmatoarea remodelare care va presupune pietonizarea celebrei  Plaza del Sol.

Lucrarile nu vor respecta insa liniile directoare originale ale lui Del Valle, ci mai degraba pe cele ale arhitectilor Jose Ignacio Linazasoro si Ricardo Sanchez, castigatori ai concursului „Piensa Sol” organizat de Consiliul Local si Colegiul Oficial al Arhitectilor din Madrid (COAM) in 2014.

Pe aceasta baza – care a fost lasata in aer la momentul respectiv din cauza schimbarii guvernului municipal – va fi intocmit un proiect nou si definitiv care urmareste „recuperarea ordinii si formei Puerta del Sol”, dupa cum a explicat primarul. al orasului, Jose Luis Martinez Almeida. Se va implini in 2021.

Sculptura Ursului si Capsunului continua sa fie un punct de intalnire pentru mii de oameni in fiecare zi in Madrid. Odata cu noul piata, se va schimba locatia acesteia, precum si cea a altor elemente prezente in zona. Obiectivul? Potrivit arhitectilor Linazasoro si Sanchez, presupune recuperarea ordinii si formei spatiului prin regruparea functiilor si ordonarea elementelor pietei. Indepartand si elementele „inestetice”, spun ei.

In acest sens, in zona de nord va exista o zona de banci de piatra care va delimita zona comerciala fata de golul central. Aceasta va permite, in opinia sa, sa se defineasca o axa comerciala, garantandu-i autonomia fata de centrul pietei.

Statuia Ursului si Capsunului, aflata in prezent intre strazile Alcala si Carrera de San Jeronimo -locatia sa initiala din 1967 si unde a revenit in 2009 dupa 25 de ani pe Calle del Carmen – va fi amplasata in acel arc, la fel ca cel al Mariblancei.

Pe baza proiectului castigator al concursului Piensa Madrid 2014, se va intocmi planul definitiv care va modela piata, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Madrid.

Cel al lui Carlos al III-lea , la randul sau, va fi situat pe o axa liniara est-vest intr-o pozitie rotita, concentrandu-se pe capacul Oficiului Postal Regal.

Scapa de elementele „inestetice”

La capetele acestei axe est-vest vor fi doua pavilioane care vor reuni chioscuri, lifturi si iesiri de metrou. Este vorba despre pavilioane care vor recupera „imaginea celor vechi, care erau mult mai potrivite spatiului decat cele actuale datorita dimensiunii lor”, explica Consistoriul intr-un comunicat.

Aceasta are scopul de a pune capat dispersiei si, in acelasi timp, de a lasa restul patratului liber.

Proiectul va modifica si iluminarea spatiului. Astfel, se propune o iluminare omogena a cladirilor care delimiteaza piata si o tratare unitara a parterului comercial „pentru a reda integritatea pe care nu ar fi trebuit sa o piarda niciodata”.

Nu are loc in proiect, insa, pentru una dintre revendicarile clasice ale madrilenilor: prezenta copacilor. O alta corporatie a PP, in acest caz prezidata de Ana Botella, a promis ca va planta peste o suta, desi pana la urma nu a putut fi asumata. Imediat sub piata se afla holul statiilor de metrou si Cercanias si tunelurile liniilor 1, 2 si 3 ale metroului.

Lucrarile vor fi realizate de Zona de Lucrari si Echipamente condusa de Paloma Garcia Romero si, potrivit Almeida, vor contribui la crearea unei zone mari cu emisii zero in centrul Madridului si vor fi completate de alte masuri cu restrangerea circulatiei autovehiculelor private si lansarea a doua noi linii gratuite de transport public, „cu emisii zero si cost zero pentru utilizatori”.

Regandeste orasul

Pe langa inceperea lucrarilor de remodelare a Solului, simbolic kilometrul zero al orasului, Consiliul Local si COAM vor deschide o perioada de reflectie si transformare a altor spatii emblematice ale orasului, in special in marea axa nord-sud. a orasului intre Paseo del Prado si Castellana.

Potrivit Consiliului Local, acesta este momentul „ideal”, deoarece cele doua mari gari ale orasului, Atocha si Chamartin, urmeaza sa fie remodelate la ambele capete ale acestei axe. Alte repere importante pe aceasta axa pe care le vom vedea in viitorul apropiat includ operatiunea Madrid Nuevo Norte, remodelarea stadionului Santiago Bernabeu, Paseo de Carlos V sau viitoarea renovare a turnurilor Colon.

Pentru a o intreprinde, Consiliul Local va convoca un concurs international impreuna cu COAM pentru a deschide reflectia si dezbaterea asupra modului in care Prado-Recoletos ar trebui sa fie „o axa culturala extraordinara si fara egal in nicio alta capitala europeana”, potrivit Almeida.

In orice caz, centrul atentiei va fi situat, potrivit Consiliului Local, in Plaza de Carlos V, intrarea a milioane de vizitatori in oras in fiecare an, si Plaza de Colon.

De altfel, prima dintre competitiile internationale va avea ca obiect remodelarea sensului giratoriu al lui Carlos V si fata garii Atocha pana la Pavilionul Barbatilor Ilustri. In plus, va fi inclusa piata si imprejurimile Muzeului Reina Sofia, ceea ce necesita si o actiune care sa ofere omogenitate si integritate acestui spatiu.