Winkler spune ca romanii care au bani in bancile cu capital grecesc nu trebuie sa iși faca probleme, susținand totodata ca criza din grecia ar putea fi benefica pentru Romania.
 

“Situația provocata de rezultatul referendumului pe fondul crizei din Grecia are urmari asupra leului, dar sunt convins de faptul ca acestea sunt temporare. Romania se bucura de stabilitate, iar cei care au bani in bancile așa-zis grecești, de fapt banci romanești cu capital grecesc, nu trebuie sa-și faca probleme deoarece depozitele sunt garantate de BNR pana la suma de 100.000 de euro. Exportatorii au fost cei care au pierdut, insa, cinic vorbind, pe termen lung, Romania ar putea sa caștige de pe urma crizei grecești, existand șanse ca unii investitori sa se reorienteze spre țara noastra”, a declarat deputatul european in cadrul unei conferințe de presa susținuta la Deva.

Potrivit lui Winkler, interesul Greciei este sa realizeze un acord cu Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana și FMI, iar interesul comun european este respectarea acestui acord. “Chiar și in situația creata de rezultatul referendumului, eu cred ca exista soluții, dar trebuie sa existe și responsabilitate și voința politica de ambele parți”, a spus deputatul european al UDMR.

Ieșirea Greciei din zona euro nu este o soluție in opinia lui Winkler care a afirmat ca intr-un astfel de scenariu “marele perdant urmand a fi UE insași, dar și proiectul european, iar in Grecia pierderile vor fi decontate de cetațeni și nu de guvernul revoluționar de la Atena”.

“Grecia a ajuns in aceasta situație din cauza modului populist de a face politica, dar și pentru ca s-au facut greșeli in Eurogrup și la nivelul UE. (…) Criza din Grecia poate deveni contagioasa din punct de vedere economic și financiar, dar este extrem de grav este ca ea poate deveni contagioasa din punct de vedere politic”, a aratat Iuliu Winkler referindu-se la ascensiunea Podemos in Spania, a Frontului Popular in Franța sau a extremiștilor de dreapta in Austria, Suedia sau Finlanda.

Hunedoreanul e de parere ca guvernul revoluționar Tsipras nu va avea viața lunga.

Winkler a precizat ca o alta cauza pentru criza din Grecia rezida intr-o eroare structurala și anume decizia de a avea un buget comun al UE de doar 1% din PIB-ul cumulat al statelor membre.

Eurodeputatul a amintit faptul ca in anii ’70 a existat un plan care prevedea un buget comun de 7% din PIB-ul cumulat al statelor membre, un buget care ar conferit o susținere mai consistenta a zonei euro și care ar fi putut permite o gestionare mai eficienta a crizei economice și financiare a UE și chiar a crizei grecești.Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat, luni, la Deva, ca, Romania ar putea caștiga de pe urma crizei din Grecia, existand șanse ca unii dintre investitorii din aceasta țara sa se reorienteze spre țara noastra.