Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie o moneda din alama, cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani, si va lansa pentru colectionare o moneda din aur, cu valoare nominala de 200 lei, ambele fiind dedicate aniversarii a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Batran, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda de aur pentru colectionare are un tiraj de 250 de bucati si un pret de vanzare (fara TVA) de 4.360 lei/buc, inclusiv brosura de prezentare. Moneda de circulatie cu caracter comemorativ va avea un tiraj de 5 milioane de bucati.

Aversul pentru moneda de 200 lei prezinta, suprapus partial peste un cerc hasurat, un grupaj de elemente de design format din inscriptiile ‘ROMANIA’ si ‘200’, un fragment din imaginea manastirii Cozia, anul de emisiune ‘2011’, valoarea nominala a monedei ‘200 LEI’ si stema Romaniei. Potrivit BNR, aversul pentru moneda de 50 bani prezinta, suprapus partial peste un cerc hasurat, un grupaj de elemente de design format din: inscriptiile ‘ROMANIA’ si ’50’, un fragment din imaginea manastirii Cozia, anul de emisiune ‘2011’, valoarea nominala a monedei ’50 BANI’ si stema Romaniei.

De asemenea, reversul, comun, prezinta portretul domnitorului Mircea cel Batran intr-un medalion oval si inscriptia in arc de cerc ‘MIRCEA CEL BATRAN 1386-1418’ pe un fundal care sugereaza un ornament mural de pe biserica manastirii Cozia. BNR precizeaza ca ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Monedele din aur, pentru colectionare, cu valoare nominala de 200 lei, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Monedele de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani, vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani. Aceste monende, cu valoare nominala de 50 bani, vor circula in paralel cu monedele de 50 bani, emisiunea 2005 si emisiunea 2010, aflate in prezent in circulatie.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur se realizeaza prin ghiseele sucursalelor regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, punerea in circulatie a monedelor de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani, se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.