Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat duminica faptul ca formatiunea politica pe care o conduce va opta luni in Coalitie pentru suspendarea proiectului privind reorganizarea administrativa a Romaniei si pentru amanarea discutiilor, considerand ca este necesara o consultare prealabila a populatiei si un punct de vedere al specialistilor, discutiile putand fi reluate “poate la toamna, poate anul viitor”.

 Potrivit presedintelui UDMR, proiectul reorganizarii teritoriale nu poate fi “promovat” pentru ca se risca declansarea unei crize guvernamentale, informeaza Agerpres.

 “Noi, ieri, la Targu Mures, am luat o decizie, de fapt am conturat o pozitie oficiala a Uniunii privind reforma administrativa. Noi credem ca in acest moment nu este acest proiect foarte bine pregatit, nu exista studii de impact, nu exista consultare, asa cum, dupa parerea mea, ar trebui sa fie, si nu putem accepta varianta transformarii celor opt regiuni de dezvoltare in opt judete-mamut, nici ultima varianta propusa de presedintele Basescu – de altfel o propunere foarte curajoasa si apreciem acest lucru – opt plus doi, Harghita si Covasna separat. De aceea, noi am spus ca aceste proiecte nu pot fi sustinute de Uniune”, a afirmat liderul UDMR.

 In opinia sa, este nevoie, in acelasi timp, de o descentralizare puternica in continuare si de o reforma administrativa, mult mai importanta fiind insa regandirea regiunilor de dezvoltare economica, deoarece acestea nu sunt desenate coerent.

 “De aceea, noi consideram ca trebuie continuata discutia asupra acestor proiecte, dar, momentan, trebuie sa punem in paranteza, nu trebuie sa le promovam acum, fiindca nu exista sustinere si daca nu exista sustinere riscam o criza guvernamentala. UDMR nu doreste criza guvernamentala, nu doreste criza politica, fiindca orice criza politica, orice criza guvernamentala in cateva zile, in doua trei saptamani va avea un efect foarte nefavorabil asupra situatiei financiare”, a apreciat Kelemen Hunor.

 In aceasta situatie, a adaugat el, credibilitatea Romaniei ar scadea repede in fata institutiilor financiare internationale si in fata institutiilor bancare, dar si in fata investitorilor.

 “Nu putem risca asa ceva. Asta ar insemna ca toate eforturile populatiei, toate eforturile cetatenilor de un an si jumatate, de doi ani de zile, de cand suntem in aceasta criza financiara, toate aceste eforturi au fost in zadar si vor fi anulate. (…) De aceea noi am spus: stabilitate politica, stabilitate guvernamentala, dar asta inseamna sa renuntam momentan la acest proiect si reluam discutiile poate intr-o perioada, mai calma, poate intr-o perioada cand vom avea pregatirea necesara din partea specialistilor, din partea populatiei o consultare prealabila e necesara si putem relua discutiile poate la toamna, poate anul viitor”, a spus presedintele UDMR.

El considera ca lucrurile nu trebuie grabite, fiindca “este o reforma care e necesara, dar care va afecta viata fiecarui cetatean, indiferent unde traieste, indiferent daca traieste in Transilvania, in Dobrogea, in Oltenia sau in Moldova, va afecta viata fiecaruia”.

“Si, pentru acest lucru, noi vom opta maine in Coalitie pentru amanarea, pentru suspendarea acestui proiect si pentru amanarea discutiilor”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adaugat faptul ca, in ceea ce priveste referendumurile propuse de USL privind pozitia populatiei fata de o posibila desfiintare a judetelor, “nu exista o decizie obligatorie” si ca fiecare organizatie judeteana va hotari individual daca doreste sau nu organizarea unor actiuni de consultare a populatiei, subliniind insa faptul ca intrebarea adresata la referendum trebuie sa fie foarte clara, de genul “Vrei sau nu vrei desfiintarea judetului actual?”.