INS a confirmat ieri previziunile sumbre privind economia. Scaderea de 20% a agriculturii a diluat cresterea economica dupa primele 9 luni pana la 0,2% (fata de +0,8% dupa primul semestru). Avand in vedere ca nici industria, nici exporturile nu dau semne incurajatoare, singura speranta pentru ca economia sa nu inchida anul pe minus se leaga de consumul privat.

 Guvernul a schitat initial un proiect de buget pe 2012 care prevedea o crestere de 1,8-2,3%, apoi a tot ajustat in jos, o data cu el coborand stacheta majoritatea analistilor din banci, FMI etc. Dupa jumatatea anului, cand PIB-ul avansa cu numai 0,8%, estimarea auto­ritatilor a fost coborata la 1,2%, FMI vedea 0,9%, iar BCR dadea 0,7%. Ieri, INS a confirmat rezultatele dupa trimestrul al treilea: economia a avansat in primele luni cu numai 0,2%, in conditiile in care intre iulie-septembrie am avut o scadere de 0,6% a PIB-ului fata de perioada similara a anului trecut.

Prima intrebare care s-ar pune aici este cum de exista o diferenta atat de mare intre estimare si realitatea din teren? Iar a doua: de ce proiectiile seamana atat de mult intre ele, desi emitentii sunt atat de diferiti – Guvern, FMI, diferite banci etc.? Explicatia este ca astfel de prog­noze reprezinta proiectii liniare ale unei situatii din trecut, care nu includ accidentele spectaculoase de parcurs (seceta), iar majoritatea analistilor prefera sa se insele in haita (nimeni nu e sanctionat cand toti gresesc) decat sa aiba dreptate pe cont propriu asumandu-si riscul unei viziuni diferite.

Seceta a afectat PIB-ul

Revenind la fotografia PIB-ului, INS confirma efectele secetei: scaderea volumului de activitate cu 20% in agricultura. Cum agricultura are o contributie de aproximativ 7% in formarea PIB, efectele sunt importante. De altfel, in septembrie scriam in Romania libera ca “e clar ca agricultura, cu o suprafata totala afectata in proportie de 40% de seceta, va cadea din pod. Sa presupunem ca avem o scadere de 20% fata de 2011 – ponderea in PIB ar fi de minus 1,4%!”. In 2011, cand economia crestea cu 2,5%, agricultura aducea 0,8% din acest avans, acum agricultura risca sa ia 1,4% din PIB. Ar putea compensa alta ramura a economiei, pe final de an, aceasta evolutie, sunt sanse sa inchidem anul cu crestere economica?

Sa ne uitam la ponderi in PIB-ul calculat pe baza productiei (valoarea adaugata bruta plus impozitele pe produs). Agricultura are 7% din VAB, industria circa 30%, comertul 23%, constructiile 10%, serviciile sociale 14%, iar cele pentru intreprinderi si financiare – 15%. Nu se intrevede nimic spectaculos in ceea ce priveste industria, constructiile (vremea proasta a venit si mai repede), iar exporturile sunt in pierdere de viteza pe fondul intrarii in recesiune a zonei euro. Poate la capitolul colectare (“impozite pe produs”) sa fie o speranta, dar nu uitati ca administratia a cam intrat in vacanta in campanie.

Partea buna a consumismului

In PIB-ul calculat pe baza cheltuielilor – ca suma intre consumul privat, cel public, investitii si exportul net (exporturi minus importuri) – sperantele s-ar lega de consumul privat impulsionat pe final de an si de cresterea salariilor bugetarilor (bugetul de cadouri in acest an a fost majorat cu 20%, la 1.255 lei, cum arata ieri un sondaj Mednet, si sa nu uitam de isteria Black Friday). Cresterea consumului privat este insa contrabalansata de scaderea celui public – in primele 9 luni cheltuielile pentru consumul final al administratiilor publice au scazut cu 2%, in timp ce cheltuielile pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3% (per total consumul s-a redus cu 0,1%).

“Crestere zero”?

Tragand linie, sunt sanse reduse sa avem crestere economica in 2012, cele mai optimiste estimari vorbind de stagnare. “Cresterea economica va urca la 1,1% in 2013, de la o valoare estimata la 0% in 2012. Consumul casnic va fi un element-cheie pentru 2013, iar BNR va incerca sa gaseasca un echilibru intre necesitatea de a sprijini creditarea in lei si presiunile inflationiste in crestere”, se arata intr-un raport BCR publicat ieri. “Cred ca sunt sanse mici sa scapam de o scadere de PIB in 2012”, spune analistul Florin Catu. “Nu vad nimic pozitiv in ceea ce priveste exporturile, industria, vanzarile auto pe final de an care sa compenseze datele bune care veneau in trimestrul 4 din 2011 din industrie si agricultura si care nu se mai regasesc cand se va trage linie peste trimestrul 4 din 2012.”