Conducerea BVB ar dori o triere a societatilor de brokeraj (in prezent, 55 active) printr-o taxa de participare in piata si discounturi la comisioanele datorate Bursei in cazul unei activitati de tranzactionare mai intense.

Ideea de concentrare a activitatilor de intermediere (prezentata intr-o  forma soft, sub forma unui chestionar adresat SSIF-urilor) n-a fost digerata usor de brokerii de buzunar care au produs un comunicat acid sub umbrela Asociatiei Brokerilor, cu recomandari la adresa directorului general, printre care “neimplicarea institutiei in conditiile concurentiale dintre participanti”, “o mai buna cuprindere a fenomenului sinergetic bursier (exprimarea aduce aminte de sinergia faptelor lui Ion Iliescu)” si “o egala aplecare catre investitorii institutionali si/sau straini, pe de o parte, si investitorii autohtoni de retail, pe de alta parte” . Cand vorbim de brokeri “de buzunar”, ne referim inclusiv la societatea sefului Asociatiei Brokerilor, Dan Paul; Finaco Securities a intermediat de la inceputul anului tranzactii de 1,9 milioane lei (0,01% din total), iar in ultimele doua luni ocupa locurile 53 si 55 (din 55, respectiv 56 de SSIF-uri care au raportat tranzactii intermediate).

Propunerea fixarii unei taxe de participare pentru brokerii autorizati are ca model situatia burselor din regiune, dar pica greu in conditiile in care valoarea tranzactiilor a tot scazut, iar intermediarii autohtoni trebuie sa rupa din comisionul retinut taxele cuvenite Bursei si CNVM. Intrebarea care se pune este: in ce masura numarul SSIF-urilor trebuie sa se conserve la valori apropiate anilor de boom bursier, in conditiile in care valoarea tranzactiilor este de cateva ori mai mica? Asociatia Brokerilor se teme ca fixarea unei taxe suplimentare va sufoca unii dintre brokerii care supravie­tuiesc oricum greu si va genera o scumpire a tarifelor pentru clienti. Daca in prima parte a rationamentului Asociatia are dreptate, scumpirea tarifelor pare exclusa de vreme ce concentrarea serviciilor de brokeraj se va face simultan cu scaderea comisioanelor medii la nivel de piata, cel putin in prima faza, cand ofertele promotionale pentru pescuirea clientilor ramasi orfani de brokeri vor include, firesc, discounturi.

Contemplarea a 55-56 de intermediari gata-gata sa se sfasie pentru comisioane totale sub 10.000 euro la nivelul unei sedinte bursiere normale, dublata de promisiunile mereu neindeplinite privind noi emitenti atrasi la cota Bursei, nu e de natura sa trezeasca optimismul. Recent, doi brokeri de top au anuntat ca inchid operatiunile din Romania (ING si UniCredit – locurile 3 si 4 in acest an dupa valoarea tranzactiilor intermediate), iar RBS Romania a facut ieri acelasi lucru. 

Sufleu de sparanghel Ingrediente: – 500 g sparanghel – 250 ml lapte degresat – 8 oua de prepelita – 3 linguri de… 5 dormitoare care stiu sa iasa in evidenta 1. Primul dormitor se remarca printr-o atmosfera linistitaa datorita paletei cromatice diafane…. Povestea unei fetite cu varicela Fetita mea, in varsta de 5 ani, mi-a aratat, zilele trecute, o bubita rosie, localizata pe lobul… Refacerea dupa epiziotomie Nasterea pe cale naturala se lasa de cele mai multe ori cu o operatie de epiziotomie (incizie…