Deși Traian Basescu primește un salariu care abia trece de 1000 de eruo, suma aberanta, de altfel, caci un președinte trebuie macar sa arate bine daca nu sa traiasca bine, motiv pentru care el e forțat sa faca bani și din alte parți, se pare ca exista, in cadrul instituțiilor de stat, angajați cu un salariu de zeci de ori mai mare. E vorba, evident, de persoane in funcții de conducere, care au și susținere politica, dar care au și nesimțirea de a nu declara veniturile reale, in ciuda faptului ca acest lucru le-ar putea aduce o amenda de la Agenția Naționala de Integritate, bucurandu-se de faptul ca sumele pe care le caștiga realmente sunt ținute secrete, caci o mana o spala pe alta.

Un astfel de caz este cel al Angelei Toncescu, președintele CSA, care are un salariu anual de aproape 350.000 de euro. Evident, salariul acesteia este ținut secret, iar, in declarația de avere, la capitolul „venituri”, aceasta a scris „conform fișei fiscale”. Nu este insa singurul caz, caci același tip de declarație poate fi vazut și la alți membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor: Daniela Popa, care este fosta președinta a Partidului Conservator, Tudor Balta, Constantin Buzoianu, Albin Biro, Dan Constantinescu și Corneliu Silviu Moldovanu.

Aceasta nu e insa singura instituție unde se fac nereguli. La Turceni se practica nepotismul evident, caci directorul de Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Turceni, Corneliu Garjoba, persoana care mai cumuleaza și funcția de vicepreședinte al organizației PD-L Gorj, și-a angajat intreaga familie la Complexurile Energetice Turceni și Rovinari. Conform declarațiilor acestuia, nora sa a fost angajata la Complexul Energetic Rovinari in schimbul unei suprafețe de teren pe care i-a dat-o unitații energetice ca front de lucru. Soția și fiul acestuia obișnuiau sa lucreze in cadrul aceluiași complex, dar și el i-a dat compleexului mult teren. Evident, in schimbul terenului respectiv, acesta a primit bani, insa justificarea lui pentru angajarea rudelor este aceea ca nu a negociat pentru terenurile respective. Daca an contract scrie ca cei care dau terenul pot sa-și angajeze rudele, de ce sa nu o faca? De asemenea, una dintre fiicele acestuia este angajata a Ministerului Finanțelor.

Topul directorilor de la stat cu salarii nesimțite

Existența acestor salarii imense poate fi justificata prin faptul ca Guvernul nu a prelungit și in 2011 ordonanța de urgența adoptata anterior, care avea scopul de a stabili plafonul pentru salariile directorilor companiilor de stat. Așa se face ca directorii de la stat au luat decizia de a-și da noi salarii magarești, cele mai mari dintre acestea fiind cele de la Romgaz, Transelectrica, Transgaz și Oltchim.

Directorul general Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, a inregistrat, in 2010, venituri salariale totale in valoare de 73.221 de lei. Venitul acestuia este insa depașit cu mult de cel al directorului adjunct al instituției, Adrian Stancu, care a realizat suma de 354.426 de lei anual, de directorul departamentului de vanzari gaze, Alpar Kramer, cu un venit anual de 223.530 de lei și de directorul departamentului economic, Marius Veza, cu un venit de 214.223 de lei pe an.

Situația sta rau și la Transelectrica, unde Razvan Purdila, directorul general adjunct de la divizia economica și comerciala, a avut un salariu de 255.000 de lei anul trecut, in timp ce Octavian Lohan, directorul general adjunct a incasat suma de 252.000 de lei de-a lungul anului 2010. Diaconu Ciprian, directorul adjunct responsabil de conducerea tehnica, a avut venituri de 181.703 lei anul trecut.

La Transgaz, Elena Roșu, directorul direcției juridice, a incasat anul trecut sume in valoare de 180.000 de lei, iar directorul general, Emil Cosma, a luat doar 148.000 de lei. Exista și alți directori care caștiga sume monstruoase: Traian Pintecan – 156.000 de lei, Aurel Mohan – 156.203 lei, Ioan Chetan – 152.513 lei, Ilie Lata – 150.372 de lei, Viorel Barbu – 150.000 de lei.

Și la Oltchim se poarta salariile nesimțite, dar acestea au valori mai mici decat in cazul instituțiilor de mai sus. Astfel, directorul general adjunct producție-investiții, Nicolae Olaru, a primit suma de 150.000 de lei in 2010, iar directorul și președintele CA al societații, Constantin Roibu, suma de 85.838 de lei. Neguț Victoria, directorul pentru managementul calitații la Oltchim, a primit suma de 80.487 de lei, in timp ce directorul comercial, Veronica Preoteasa, doar pe cea de 71.660 de lei.

Dupa cum va puteți da seama, toate aceste sume provin din veniturile noastre, așa ca este de datoria noastra se ne revoltam și sa facem ca asemenea situații sa nu se mai intalneasca.