Ghimpele: Cum analizati evolutia PSD-ului pe scena politica dupa numirea Dvs. in postura de presedinte al partidului? Care ar fi plusurile si minusurile acestei perioade?

Victor Ponta: Pentru PSD, unul din obiectivele majore dupa preluarea mandatului in 2010 a fost sa iesim din izolare, sa recastigam increderea simpatizantilor nostri si astfel sa redevenim partidul numarul 1 in Romania. Eu unul cred ca PSD si-a atins acest prim obiectiv, iar sondajele de opinie confirma. Oamenii au receptat pozitiv faptul ca, in ultimul an, PSD si-a reconstruit o linie politica clara, stabilita prin vot in structurile statutare, ca a redevenit o voce coerenta in spatiul public, un furnizor de solutii si programe de guvernare, si-a refacut relatiile internationale cu partenerii socialisti si, cel mai important, a contribuit la unirea opozitiei prin crearea Uniunii Social Liberale.

Daca ar fi sa-mi reprosez ceva este ca poate nu am reusit sa facem mai cunoscute oamenilor programele si solutiile – deloc putine! – lansate de USL in ultimul an. Tocmai de aceea, perioada care urmeaza va fi dedicata unor eforturi mai mari de popularizare a solutiilor si programelor USL.

Ghimpele: Cum comentati insistenta presedintelui Basescu vizavi de proiectul Rosia Montana si de ce credeti ca un referendum ar fi cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei de la Rosia Montana?

Victor Ponta: Am mai spus-o: ma intreb daca nu cumva dl Basescu vrea sa isi asigure banii de pensie! Cert este ca, in calitatea sa de presedinte de tara, n-are voie sa recurga la campanie publicitara pentru sustinerea intereselor unei companii miniere private. Eu nu l-am vazut niciodata pe dl Basescu sa se lupte asa de aprig pentru pensii si salarii, pentru profesori si medici, precum o face pentru compania aceasta!

De ce referendum? Pentru ca un proiect controversat, de asa mare impact, ale carui contracte esentiale cu statul sunt secretizate, si care presupune predarea unei resurse importante a Romaniei catre o companie straina, pentru profitul aproape exclusiv al acesteia, nu poate fi impus prin politica pumnului in masa. Oamenii trebuie sa stie adevarul despre costurile si beneficiile reale ale exploatarii. Abia apoi, in cunostinta de cauza, sa decida ei cum e mai bine. Nu Basescu are dreptul sa ia aceasta decizie in numele romanilor.

Citeste exclusiv in Ghimpele despre: Basescu, Teluriul si Rosia Montana: Ne mai trage o “flota”?

Ghimpele: Ce parere aveti despre ideea presedintelui Basescu de a privatiza spitalele? Care este viziunea USL legata de revitalizarea sistemului de sanatate?

Victor Ponta: Singurul scop al lui Traian Basescu pare sa fie punerea pe butuci a statului si vanzarea lui pe bucati. A inceput cu flota, urmeaza Rosia Montana si, mai nou, spitalele. Privatizarea unitatilor sanitare nu este o decizie care se poate lua de catre o mana de oameni, intre zidurile Palatului Cotroceni. Guvernul si Basescu trebuie sa prezinte public cat mai urgent elementele principale ale acestui proiect. Teama noastra cea mai mare este ca se pregateste, de fapt, trecerea veniturilor din CAS in buzunarele unei clientele care vrea sa capuseze si sistemul de Sanatate.

USL pleaca de la principiul ca, intr-o tara in care majoritatea populatiei are in continuare venituri mici, nu pot fi eliminate serviciile sociale de sanatate, deoarece ar insemna ca peste 15 milioane de romani nu se vor putea trata din lipsa banilor. Spitalele inchise de PDL trebuie redeschise de urgenta si modernizate. Avem bani europeni special pentru asta, in cadrul POR – Axa 3. Dar cei care decid prefera sa arunce fondurile europene pe terenuri de golf si telegondole, in judetele lui Pinalti, Flutur sau Falca.

Ghimpele: Cat de departe aveti de gand sa mergeti cu plangerea penala impotriva presedintelui Traian Basescu?

Victor Ponta: Pana cand Justitia isi va spune cuvantul si va da o solutie. Deci, pana la capat!

Ghimpele: Este cunoscut faptul ca alianta DA s-a destramat din cauza nenumaratelor dispute iscate la impartirea posturilor. Credeti ca USL va reusi sa evite repetarea acelorasi greseli?

Victor Ponta: Categoric da, pentru ca USL a dovedit ca este o constructie politica solida, care se bucura de 60% din preferintele romanilor. Cei din teritoriu au inteles ca USL este un proiect care nu se poate poticni in orgolii. Nu neg ca mai exista inca mici discutii, firesti de altfel, si pe care ni le-am asumat din start. Sunt sigur insa ca toti cei inca nemultumiti vor intelege ca obiectivul care ne uneste e mai puternic decat tot ce ne desparte. Dar Alianta DA nu poate fi folosita ca termen de comparatie. Dintr-un motiv foarte simplu: nu discutiile privind distribuirea posturilor au distrus-o. Ci Traian Basescu si PD. Ei si-au facut un renume din incercarile repetate de canibalizare a partenerilor in orice alianta din care au facut parte.

Ghimpele: Daca actuala Putere n-ar decala alegerile si ar organiza, in acelasi timp cu alegerile locale, alegeri parlamentare anticipate, USL ar fi de acord cu procedura de comasare a alegerilor?

Victor Ponta: USL vrea alegeri anticipate, si le vrea maine!

Ghimpele: Ce masuri concrete, legislative, isi propune sa adopte USL, in eventualitatea in care ar ajunge la Putere, pentru a elimina mita si frauda electorala?

Victor Ponta: USL a anuntat deja ca va depune in cel mai scurt timp un proiect de lege privind combaterea mitei electorale. Vom trece in acest proiect toate metodele pe care domnul Gheorghe Stefan Pinalti ni le-a aratat cu atata eficienta si dezinvoltura la alegerile partiale din Neamt. Vom trece toate neregulile constatate in ultimii ani la toate alegerile. Va fi trecut in mod explicit ca este ilegal sa dai in ziua votului cadouri, ca si toate celelalte metode la care am asistat (de exemplu, asociatia transportatorilor din Neamt a fost obligata sa puna la dispozitie toate autobuzele pentru ziua votului). In plus, legea va cuprinde si interdictia expresa a mitei bugetare, strans legata de un alt tip de mita, extrem de perfida: mita Udrea. Proiectul nostru va interzice Guvernului sa mai dea fonduri europene sau de la buget, in campania electorala, primarilor din colegiile in care se organizeaza alegeri.

Ghimpele: Care credeti ca ar fi cele mai importante 5 masuri de care Romania ar avea nevoie urgent si pe care Guvernul USL le-ar lua chiar din prima zi de mandat?

Victor Ponta: Din prima zi de mandat, Guvernul USL va incepe sistematic sa repare ce s-a facut rau in ultimii ani si sa pedepseasca vinovatii! Asta inseamna ca USL va abroga toate legile aberante, in special cele trecute prin Parlament prin asumarea abuziva a raspunderii de catre actualul Guvern. Fie ca vorbim de Codul Muncii, fie de Legea Educatiei, toate trebuie sterse si inlocuite cu proiectele elaborate deja de USL in urma, subliniez, dialogului si consultarilor cu sindicatele, patronatele si societatea civila in ansamblu. Vom anula inchiderea scolilor si spitalelor. Vom orienta investitiile spre infrastructura, agricultura si energie. Vom descentraliza si depolitiza institutiile. Vom crea disciplina finantelor publice. Vom realiza un sistem fiscal stimulativ, echitabil si predictibil. Vom taia accesul clientelei de partid la bugetul de stat. Vom trimite coruptii in judecata.

Prioritati majore si strategice pentru relansarea si cresterea economica: locuri de munca, locuri de munca si locuri de munca. Totul trebuie construit in jurul crearii de noi locurilor de  munca. Cum facem asta? Reducem costul muncii, oferim stimulente pentru noile angajari, stimulam sectorul privat, scadem fiscalitatea, incurajam capitalul national, atragem investitiile straine. Vrem cel putin 1 milion de noi locuri de munca.

O alta directie majora este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. Cum? Prin minister unic de coordonare. Dar nu asa cum face PDL – un minister care sa arate bine in presa, dar sa fie condus tot de doamna Udrea. Ci unul cu atributii si competente clare. Altfel, nu se va schimba nimic. Gradul de absorbtie va ramane tot la 3%, iar Romania va pierde in continuare circa 6,5 milioane de Euro zilnic din banii UE.

Ghimpele: Ati avut una dintre cele mai rapide ascensiuni din politica Romaniei contemporane. Cum apreciati legatura dumneavoastra cu nucleul votantilor PSD, privit prin prisma acestui fapt? Pe o scara de 1, apropierea de popor a domnului Adrian Nastase, pana la 10, reprezentata de popularitatea domnului Ion Iliescu, unde va situati?

Victor Ponta: Pastrez o legatura foarte stransa si directa cu oamenii, sunt prezent foarte des la Targu Jiu si nu trece o saptamana fara sa fi fost in cel putin 2-3 judete. Un partid ca PSD nu se conduce din birou, ci dintre oameni, fiindca forta noastra a fost intotdeauna forta structurii si a legaturii cu oamenii. Sunt elemente ale identitatii noastre pe care am vrut sa le revitalizez si cred ca suntem pe drumul cel bun.

Insa nu sunt de acord cu scara propusa de dvs. Ea nu reflecta o realitate pe care eu o cunosc foarte bine. Atat domnul Iliescu, cat si domnul Nastase se bucura de o comunicare speciala cu oamenii, mai ales direct, in teritoriu. Si daca e sa vorbim de popularitate, inclusiv Basescu, conform propriilor declaratii, este un admirator al lui Nastase!