UE va ajuta Grecia cu mai multe fonduri destinate infrastructurii. Comisia Europeana a anuntat, pe 15 iulie, ca este dispusa sa isi majoreze contributia la finantarea proiectelor de infrastructura din Grecia, pentru a ajuta astfel si mai mult economia elena, asfixiata de criza datoriei.

Pana in prezent, Grecia a folosit doar un sfert din pachetul de 20,2 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana regiunilor defavorizate in cadrul bugetului european in curs (2007-2013).

Criza bugetara cu care se confrunta Grecia impiedica puterile publice sa gaseasca banii necesari la nivel national pentru cofinantarea proiectelor din care s-ar putea obtine profit, intrucat legislatia europeana le impune statelor sa asigure o parte din fonduri la fiecare proiect.

Insa executivul de la Bruxelles a decis ca este “posibil” sa majoreze de la 79%, cat este in prezent, la 85% nivelul sau de finantare.

Toate prevederile vor fi stabilite in perioada urmatoare, “pentru a ne asigura ca fondurile europene pot fi investite in economia Greciei”, a precizat purtatorul de cuvant a Comisiei Europene pentru Ajutor Regional, Ton van Lierop.

Acesta a precizat ca ar putea fi deblocate fonduri europene de pana la 7,7 miliarde de euro pe termen mai scurt sau mai lung, in vederea relansarii proiectelor grecesti care in prezent sunt inghetate din cauza lipsei de mijloace financiare.

In schimb, Comisia i-a cerut Greciei sa isi reduca procedurile mult prea “birocratice” utilizate la acordarea de fonduri UE companiilor, in special celor mici si mijlocii.

De asemenea, Comisia mai doreste ca guvernul elen sa reduca toate costurile de expropiere de pe teritoriul sau. “Suntem de parere ca acestea sunt prea ridicate la ora actuala”, a explicat Van Lierop.

Reducerea acestor costuri ar permite, concret, acordarea de concesiuni in cazul a cinci proiecte de autostrazi din Grecia, care in prezent sunt suspendate si care ar putea beneficia de subventiile acordate de UE.