La aproape un an dupa ce a depus juramantul ca presedinte al Statelor Unite, noul ambasador al lui Joe Biden in Spania aterizeaza la Madrid. Julissa Reynoso, de origine dominicana si cu o relatie stransa cu Biden, va prelua reprezentanta diplomatica a SUA in Spania. Este pentru prima data cand o femeie ocupa functia de ambasador al SUA in Spania.
La sosirea pe aeroportul Adolfo Suarez-Barajas, Reynoso a asigurat in spaniola ca „este o onoare si un privilegiu sa pun piciorul in aceasta tara minunata pentru a lucra la aprofundarea relatiilor noastre istorice”. Jurist in varsta de 47 de ani, cu un CV lung si prestigios, a recunoscut ca isi incepe noua viata la legatia diplomatica de pe Calle Serrano „cu fiul meu si cei doi caini ai mei si suntem foarte fericiti”.
Trebuie amintit ca Reynoso, care a studiat la universitati precum Harvard, Cambridge si Columbia, a fost deja numit ambasador al Uruguayului de fostul presedinte Barack Obama in 2012 si a fost si sef de cabinet al primei doamne, Jill Biden. Deci el este o persoana de incredere pentru presedintele Joe Biden.
Astfel, Reynoso a recunoscut ca a vrut sa „impartaseasca fericirea pe care o simt cand am ajuns astazi ca ambasador al Statelor Unite in Spania si Andorra in numele presedintelui Biden”. Pentru Reynoso este „o onoare si un privilegiu sa pun piciorul in aceasta tara minunata pentru a lucra la aprofundarea relatiilor noastre istorice, care exista de la intemeierea Statelor Unite”.
In ceea ce priveste replicile care ii vor defini perioada de ambasador, dupa uraganul pe care l-a provocat presedintele Donald Trump pentru relatiile internationale, diplomatul a renuntat ca presedintele Biden a declarat deja in mai multe randuri ca „Statele Unite au revenit sa actioneze conform valorilor care mi-au definit intotdeauna tara”.
Prin urmare, Reynoso a recunoscut ca se va dedica „concretarii acestor principii in relatiile cu Spania si Andorra, Uniunea Europeana si comunitatea internationala”.
Se pare ca cheia va sta in promovarea „valorilor noastre comune in promovarea democratiei, culturii, drepturilor omului si a obiectivelor comune in domenii precum comert si economie, securitate si aparare”.
Scrisorile lor de acreditare in Spania nu au fost inca prezentate. Recent, pe 13 ianuarie, sase ambasadori si-au prezentat acreditarile regelui Felipe al VI-lea , astfel incat „confirmarea lor oficiala” ar putea fi amanata pana la o alta asemenea ceremonie la Palatul Regal.
Dupa cum a explicat Foreign Affairs, „Acreditarile sunt documentul care acrediteaza un ambasador strain ca reprezentant si cea mai inalta autoritate diplomatica a unei alte tari din Spania. Ceremonia de livrare in fata sefului statului dateaza din secolul al XVIII-lea si a ramas practic intacta in desfasurarea ei pana in zilele noastre. La fel, „prezentarea acreditarilor permite incorporarea deplina a ambasadorilor in legatiile lor”.
Reynoso a ajuns in Spania, cand Washingtonul se afla in plina criza cu Rusia, din cauza posibilei invazii a estului Ucrainei, o amenintare directa la adresa securitatii europene. Fara sa mentioneze acest conflict, diplomatul a dat asigurari ca „impartasim scopul de a face lumea mai sigura, subliniind importanta mediului si a egalitatii intre oameni”. El a mai indicat ca „luptam impotriva schimbarilor climatice si impotriva raspandirii dezinformarii”. In concluzie, „vom face fata acestor provocari cu determinarea care a caracterizat intotdeauna popoarele noastre”.
Adevarul este ca numirea oficiala a lui Reynoso in Statele Unite a costat. In Senatul SUA, diplomatul nu i-a convins pe unii senatori republicani.
Senatorul de origine cubaneza, Marco Rubio, i-a blocat nominalizarea. Rubio, care este vicepresedinte al Comisiei de informatii si membru de rang al Comisiei de relatii externe a Senatului, a fost foarte dur cu candidatul lui Biden. De fapt, el l-a catalogat pe Reynoso drept „simpatizant si apologet al regimului Castro”.
„Julissa Reynoso Pantaleon este o simpatizanta si apologeta a regimului Castro, care nu ar trebui sa fie in guvernul nostru”. Potrivit lui Rubio, „implicarea sa directa in a ajuta la schimbul de membri inchisi ai serviciului de informatii al regimului cubanez in timp ce acestia ispaseau o pedeapsa intr-o inchisoare americana in timpul politicii de impaciuire a lui Obama si Castro ridica intrebari serioase cu privire la caracterul si judecata lui. Cu toate acestea, exista un lucru de care sunt complet sigur: Reynoso nu ar face presiuni pe Spania pentru a creste presiunea impotriva regimurilor autoritare din Cuba, Nicaragua si Venezuela.. Mai mult, potrivit senatorului, acesta a prezis ca „probabil va da Spaniei un permis pentru inchiderea ochilor. Avem nevoie de cineva care este dedicat libertatii si drepturilor omului in emisfera vestica, nu un mandatar pentru dictatori .”