Agentia americana de rating Standard & Poor’s si-a redus drastic perspectivele cu privire la zona euro, avertizand ca economia regiunii nu va incepe sa creasca cel putin pana in 2014. In ultimul sau studiu, „Noua recesiune din zona euro”, S&P sugereaza ca produsul intern brut al regiunii va scadea cu 0,8% anul acesta, comparativ cu estimarea anterioara de 0,7%. In 2013, cresterea prognozata este 0, comparativ cu previziunile anterioare de 0,3%, se arata in aceasta lucrare.

„Indicatorii economici recenti continua sa creeze o imagine mohorata a Europei. Datele confirma opiniile noastra ca regiunea intra intr-o noua perioada de recesiune, dupa cele trei trimestre de declin sau stagnare, incepand cu ultimul semestru al anului 2010”, a spus Jean-Michel Six, economist sef pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa al Standard & Poor’s.

Totusi, perspectivele variaza de la tara la tara, au accentuat cei de la S&P, prognozand cresteri stabile in economii mai mici, deschise, precum Elvetia, Suedia si Belgia. „Se intrevede indeosebi inca un an de crestere economica slaba in Franta si Regatul Unit si o continuare a declinului randamentului Italiei si Spaniei”, se arata in studiu. Firma de rating s-a aratat pesimista in privinta Spaniei, estimand o contractare a celei de-a patru economii a Europei cu cel putin 1,4% anul viitor, adica aproape dublu fata de estimarea oficiala de 0,6%. S&P a pastrat ratingul Spaniei la BBB+.

Economia zonei euro s-a micsorat cu 0,2% in al doilea trimestru din 2012, conform datelor Eurostat. Rata somajului ramane la un nivel record de 11,3%, iar datele PMI arata o incetinire brusca in sectorul industrial si in cel al serviciilor. Luni, indicele de incredere in mediul de afaceri german a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani si jumatate.

Tot la inceputul saptamanii, liderul FMI, Christine Lagarde, a solicitat liderilor din Europa si Statele Unite sa ia masuri urgente pentru stoparea crizei. „Nesiguranta din zona euro ramane astazi cel mai mare risc pentru economia mondiala”, a spus Lagarde intr-un discurs tinut la Institutul pentru Economie Internationala Peterson.