Au trecut doi ani de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat focarul de COVID pandemie si de atunci, oamenii din intreaga lume se intreaba acelasi lucru: cand se va termina? Aceasta pare o intrebare simpla, dar analiza istorica arata ca „sfarsitul” unei boli este rareori experimentat la unison de catre toti cei afectati.

Pentru unii, amenintarea se termina rapid si se anticipeaza cu nerabdare revenirea la normalitate. Dar pentru altii, amenintarea continua a infectiei – precum si impactul pe termen lung asupra sanatatii, economice si sociale ale bolii – fac anunturile oficiale ale sfarsitului prematur. Aceasta ar putea include, de exemplu, persoanele imunodeprimate, dintre care unele raman vulnerabile la COVID, in ciuda faptului ca sunt vaccinate.

Stabilirea cand s-a incheiat un focar de boala este chiar dificil pentru agentiile globale de sanatate. Focarul de Ebola care a inceput in 2018 in Republica Democratica Congo a fost declarat incheiat de OMS in 2020, dar ulterior a izbucnit din nou. Aceasta renastere a fost apoi re-declarata incheiata in decembrie 2021.

In Anglia, guvernul a decis recent sa ridice toate restrictiile legale ramase legate de COVID. Dar aceasta impingere catre „a trai cu” virusul inseamna ca pandemia Angliei s-a incheiat? Si daca nu, cine ar trebui sa decida cand este?

In cele 24 de ore de la anuntul de incheiere a restrictiilor COVID, am efectuat un sondaj pentru a explora daca oamenii din Anglia credeau ca pandemia s-a incheiat. De asemenea, am explorat daca credeau ca este legitim sa puna capat tuturor restrictiilor COVID in acest moment si cine credeau ca ar trebui sa poata decide cand pandemia se termina.

In total, am chestionat putin peste 1.300 de persoane. Am recrutat 500 de participanti reprezentativi pentru populatie prin intermediul companiei de sondaj Prolific, in timp ce restul de 800 au fost recrutati prin intermediul retelelor de socializare si a listelor de corespondenta universitare. Combinarea acestor doua metode a insemnat ca, desi esantionul nostru nu era pe deplin reprezentativ pentru public, era divers. De exemplu, 35% dintre participanti aveau sub 25 de ani, 40% aveau intre 26 si 50 de ani si 15% aveau peste 50 de ani. Prin urmare, ne ofera o perspectiva interesanta asupra modului in care opiniile pot diferi in randul publicului.

S-a terminat pandemia?

Dintre persoanele intervievate, 57% nu au fost de acord ca eliminarea restrictiilor COVID a indicat sfarsitul pandemiei. De fapt, doar 28% au fost de acord ca sfarsitul restrictiilor a semnalat sfarsitul pandemiei. Pentru majoritatea persoanelor implicate in sondaj, sfarsitul pandemiei era inca undeva in viitor.

De asemenea, am intrebat oamenii daca au considerat ca este legitim sa puna capat restrictiilor COVID. In general, legitimitatea perceputa a incetarii restrictiilor a fost scazuta. Si, in timp ce aproximativ 40% dintre oameni au fost de acord ca a fost pragmatic sa fi pus capat restrictiilor in februarie, mai putin de 25% au fost de acord ca este un lucru moral de facut.

Cand ne-am uitat la ceea ce a influentat convingerile oamenilor, am constatat ca, in general, oamenii erau mai susceptibili sa creada ca pandemia s-a incheiat si ca este legitim sa puna capat tuturor restrictiilor daca credeau ca amenintarile pentru sanatatea fizica si mintala ale COVID sunt in prezent. trecutul. In plus, cei care au simtit ca criza s-a incheiat erau in general mai tineri si barbati. Multi cu aceasta convingere au simtit, de asemenea, ca criza a durat mai mult de doi ani si au declarat ca adesea nu au respectat restrictiile.

Interesant, totusi, o serie de alti factori pe care i-am analizat nu pareau sa fie legati de convingerile oamenilor despre legitimitatea incetarii restrictiilor. De exemplu, nu am gasit o legatura intre gandurile oamenilor despre ridicarea restrictiilor si preocuparile lor cu privire la consecintele sociale, economice, educationale si de angajare ale COVID, sau angajamentul lor in programul de vaccinare sau ca au murit o ruda apropiata din cauza COVID.

Cine ar trebui sa decida cand se termina?

Jumatate dintre participantii nostri au considerat ca oamenii de stiinta ar trebui sa decida cand se incheie pandemia. In schimb, mai putin de 5% credeau ca guvernul ar trebui sa decida. Convingerea ca guvernul ar trebui sa decida, de asemenea, pare sa scada. Cand participantii au fost rugati sa se gandeasca la modul in care ar fi raspuns la aceasta intrebare acum 18 luni, peste 10% au spus ca ar fi spus atunci ca guvernul ar trebui sa ia decizia.

In mod critic, convingerile despre cine ar trebui sa puna capat pandemiei au variat intre grupurile de oameni. Barbatii erau mai predispusi decat femeile sa creada ca decizia ar trebui sa revina guvernului. Persoanele nevaccinate erau mai predispuse sa creada ca ar trebui organizat un vot public pentru a decide. Si poate deloc surprinzator, vaccinarea a fost asociata cu o credinta mai mare ca aceasta decizie ar trebui luata de oamenii de stiinta.

In ciuda dorintei de mult timp ca pandemia sa se incheie, constatarile noastre sugereaza ca multi ar putea simti ca este departe de a se termina si ca publicul ar putea sa nu fie de acord cu privire la faptul daca guvernul are dreptul de a face acest apel. Pe masura ce restrictiile Regatului Unit se termina, ne confruntam cu posibilitatea cresterii inegalitatii, deoarece unii simt ca pot reveni la „normalitate”, in timp ce altii considera ca punctul final al pandemiei este inca in viitor. Prin urmare, una dintre cele mai noi provocari generate de pandemie este modul in care reconciliem aceste diferente pe masura ce tara iese din pandemie.