Pentru o hoarda de militanti radicali anti-occidentali, ISIS este destul de buna la atragerea occidentalilor in randurile sale. Cel mai recent grup de recruti ar putea fi 11 studenti straini la medicina, ale caror familii se tem ca au plecat in Siria pentru a lucra in spitale controlate de ISIS.

In februarie, trei adolescenti britanici despre care se temea ca ar fi vrut sa se alature ISIS ar fi putut intra in Siria, potrivit autoritatilor. Inca nu se stie ce s-a intamplat cu ei.

Se estimeaza ca 3.400 de occidentali s-au alaturat ISIS in incercarea sa sangeroasa de a infiinta un stat islamist in Irak si Siria, potrivit lui Nicholas Rasmussen, directorul Centrului National de Lupta impotriva Terorismului din SUA.

Recrutii ISIS sunt adesea tineri. Sunt adesea adolescenti dezamagiti care incearca sa-si gaseasca un scop si sa puna amprenta. „Imaginea de ansamblu pe care luptatorii straini o fac despre viata lor in Siria indica camaraderie, spirit bun si activitate semnificativa, toate combinate cu un sentiment de eroism subestimat, care vizeaza atragerea prietenilor lor si cresterea stimei lor de sine”, a scris el expertul in contraterorism Richard. Barrett intr-un raport din 2014 intitulat Luptatori straini in Siria .

Fawaz Gerges, profesor de Studii din Orientul Mijlociu la London School of Economics, a spus mai clar: „ISIS ofera acestor tineri inselati o plimbare de aventura”.

Multi recruti provin din familii educate si instarite, precum Abu Anwar, un britanic de 25 de ani. El a spus ca nu are nicio problema sa paraseasca un stil de viata confortabil pentru a se alatura ISIS.

“Sunt din sudul Angliei. Am crescut intr-o familie din clasa de mijloc”, a spus el pentru CNN. „Viata era usoara acasa. Am avut o viata. Am avut o masina. Dar chestia este ca nu poti profesa islamul acasa. Vedem ca totul in jurul nostru este rau. Vedem pedofili, vedem homosexualitate, vedem crime, vedem viol.”

Unii oameni sunt intrigati de posibilitatea de a muri ca martir pentru a se bucura de o viata fastuoasa dupa moarte.

Altii ar putea ceda unor promisiuni mai concrete.

Loialistilor ISIS li se spune ca vor primi beneficii de la Allah, a scris Aqsa Mahmood, o tanara britanica care a parasit Scotia pentru a se alatura ISIS si acum recruteaza pentru ei.

Printre aceste cadouri se numara „o casa cu electricitate si apa gratuite pentru tine datorita Kilafah (califatului sau statului) fara sa platesti chirie”, a scris Mahmood.

Clipurile de propaganda bine facute arata ca clipuri dintr -un film de actiune de la Hollywood.

Un videoclip de o ora arata o colectie de bombardamente, executii, rapiri si decapitari. In timp ce o mina arunca in aer un vehicul, se aud doi barbati razand in fundal.

ISIS are acum cea mai sofisticata masina de propaganda dintre orice organizatie terorista, a spus Matthew Olsen, directorul Centrului National de Lupta impotriva Terorismului.

„Ei produc materiale de inalta calitate, in timp util si folosesc retelele sociale pentru a asigura un public larg”, a spus el.

Chiar si Departamentul de Stat al SUA recunoaste ca exploatarile de propaganda ale ISIS „sunt ceva ce nu am vazut pana acum ”.

„Este ceva la care trebuie sa lucram mai mult”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Psaki, in februarie. „Vedem 90.000 – cred – de tweet-uri pe zi cu care ne luptam.”

„Este un cult politic care foloseste religia si distorsiunea islamului ca scut”, a spus Steve Hassan, fondatorul Freedom of Mind, un grup dedicat expunerii cultelor distructive si a comportamentului de cult. „Dar intr-adevar, este un efort sistematic de a crea o armata de adepti practic hipnotizati”.

Acest tip de spalare a creierului este ceea ce l-a facut pe canadianul Damian Clairmont sa devina un militant ISIS, potrivit mamei sale, Christianne Boudreau.

„Le este usor sa ajunga la copiii nostri, sa aiba acces la copiii nostri”, a spus el.

Aproximativ 130 de cetateni canadieni au calatorit in Orientul Mijlociu pentru a se alatura ISIS, potrivit estimarilor agentiei canadiane de informatii.

Aproximativ 1.200 de luptatori francezi s-au alaturat ISIS. Se crede ca aproximativ 600 de cetateni britanici au plecat in Irak si Siria, precum si aproximativ 600 de germani, potrivit grupurilor de cercetare.

In Statele Unite, directorul serviciului national de informatii, James Clapper, a declarat ca 180 de americani au incercat sa mearga sa lupte in Siria. Cu toate acestea, nu se stie cu siguranta cati dintre ei intentionau sa se alature ISIS.

Odata ce strainii merg in Irak sau Siria pentru a se alatura ISIS, sansele ca acestia sa se intoarca la familiile lor pot fi reduse. Videoclipurile cu jihadisti straini care isi ard pasapoartele arata ca nu sunt interesati sa mearga acasa.

Maajid Nawaz, un fost jihadist si autor al cartii Radical: My Journey out of Islamist Extremism, a declarat pentru CNN in 2014: „Suntem mult in urma. Sunt mult superiori si cu mult inaintea noastra cand vine vorba de noile tehnologii media”.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a spus ca cazul celor trei fete britanice evidentiaza nevoia de a lupta impotriva ISIS pe mai multe fronturi.

„Fiecare scoala, fiecare universitate, fiecare colegiu, fiecare comunitate trebuie sa recunoasca faptul ca au un rol, ca toti trebuie sa intervenim pentru a preveni ca acest cult odios sa otraveasca mintea oamenilor”, a spus el.

Guvernul SUA incearca sa-si dubleze eforturile pentru a contracara propaganda ISIS si sustine o mica agentie a Departamentului de Stat pentru a deveni pivotul luptei impotriva mesajelor radicale.

„Vedem ca abordarile lor continua sa evolueze”, a declarat Psaki pentru CNN. „Trebuie sa continuam sa ne asiguram ca ai nostri evolueaza si ca le luptam in cel mai strategic mod si utilizand toate resursele diferitelor agentii”.

Cu toate acestea, el a recunoscut ca Statele Unite au inca multe de facut.

„De fapt, o sa luam asta chiar acum”, a spus Psaki. “Avem oameni noi la conducerea biroului. Vom vedea ce se intampla in urmatoarele cateva luni.”

Cu toate acestea, exista deja mai multe eforturi in curs impotriva ISIS.

In unele tari europene exista legi care pedepsesc apartenenta la grupuri precum ISIS, a spus Barrett, expertul in combaterea terorismului.

Oficialul Departamentului de Stat Richard Stengel a declarat ca campania de mesagerie anti-ISIS a servit pentru a impiedica tinerii sa se alature randurilor sale.

„Ei citesc mesajele, le asculta… nu doar ale noastre, ci sute de clerici musulmani care au spus ca aceasta este o denaturare a islamului; sute de savanti islamici care au spus acelasi lucru”, Stengel. a spus.in octombrie 2014.

Cu toate acestea, Barrett a spus ca unele autoritati nu fac atat de mult pe cat cred.

„Politicienii subestimeaza adesea efectul a ceea ce se intampla in aceste cercuri inchise si chiar supraestimeaza efectul lor”.