Fie ca este un iaurt, un sandvis, o omleta sau doar o cafea, micul dejun ar trebui sa fie suficient de consistent pentru “a te pune pe picioare” pentru tot restul zilei. Despre romani nu se poate spune ca au un mic dejun traditional.

Ce stim insa despre semenii nostri europeni? Obiceiurile de dimineata ale europenilor variaza in functie de consistenta celor puse pe masa, dar si de timpul de preparare al micului dejun. Ceea ce este comun in cazul tuturor tarilor este cafeaua ca aliment principal. Oriunde te vei caza in Europa, vei primi un mic dejun specific, asa ca este bine sa stii la ce sa te astepti.

10.Spania

Micul dejun spaniol nu iese foarte mult din tiparul cunoscut de noi. Chiar daca pe masa vei avea o chifla cu unt si gem si o ceasca de cafea cu mult lapte, asteapta-te sa primesti traditionala “chocolate con churros”- ciocolata cremoasa, calda, servita cu un fel de gogosi imbracate in zahar si scortisoara. In zona catalana, painea este servita cu ulei de masline in loc de unt, iar alimentul preferat este pan con tomate, un fel de pizza cu ulei de masline, usturoi, rosii si uneori completata cu o felie de sunca. 

9.Bulgaria

Micul dejun bulgaresc cuprinde cafea turceasca sau ceai negru, branza de oaie, miere, masline, rosii si cel mai important- iaurt. Majoritatea bulgarilor consuma iaurt cel putin o data pe zi, iar acest lucru, spun unii specialisti, a dus la procentajul mare de centenari in randul populatiei comparativ cu alte tari alte lumii.

8.Grecia

In Grecia, micul dejun nu este considerat o masa atat de importanta. Cafeaua greceasca este aproape identica cu cafeaua turceasca si este foarte cunoscuta in lume. Aceasta este consumata intotdeauna fara lapte si intr-o cantitate redusa, pentru ca este foarte tare. Pe langa cafea, veti regasi branza de capra, iaurtul cu fructe proaspete, oua, gem, dar si paine prajita. 

7.Rusia

In schimbul cafelei, rusii aleg ceaiul fierbinte foarte popular la acestia. Tot ei pun pe masa de dimineata painea neagra traditionala, mezeluri, oua prajite si castraveti murati, toate acestea fiind elemente specifice ale unui mic dejun rusesc consistent. Ceea ce este specific este Kasha- un fel de cereale pentru copii servite adesea cu tvorog (un soi  de branza moale asemanatoare cu ricotta- branza italieneasca).

6.Austria

Micul dejun in aceasta tara este caracterizat printr-o selectie riguroasa de alimente: oua, cereale, paine cu unt si gem, mezeluri, branzeturi, iaurt, sucuri, ceai, cafea, lapte, astfel spus, o masa foarte bogata. Austriecii iau un mic dejun usor dimineata fiind foarte matinali, de aceea mai au inca un mic dejun mai consistent numit Gabelfruhstuck sau “mic dejun la rascruce”, la una dintre multele cafenelele pentru care Austria este atat de faimoasa.

5.Scotia

Scotienii au un mic dejun special cuprinzand alimente traditionale. Acesta include oatcakes, scones si Arbroath smokies. Scones seamana cu biscuitii si sunt despicati inainte de a fi gatiti. Oatcakes contin carne de oaie, faina de orz si sunt preparate la gratar. Arbroath smokies sunt eglefini taiati, sarati sau lasati la saramura inainte de a fi afumati la foc slab. Ei sunt consumati de obicei cu zeama de lamaie si cu piper negru, impreuna cu paine neagra si unt. 

4.Tara Galilor

Nici galezii nu sunt mai prejos cand vine vorba de alimente neobisnuite la micul dejun. Acestia consuma Bara Lawr( sau laverbread) si cockles. Primul aliment este de fapt o alga marina comestibila culeasa de pe tarmurile stancoase ale coastei de sud a Tarii Galilor. Poate fi combinata cu cereale si carne de oaie sau servita simplu, precum spanacul. Cockles sunt un gen de scoici prajite servite in acelasi gen. 

3.Marea Britanie

Britanicii au un mic dejun foarte bogat. Aici veti regasi influenta culinara a secolelor in care India era colonie britanica, astfel ca pe masa britanica veti intalni kedgere. Acesta este un preparat Indian cu linte, orez si condimente la care englezii adauga oua, smantana si eglefin afumat. Pe langa acestea veti gasi o varietate de carnuri: bacon, carnati, rinichi, cotlete de miel, dar si alimente obisnuite ca untul, ouale fierte, ciupercile si cerealele. Painea prajita este in acest caz nelipsita.

2. Micul dejun continental (Franta, Italia)

“Continental breakfast” este poate cel mai regasit in Europa. Chiar daca nu este specific, acest mic dejun cuprinde alimente necesare stimularii de dimineata: paine si cafea. In Italia, cele mai intalnite bauturi sunt cappuccino, expresso, latte al cacao, iar in Franta cea mai savurata este cafe au lait. In ambele tari partea solida a mesei cuprinde un croissant, briose, paine prajita cu gem sau salata de fructe. 

1.Turcia

Mesele de dimineata la turci constau in felii de paine unse cu unt si mai multe feluri de miere produse local. Siyah este o miere cu pin negru destul de populara printre turci. In plus, cei care pleaca la munca dimineata devreme se opresc la micile restaurante sa consume tarhana, un amestec de faina, iaurt, drojdie si o varietate de legume prajite, amestec fermentat timp de 4-7 zile. Tot in Turcia veti intalni boregi – un produs cald de patiserie care contine straturi de taitei, branza alba moale si patrunjel, impreuna cu un pahar de ceai turcesc sau de ayran – o bautura simpla facuta din apa cu iaurt, usor sarata. Nu trebuie uitat ceaiul turcesc servit in pahare, ceai ce are o tarie aparte.