Este atat de important sa fii in siguranta cand vine vorba de sanatatea ta reproductiva, mai ales ca femeie. Corpul feminin trece prin atatea schimbari hormonale in perioada de pubertate, menstruatie si sarcina, incat este crucial sa cunoastem optiunile noastre atunci cand vine vorba de bunastarea corpului nostru. Exista o stigma negativa asociata cu pilulele contraceptive, dar acum sunt mai acceptate in societate. Pilulele contraceptive sunt utilizate pe scara larga pentru a proteja corpul feminin de sarcina.

Cu toate acestea, poate fi folosit si pentru a trata un ciclu menstrual neregulat, acnee, simptomele de disconfort dinaintea perioadei menstruale. Pilulele contraceptive sunt foarte eficiente, iar majoritatea escortelor (clik aici pentru mai multe informatii) si femeile care nu isi doresc copii, indiferent daca sunt casatorite sau nu, apeleaza la aceasta metoda de contraceptie.

Cum functioneaza pilulele contraceptive?

Pilulele anticonceptionale contin doi hormoni diferiti, estrogenul si progestinul, care sunt facute in mod natural de ovare. Acesti hormoni elimina eliberarea ovulului, prevenind astfel ovulatia si implicit conceperea. Desi aceasta este o metoda de contraceptie utilizata frecvent, exista multe efecte secundare asupra pilulei, iar eficienta acesteia ar trebui sa fie evaluata si de catre utilizatori. In functie de tipul pilulelor contraceptive, eficienta este in proportie de 91%, asa ca doar luand o pilula anticonceptionala nu va preveni sarcina in unele cazuri. Motivul pentru care nu este aproape 100% eficient este din cauza interferentei cu alte medicamente sau alimente. 

Pilulele contraceptive prezinta multe efecte secundare de care femeile ar trebui sa fie constiente. De exemplu, pilula poate provoca greata, dureri de cap, schimbari de dispozitie. 

Pilule contraceptive – monopilule si pilule combinate

Exista, de asemenea, diferite tipuri de pilule contraceptive. Una dintre forme include pilula combinata, care este compusa atat din estrogen, cat si din progesteron. O alta forma a pastilei este monopilula, care contine doar progesteron. Ambele pastile impiedica spermatozoizii sa ajunga in ovul prin ingrosarea mucusului cervical si subtierea mucoasei uterului. Depinde daca persoana este sau nu sensibila la estrogen, deoarece hormonul poate provoca un risc mai mare de accident vascular cerebral sau atac de cord la femeile care au varsta mai mare de 35 de ani si fumeaza. 

Pilula este o forma utila de contraceptie, dar este posibil sa nu functioneze intotdeauna, de aceea este important sa luati si alte masuri de precautie daca doriti sa preveniti sarcina. In plus, daca alegeti pilulele contraceptive, amintiti-va sa o luati in mod consecvent si consultati medicul daca doriti sa luati alte medicamente cu aceasta, in special antibiotice. Este demn de mentionat ca aceste pilule nu va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. 

Influenta anticonceptionalelor pe plan psihic

Odata cu cresterea disponibilitatii si a acceptarii fata de pilulele contraceptive, medicii recomanda contraceptive care sa se potriveasca pentru fiecare organism. Marea majoritate a femeilor  utilizeaza contraceptive hormonale, iar unele se confrunta adesea cu schimbari bruste de dispozitie, anxietate si alte simptome care se manifesta in plan psihic. S-au descoperit multe efecte psihologice date de pilulele contraceptive, care ar trebui luate mai in serios, cu toate acestea, majoritatea femeilor se obisnuiesc cu asemenea stari si adopta un stil de viata care sa le ajute sa depaseasca acele momente. Exercitiile de yoga, fitness-ul, alimentatia bogata in vitamine si nutrienti sunt doar cateva metode pentru a combate starile proaste de dispozitie redate de pilulele contraceptive.

Pilulele contraceptive si recomandari

Pilulele contraceptive nu sunt recomandate de medici doar pentru a preveni sarcina nedorita, ci sunt prescrise si adolscentelor pentru a remedia problemele legate de pubertate cum ar fi acneea sau o menstruatie neregulata. De asemenea, s-a descoperit ca un contraceptiv hormonal creste riscul aparitiei simptomelor de nervozitate si anxietate. Acest lucru este cauzat de faptul ca hormonii din pilulele contraceptive afecteaza, de asemenea, neurotransmitatorii din creier, precum serotonina si progesteronul.

Modificarile libidoului datorate contraceptivelor hormonale au fost un efect secundar recunoscut. Motivul pentru aceasta se refera la efectul pe care pilulele contraceptive il au asupra dezvoltarii organismului de androgeni, cum ar fi testosteronul. In orice caz, daca doriti sa incepeti sa utilizati o metoda de contraceptie, este recomandat sa cereti sfaturile medicului specialist, care in urma analizelor efectuate va poate recomanda cea mai buna metoda de contraceptie care sa se potriveasca cu modul propriu de functionare a organismului.