Multi oameni s-au confruntat cu stres cronic de la blocarea pandemiei. La acestea se adauga criza climatica, cresterea costului vietii si, mai recent, amenintarile la adresa securitatii europene si globale din cauza conflictului din Ucraina.

Pentru unii, poate parea ca nu mai exista niciodata vesti bune. Bineinteles, acest lucru nu este adevarat, dar atunci cand facem doomscrolling – petrecand o cantitate excesiva de timp pe ecran dedicat citirii stirilor negative – putem deveni blocati sa credem ca este.

Doomscrolling poate promova sentimente de anxietate si depresie. De exemplu, luati in considerare cat de trist si epuizat va puteti simti cand vizionati o drama cu evenimente tragice si muzica trista in fundal. In schimb, daca vizionezi un film amuzant sau o comedie romantica cu muzica plina de viata, s-ar putea sa te simti optimist si plin de energie. Acest lucru se datoreaza a doua fenomene psihologice: „inducerea dispozitiei” (o interventie care ne poate schimba starea de spirit) si empatia.

Serotonina este o substanta chimica importanta a creierului pentru reglarea starii de spirit si poate scadea atunci cand suntem stresati cronic sau intristati de vesti proaste pentru perioade lungi de timp. Studiile arata ca este chiar posibil sa se exacerbeze efectele reducerii serotoninei la persoanele sanatoase prin inducerea starii de spirit prin cantare de muzica trista. Tratamentele farmacologice care cresc serotonina sunt folosite pentru a trata depresia si anxietatea.

Empatia este o trasatura buna care ne ajuta sa traim cu succes cu ceilalti si promoveaza o societate infloritoare. Cu toate acestea, empatia excesiva, atunci cand vizionati evenimentele tragice ale lumii la stiri, poate duce la ruminarea asupra gandurilor negative, care au un impact asupra sanatatii si bunastarii noastre mintale. Gandirea constanta a gandurilor negative poate duce la depresie sau anxietate.

Astfel de conditii pot avea, in timp, un efect urias asupra mintii noastre, ducand la tulburari cognitive reale, cum ar fi atentia redusa sau probleme cu memoria si rationament. La urma urmei, daca informatiile negative ne deturneaza atentia si memoria, aceasta va consuma puterea cognitiva care ar putea fi folosita pentru alte lucruri. Si cand absorbim in mod constant stiri negative si inregistram amintiri negative, ne simtim si mai dezamagiti – creand un cerc vicios.

Cu cat suntem blocati mai mult timp cu o dispozitie scazuta, cu atat ne este mai greu sa gandim flexibil, comutand cu usurinta intre diferite perspective. Acesta este modul in care putem deveni „blocati” cu un gand precum „asta nu se va termina niciodata” sau „nu exista vesti bune” – ceea ce duce la sentimente intense de neputinta si neputinta.

Totusi, nu trebuie sa fii deprimat clinic pentru a dezvolta probleme de atentie. Stim ca atentia este esentiala pentru cunoastere si sanatatea mintala si ca tehnologia o poate afecta.

De exemplu, un studiu a examinat efectele primirii de mesaje instantanee in timp real pe telefoanele lor mobile in timp ce studia pentru un test. Grupul care a fost intrerupt de mesaje a durat mult mai mult pentru a finaliza testul si a experimentat niveluri crescute de stres in comparatie cu grupul care a putut studia fara distragere. Stim ca problemele de distragere severa sunt observate in tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie.

Deci nu doar continutul negativ pe care il consumam ne poate dauna atentiei, insasi tehnologia pe care o folosim pentru a-l accesa este, de asemenea, o problema. Si acest lucru poate afecta in cele din urma performanta noastra la locul de munca, la scoala sau chiar in medii sociale.

Problemele cu atentia ne pot face in sine mai anxiosi – creand o alta bucla de feedback. Concentrarea excesiva a atentiei noastre asupra lucrurilor amenintatoare, cum ar fi verificarea obsesiva a ultimelor stiri tragice, poate fi de fapt daunatoare bunastarii. In cazurile severe, poate duce la un comportament de verificare repetitiv, observat in tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC). Si stim ca copiii cu TOC si perfectionism au un nivel crescut de anxietate.

Reseteaza-ti creierul

Deci, ce putem face in privinta asta? Este important sa eviti derularea obsesiva a condamnarii, dar in schimb sa arati rezistenta si sa castigi stapanire asupra situatiei. Pentru a face asta, trebuie sa ai cateva momente pozitive de ragaz. Asa ca incercati sa programati ceva care va place si care va relaxeaza si detensioneaza zilnic, cum ar fi citirea unei carti bune, vizionarea unui film distractiv, vizitarea prietenilor si a familiei sau antrenamentul de mindfulness. Exercitiile sau invatarea ceva nou, cum ar fi o alta limba sau un instrument muzical, pot fi, de asemenea, bune – stimuland atat starea de spirit, cat si cunoasterea.

O alta modalitate de a prelua controlul asupra situatiei este sa luati masuri, poate sa va alaturati sau sa sustineti o organizatie de caritate care este implicata in ajutorarea civililor din Ucraina. Cand infaptuiti un act de bunatate, acesta activeaza sistemul de recompense din creier – si va ofera o oarecare putere asupra situatiei.

Daca continuati sa fiti deranjat de doomscrolling, va recomandam sa contactati un psiholog clinician care va poate ajuta sa reduceti aceasta activitate si efectele ei, prin utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale. Interesant, un studiu a aratat ca este posibil sa-ti imbunatatesti starea de spirit prin inductia cognitiva a dispozitiei – recompensand oamenii pentru performanta lor la un test cognitiv.

Intr-o lume globalizata moderna, cu multe forme de tehnologie si bombardament constant de informatii si fluxuri de stimulare – unele bune si altele rele – este important sa va identificati obiectivele. Dar este la fel de important sa dezvoltati o strategie pentru a le atinge si pentru a evita distractia. Deci, concluzia este sa incerci sa ramai pozitiv si rezistent – de dragul tau si al altora.

La urma urmei, de ce ne folosim sa ajutam la rezolvarea provocarilor globale dificile, cum ar fi conflictele si schimbarile climatice, daca suntem atat de deprimati si epuizati din punct de vedere cognitiv incat nu ne putem gandi la cele mai bune actiuni de luat?