Pictorita Elena Osipova, in varsta de 78 de ani, cunoaste bine consecintele unui razboi. Artista s-a nascut dupa asediul de 900 de zile al Leningradului, iar familia ei si cei ai prietenilor ei si-au purtat intreaga viata cu ranile lasate de invazia nazista. Ieri a fost arestata din nou de politia rusa la Sankt Petersburg pentru ca purta cu ea doua afise in favoarea pacii si a distrugerii arsenalelor nucleare de pe glob. Si alaturi de ea, alte 285 de persoane au fost arestate, conform cifrelor intocmite de ziarul orasului, Fontanka.

Presedintele Vladimir Putin a anuntat invadarea Ucrainei sub pretextul „demilitarizarii” acesteia, acelasi lucru pe care l-a fost si batrana, cunoscuta activista care fusese deja arestata in aprilie 2020 pentru ca a iesit singura cu un afis care denunta 100 de ani. cerand.de represiune in Rusia, de la NKVD sovietic (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) pana la actualul FSB (Serviciul Federal de Securitate). Sanctiunea lui, ca si cea a multor altora acum, a fost justificata de restrictiile de coronavirus pe care foarte putini le respecta in tara.

Din acel an, conditiile de protest au fost inasprite, iar chiar si un pichet individual cu slogan precum „nu razboiului” poate duce la amenda sau, in cel mai rau caz, la inchisoare. Zilele acestea, Parchetul, Ministerul de Interne si primari precum cel al Moscovei, Serghei Sobianin, amenintasera in mod repetat organizatorii protestelor cu pedepse cu inchisoarea.

Elena Osipova a fost arestata miercuri seara de cel putin sapte politisti care purtau casti si veste de protectie. Dupa ce a refuzat sa se miste, pictorita a fost nevoita sa mearga spre duba care a scos-o din proteste si a dus-o acasa, a declarat pentru cotidianul Bumaga directia generala a Ministerului de Interne Sankt Petersburg. Agentia nu a clarificat daca pensionarei i se va deschide o procedura de sanctionare, desi in acel caz nu ar fi prima impotriva acesteia pentru denuntarea represiunii si a razboiului.

Elena Osipova a primit aplauzele zecilor de manifestanti care se aflau in apropiere, in inima Sankt-Petersburgului, si nu a facut nicio clipa miscarea de a-si arunca afisele, unde scria „Frumoasa Ucraina a respins imediat armele nucleare, in timp ce Vehiculele. cu focoase nucleare nu au fost dezafectate in Rusia de la razboiul din Vietnam.” Activistul se referea astfel la Tratatul de la Budapesta din 1994, unde Kievul si Moscova au semnat integritatea teritoriala a Ucrainei in schimbul scaparii tuturor armelor de distrugere in masa acumulate inca de pe vremea Uniunii Sovietice. Kremlinul, insa, si-a justificat invazia pe motiv ca Ucraina ar putea dezvolta un astfel de arsenal in viitor, iar Putin si-a activat forta de izolare nucleara „in mod special de lupta” la trei zile dupa ce a inceput atacul.

Acesta nu a fost primul protest al activistului anti-razboi. Pe 27 februarie, ea statuse deja singura pe celebrul Bulevar Nevski cu trei postere facute de ea insasi. Intr-una, un bust al lui Putin escortat de doi corbi a aparut pe o piatra funerara unde a spus in versuri ca „mumia razboiului duce Rusia la distrugere si nebunie”. Intr-un altul a desenat o mama care dadea pusti tinerilor legati la ochi intr-un cimitir; iar ea insasi tinea un alt carton cu un mesaj simplu: „Soldat! Arunca arma si vei fi un adevarat erou pentru tara!”

Peste 7.000 de detinuti de la inceputul razboiului

Una dintre principalele surse de a intui reprimarea manifestatiilor este OVD-INFO, un portal fondat de jurnalisti care intocmeste arestarile protestelor. Autoritatile l-au declarat recent agent strain si accesul la site-ul sau este blocat in Rusia. Cifrele lor au aratat 7.626 de arestati de cand bombele au inceput sa cada in Ucraina in dimineata zilei de 24 februarie pana la pranzul zilei de 3 martie, zi in care ambele parti vor incerca sa negocieze pentru a doua oara un incetare a focului.

Protestele de la Sankt Petersburg urmeaza acelasi model ca si in alte orase precum Moscova. Sute de oameni incep sa se adune in centru, in jurul cladirii istorice Gostiny Dvor, unde concerteaza trupe de muzica stradala. Cand termina, multimea incepe sa strige sloganuri impotriva razboiului, iar politia incepe arestarile.

Protestele, desi nu sunt masive, incep sa lase imagini care patrund in subconstientul intregii populatii. Este cazul fotografiilor a doua mame si a celor cinci copii ai lor inchisi mai intai intr-o duba de politie si apoi in sectia de politie timp de cateva ore pentru ca au adus niste flori la ambasada Ucrainei la Moscova si au adus cu ei o pancarta pe care scria „ nu razboiului”.

Partidul Yabloko, unul dintre putinele partide adevarate de opozitie, desi fara prezenta in Duma de Stat, a promovat o petitie de pace care a fost deja semnata de peste 85.000 de oameni. „Retorica de stat sugereaza ca un nou Mare Razboi Patriotic este in desfasurare, ca este necesar sa luptam cu fascismul, dar, spre deosebire de acel razboi, nimeni de aici nu a atacat Rusia. Trupele ruse au intrat in Ucraina, nu invers”, a denuntat pe canalul sau Telegram liderul formatiunii de la Sankt Petersburg, Boris Vishnevski, mai cunoscut in Spania pentru ca este unul dintre politicienii a caror identitate a fost inlocuita de alte persoane cu nume. si chipuri asemanatoare la ultimele alegeri sa le fure voturi.

Yabloko a fost victima unui atac asupra sediului sau din Nijni Novgorod pe 2 martie. Potrivit partidului, „barbati neidentificati au vandalizat biroul in care strangeau semnaturi impotriva razboiului din Ucraina in timp ce strigau „Donetk, Lugansk, sa nu abandonam ceea ce este al nostru!”. si „Nazistii trebuie ucisi!”

Un alt personaj important care a chemat la proteste a fost opozitia Alexei Navalni, care, in ciuda faptului ca era inchis, a reusit sa posteze o serie de mesaje pe Twitter prin intermediul echipei sale. „Sa nu fie impotriva razboiului. Sa luptam impotriva razboiului”, a spus el intr-un mesaj pentru a incuraja oamenii sa manifeste in strada.

Protestele nu s-au exprimat doar prin demonstratii in strada. In numeroase zone ale tarii au inceput sa apara graffiti-uri si afise cu sloganul „Nu razboiului”, pe care autoritatile s-au straduit sa le scoata in graba. Unul dintre cei care a devenit viral a fost un semn urias de la Sankt Petersburg cu motto-ul pictat ca sangele pe un fundal alb. Autoarea acesteia, Evgenia, a declarat pentru The Village ca a fost amendata cu 20.000 de ruble (250 de euro inainte de razboi, 166 la cursurile de schimb curente).

Cunoscutul „Centr E”, departamentul Ministerului de Interne „de combatere a extremismului”, participa la persecutarea protestelor. Potrivit portalului OVD-INFO, agentia a initiat o actiune administrativa impotriva unui cetatean al micului oras Vladimir, Yuri Alekseyev, pentru ca a pictat acelasi slogan pe o carpa in mijlocul campului.

Aceste imagini nu ajung insa la populatie pentru ca nu sunt difuzate de majoritatea presei ruse, aproape de Kremlin. Presa independenta fie incearca sa supravietuiasca in fata presiunii din partea autoritatilor si sterge chiar si cuvantul „razboi”, precum Novaya Gazeta; sau sunt lichidati dupa ce au fost blocati de Guvern pentru acoperirea razboiului, asa cum a fost cazul, joi, la radioul istoric Echo of Moscow, dupa 32 de ani de jurnalism.

In timp ce razboiul continua sa faca morti in Ucraina, protestele se repeta in fiecare dupa-amiaza in aproape cincizeci de orase din tara si presiunea asupra lui Putin creste. Nu doar din cauza vocilor care vin din strada, ci si din propriile birouri. Directorul Consiliului Afaceri Externe, Andrei Kortunov, a fost primul consilier al presedintelui care a vorbit deschis impotriva razboiului. „Este pacat”, a spus el intr-un interviu.