Depasirea anorexiei este un proces care necesita daruire si perseverenta; de fapt, este esential sa tinem cont de faptul ca exista alimente pe care stomacul le va respinge initial.

Aspectul fizic perfect, dorinta de a avea un corp de model si de a arata ca o vedeta de televiziune este o dorinta care a generat epidemii de tulburari de alimentatie in randul populatiei adolescente si a unor adulti. De data aceasta vom vorbi despre alimentatia pacientilor cu anorexie.

Aceasta tulburare de care sufera unii oameni astazi, in care predomina femeile tinere, este cunoscuta pentru restrictia excesiva a consumului de alimente. Daca cineva pe care il cunosti inceteaza sa manance pentru o lunga perioada de timp, imprumut-i ajutorul tau. Consecintele pot fi mortale. Aceasta tulburare afecteaza nu numai sanatatea fizica a celor care sufera de ea, ci si sanatatea psihica a acestora, care este la fel sau mai importanta. Ar trebui tratat cu specialisti in domeniu.

Din fericire, gradul ridicat de malnutritie si problemele de crestere si dezvoltare pot fi echilibrate cu un plan alimentar bun. Desi sunt multi factori care trebuie cunoscuti despre anorexie, cel care se refera la dieta este foarte important.

4 chei de luat in considerare in alimentatia pacientilor cu anorexie

In termeni foarte generali, o persoana care sufera de anorexie trebuie sa urmeze un plan cu caracteristicile pe care le vom descrie mai jos. Merita sa ne amintim ca o persoana cu aceasta afectiune are nevoie de supravegherea si sprijinul unui specialist.

1. O dieta usoara

Anorexia determina individul sa elimine, aproape in totalitate, aportul alimentar. Daca acesta este cazul tau sau al unei persoane care trece prin aceasta calatorie, este important sa incepi o dieta cu cantitati mici de alimente.

Incercati sa predomine fructele, legumele, legumele si nucile. Intr-o prima etapa, evitati sosurile sau sosurile, deoarece au arome puternice si, in multe cazuri, substante chimice pe care stomacul nu le mai tolereaza.

Incercati sa pastrati portiile mici. Este de preferat sa consumati intre cinci sau sase mese usoare pentru a evita provocarea de disconfort digestiv. Este esential sa se garanteze aportul de proteine ​​pentru a preveni masa musculara. S-a demonstrat ca aportul adecvat de proteine ​​ajuta la pastrarea masei slabe chiar si in cadrul unei diete hipocalorice.

2. Mesele trebuie sa fie echilibrate

O dieta pentru pacientii cu anorexie trebuie sa asigure ca organismul sa primeasca toti nutrientii esentiali pentru a-si reface starea naturala. In acest fel, este important sa fie inclusa cea mai mare varietate de alimente.

Daca va aflati in prezenta unui pacient cu anorexie avansata, incepeti prin a intercala alimente precum legume, fructe, legume si nuci. Toate acestea pentru a asigura cel mai mare aport de minerale si vitamine.

Daca, pe de alta parte, persoana tolereaza mai multe alimente, adaugati sursa de proteine, grasimi sanatoase si cereale integrale. Este important sa consultati un specialist pentru ca acesta sa prescrie si un anumit tip de multivitamine.

Asigurarea unor niveluri adecvate de vitamina D poate fi cu adevarat benefica. Potrivit cercetarilor publicate in revista Nature Reviews, lipsa acestui nutrient este asociata cu un risc cardiovascular crescut.

3. Mancaruri care sunt atractive pentru ochi

Anorexia se bazeaza din perspectiva pacientului pe o conceptie gresita despre alimente. Din acest motiv, este important sa aveti grija sa pregatiti mese care sa fie atractive pentru ochii celor care resping unele alimente.

Astfel, combinatia dintre aroma si prezentare este esentiala. Va sfatuim sa pregatiti portii mici, sa aveti grija la felul in care arata si ca pot fi consumate in orice moment.

4. Solicitati supraveghere medicala

Combaterea anorexiei este o provocare greu de depasit pentru cei care sufera de ea si pentru rudele lor. Din acest motiv, este esential sa solicitati ajutorul unui profesionist in nutritie, care va va ghida in procesul de dobandire a unor obiceiuri alimentare bune si mai bune.

5 alimente esentiale pentru combaterea anorexiei

In continuare, vom trece in revista 5 alimente care sunt importante de adaugat la o dieta pentru pacientii cu anorexie. Datorita proprietatilor sale, acest grup de alimente va oferi individului nutrientii de care are nevoie pentru a depasi aceasta tulburare.

1. Peste

Exista multi nutrienti pe care ii furnizeaza, printre care fosfor, seleniu, magneziu, iod si vitaminele A si D. Proteinele pe care le are pestele sunt greu de digerat, astfel incat pacientul va simti mai multa satietate, mai multa energie si nu va risca suferind de boli precum diabetul sau probleme cardiovasculare.

2. Orez

Este bun pentru mentinerea nivelului de zahar din sange si este o sursa excelenta de fibre daca este vorba de cereale integrale. O jumatate de cana de orez – aproximativ 100 de grame – furnizeaza 115 calorii.

3. Nuci

Aceste alimente reduc riscul bolilor cardiovasculare, asa cum a confirmat un studiu publicat in 2013. Pacientii cu anorexie sunt predispusi la aceste afectiuni, de unde si importanta includerii lor in dieta.

4. Leguminoase

Acestea ar trebui incluse in dieta pacientilor cu anorexie deoarece vor ajuta la prevenirea constipatiei sau a altor afectiuni legate de colon si intestine.

5. Oua

Sunt o sursa bogata de proteine, care vor ajuta la generarea de noi celule. De asemenea, va beneficia de functionarea sistemului imunitar si va revitaliza transportul mineralelor catre organism.

Dieta pentru pacientii cu anorexie trebuie respectata cu strictete conform indicatiilor unui nutritionist. Aceasta tulburare de alimentatie poate fi eradicata cu multa rabdare si perseverenta, dar intotdeauna in mainile specialistilor: amintiti-va ca organismul dumneavoastra va avea nevoie de timp pentru a-si recupera capacitatile.

Ca orice proces delicat, necesita multa disciplina si rabdare pentru ca obiectivele sa fie atinse. In acest sens, puterea mentala este foarte importanta, deoarece va va permite sa continuati in ciuda obstacolelor.