Am vazut ca prunele se vand foarte bine si ma intrebam cum se planteaza prunul pentru ca as fi tentat sa plantez o suprafata mai mare de teren cu pruni insa nu am prea multe informatii in domeniu si ma gandesc sa nu gresesc si sa pierd banii investiti. Ce ar trebuie sa stiu despre cultivarea prunilor, se pot cultiva oriunde prunii sau trebuie un anumit tip de sol. Cum se face ingrijirea prunilor pentru am auzit ca ar trebui ca in fiecare an sa se folosesca un fertilizator pentru ca pomii sa fie mai rezistenti in timpul iernii insa oare acel fertilizator mai trebuie aplicat si cand pomul ajunge la maturitate sau trebuie folosite acele substante nutritive doar in primii ani de la plantare? O alta problema care as putea sa o am daca aleg sa plantez pruni ar fi acea ca pomii trebuie taiati primavara sau toamna pentru a li se da o forma insa de unde stiu ce ramuri trebuie sa tai?

Plantarea prunilor se poate face atat toamna cat si primavara insa se recomanda cu o luna inainte de plantare sa se pregateasca terenul unde urmeaza sa plantezi prunii astfel ca o sa trebuiasca sa sapi mai multe gropi la 50-60 cm adancime in functie de cati pruni vrei sa plantezi si acele gropi trebuie sa le umpli cu pamant amestecat cu foarte mult ingrasamant natural. Prunul poate creste pe orice tip de sol insa are nevoie de lumina si de temperaturi nu foarte scazute pe tot parcursul anului astfel ca temperatura ideala de dezvoltare a prunului este intre 10 si 25 de grade celsius.
Romania este una dintre principalele tari exportatoare de prune din zona Europei la nivel global ceea ce indica ca solul din tara noastra este foarte bun pentru plantarea de pruni si vei putea obtine o productie importanta de prune in 4-5 ani de la plantarea prunilor. Este bine ca la plantare sa nu folosesti decat ingrasamant natural pentru ca daca vei folosi un fertilizator in momentul cand plantezi prunii exista riscul ca acel fertilizator sa arda radacinile si sa afecteze pomii plantati in acest fel.
Desi prunii cresc pe orice tip de sol este bine daca vrei sa plantezi o suprafata foarte mare de teren cu prunii sa faci si un test al solului pentru a putea vedea ce elemente nutritive se regasesc in sol si ce ingrasaminte trebuie sa mai folosesti. Prunii sunt mult mai sensibili in primul an de la plantare si cel mai bine este sa plantezi prunii la primavara pentru ca daca ii vei planta in aceasta toamna exista riscul ca pomii sa inghete pe timpul iernii si sa pierzi o mare parte din investitia facuta. Trebuie sa acorzi un tratament special prunilor pentru ca in primii ani de la plantare trebuie sa folosesti anual un fertilizator de lunga durata pentru ca prunii sa regaseasca toate substantele necesare in sol si de asemenea prunii au nevoie de udari repetate mai ales pe timpul verii cand temperaturile sunt ridicate.
Cele mai plantate soiuri de pruni din tara noastra sunt Centenar, Tuleu gras, Tuleu timpuriu, Blue Free, Silvia, Valor, Pescarus si Vinete Romanesti. Intretinerea prunilor se efectueaza primavara cand pentru a forma coroana prunului trebuie sa se scurteze ramurile insa daca nu ai mai facut acest lucru este bine sa apelezi la cineva pentru ca sa iti arate cum trebuie sa tai ramurile insa oricum acest lucru trebuie facut la cel putin 3 ani de la plantare deci pana atunci ai timp sa vezi cum se efectueaza taierea prunilor.
Dezantajul in cazul acestui tip de pom este ca prunul este afectat de multe boli si daunatori astfel ca principalele boli ce isi fac aparitia in cazul prunilor sunt monilioza, ciuruirea frunzelor, patarea rosie, varsatul prunelor sau taphrina prunelor. Pe langa bolile ce apar la pruni sunt si anumiti daunatori ce pot compromite productia de prune astfel ca principalii daunatori ai prunilor sunt paianjenul rosu, viermele prunelor, viespea neagra, afidul cenusiu sau viespea samburilor. Pe langa tratamentele chimice aplicate in astfel de cazuri este bine sa se stranga si sa se arda fructele, frunzele si ramurile afectate de bolile specifice prunilor. In general cand apar anumite boli la pruni apar si daunatorii deci in principal este bine sa monitorizezi tot timpul pomii si sa aplici tratamentele chimice necesare la primele semne de aparitie a unor boli.