Cand ceasul biologic bate timpul pentru a avea copii, multe femei si cupluri isi fac griji in legatura cu cat timp va dura pentru a-l atinge. Miracolul conceptiei depinde de multi factori interni si externi.

Este greu de stabilit cat dureaza pentru a ramane insarcinata. Pentru unele femei va fi foarte rapid, in timp ce pentru altele va fi necesar sa mai astepte putin. Astfel, stabilirea unei medii depinde de mai multi factori.

Timpul necesar pentru a ramane insarcinata va varia foarte mult in functie de cuplu si de circumstantele in care se incearca conceptia. Inainte de a se putea spune ca exista o problema de infertilitate, multe variabile trebuie excluse.

Ciclul menstrual

Fertilitatea masculina este constanta. Un barbat fertil are posibilitatea de a concepe oricand. In schimb, o femeie are doar aproximativ sase zile fertile in ciclul menstrual.

Cunoasterea ciclului menstrual este esentiala pentru a sti cat timp dureaza pentru a ramane insarcinata. Zilele fertile din cadrul ciclului menstrual vor fi zilele dinaintea ovulatiei si una, cel mult doua zile dupa eliberarea ovulului.

Sincronizarea actului sexual cu zilele fertile ale ciclului menstrual este esentiala pentru a ajunge la sarcina. Cand actul sexual are loc in afara zilelor fertile ale unei femei, conceptia pur si simplu nu are loc.

Desigur, va fi mai usor pentru o femeie cu un ciclu menstrual regulat sa-si determine zilele fertile decat pentru una cu un ciclu menstrual neregulat. Femeia cu ciclu regulat va sti ca cel mai bun moment pentru a avea un act sexual este in jurul a 14-a zi dupa menstruatie.

Daca ciclul menstrual este neregulat, nu este imposibil sa ramai insarcinata. Testele de ovulatie care masoara nivelul hormonului luteinizant sau caracteristicile mucusului cervical sunt cheia pentru a determina zilele fertile ale femeilor cu cicluri neregulate.

Varsta, un factor cheie

Varsta este un factor determinant pentru fertilitate. Atat feminin, cat si masculin. O femeie cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani este pregatita sa conceapa deoarece organele ei reproducatoare sunt complet formate.

Sansele de a ramane insarcinata cand ai douazeci de ani sunt mai mari decat daca esti o femeie de 35 sau 45 de ani, cand ouale au imbatranit deja. Toate acestea fara a numara riscurile pe care le presupune sarcina la aceste varste.

Calitatea si cantitatea ovulelor unei femei scad progresiv si natural de la menarha (prima menstruatie) pana la menopauza. Cu toate acestea, vor exista femei carora le este mai usor sa ramana insarcinate in ciuda faptului ca au 35 de ani, comparativ cu o tanara de 25 de ani.

Varsta este, de asemenea, decisiva pentru barbati. Calitatea spermei este mai buna la barbatii mai tineri decat la barbatii in varsta. La femei se vorbeste mereu despre varsta, in timp ce cea a barbatilor este de obicei retrogradata.

Un barbat de peste 50, 60 de ani sau mai mult poate sa imparta in mod natural o femeie aflata la varsta fertila. Pe de alta parte, femeia dupa ce a depasit pragul de 35 pana la 45 de ani, pentru a obtine o sarcina poate necesita interventia specialistilor in fertilitate.

Utilizarea contraceptivelor

Dupa ce o femeie si-a controlat fertilitatea de ceva timp cu utilizarea contraceptivelor hormonale, a sti cat dureaza pentru a ramane din nou insarcinata depinde de mai multe aspecte.

  • Daca ti-ai controlat ovulatia cu contraceptive hormonale si ai decis ca este timpul sa ramai insarcinata, ar trebui sa termini ciclul de anticonceptionale pe care il iei. Dupa ce incetati sa luati pastilele cu care ati inceput, faceti sex neprotejat.
  • Ovulatia poate avea loc in decurs de doua saptamani pentru cele cu un ciclu regulat, in timp ce pentru femeile cu un ciclu menstrual neregulat poate dura mai mult.

Fertilitatea nu este compromisa dupa administrarea de contraceptive hormonale. Important este sa nu le intrerupi brusc, deoarece poate fi contraproductiv restabilirea echilibrului hormonal.

Ce spun statisticile

Majoritatea cuplurilor care decid sa ramana insarcinate o pot face dupa trei luni de relatii sexuale frecvente neprotejate. Statisticile spun ca, daca incerci sa concepi, acesta este cat timp ar putea dura pana cand ovulul este fertilizat.

Mai exact, 30% dintre cupluri vor ramane insarcinate dupa primul ciclu menstrual (aproximativ o luna), iar aproximativ 60% vor ramane insarcinate dupa trei luni.

Alte cupluri vor avea nevoie de aproximativ sase luni sau pana la un an pentru a ramane insarcinate. Dar, va rog, nu va lasati blocati de statistici. Daca dupa un an de incercari fara succes, iei masuri: este un moment bun sa cauti ajutor de la un specialist in fertilitate.

Este important sa nu amanati prea mult decizia de a merge la specialist, daca este cazul ca exista o problema reala de fertilitate. Cel mai bine este sa ceri ajutor in timp ce procesul natural de imbatranire nu a progresat pana acum.

Daca vrei sa ramai insarcinata

Pentru femeile sau cuplurile care isi doresc deja sa traiasca bucuria de a fi mame si tati, este important sa treaca in revista starea generala a sanatatii lor. Este o idee buna sa aveti o programare inainte de sarcina la obstetricieni/ginecologii.

De asemenea, este important sa opriti obiceiurile nesanatoase precum fumatul, consumul de alcool sau cafea in exces sau consumul de alte tipuri de droguri. Aflati despre cei mai buni nutrienti pentru a ajuta organismul sa se pregateasca pentru conceptie.