Durerea ovariana la menopauza nu este fiziologica. De fapt, poate fi un semn al unei posibile tumori ovariene. Majoritatea femeilor experimenteaza dureri ovariene de mai multe ori de-a lungul vietii, in special in timpul ovulatiei sau menstruatiei. Oamenii tind sa creada ca odata cu sosirea menopauzei acest lucru inceteaza, dar uneori durerile ovariene pot reaparea sau persista.

Este o durere in partea inferioara a abdomenului care poate fi mai mult sau mai putin intensa, constanta sau pulsanta. Cand apare in timpul ciclului menstrual, se datoreaza de obicei inflamatiei ovarelor in timpul ovulatiei. Prin urmare, nu este normal sa simti dureri ovariene in timpul menopauzei, deoarece in acel stadiu nu mai au activitate.

In acest articol, explicam de ce durerea ovariana poate aparea in timpul menopauzei.

Care sunt cauzele durerii ovariene?

Uneori, femeile confunda sosirea menopauzei pentru ca nu mai au menstruatia. Cu toate acestea, este de obicei perimenopauza. Este o etapa de tranzitie in care femeia nu are menstruatia, dar poate reaparea deoarece ovarele sunt inca active.

Prima cauza a durerii ovariene in acest stadiu este ovulatia. Se intampla pentru ca ovarele continua sa functioneze si sa se inflameze la fel ca in stadiul fertil. Este probabil ca dupa cateva zile sa soseasca sangerarea tipica a menstruatiei.

Cu toate acestea, un alt motiv il reprezinta sarcinile extrauterine la femeile care nu au intrat inca cu adevarat in menopauza. Aceasta nu este altceva decat acea sarcina care se implanteaza in afara tesutului uterin, in general, in trompele uterine. De obicei provoaca dureri pelvine severe si disconfort in partea inferioara a spatelui.

Expertii subliniaza ca boala inflamatorie pelvina este o afectiune care provoaca si dureri ovariene . Este de obicei o complicatie a unei boli cu transmitere sexuala. Prin urmare, in afara de durere, apar si alte neplaceri. Simptomele includ mirosul urat al fluxului si durerea la urinare.

Cu toate acestea, cea mai importanta cauza sunt tumorile (care pot fi benigne sau maligne). In acest sens, atunci cand o femeie nu a avut menstruatie de mai mult de un an si simte dureri in ovare, aceasta poate fi din cauza unei tumori.

Alte cauze posibile sunt urmatoarele:

  • Endometrioza: este o patologie care apare de obicei in sezonul fertil, dar se poate prelungi in menopauza.
  • Disconfort gastro -intestinal : Exista afectiuni care pot imita durerea ovarelor. De fapt, gazele sau sindromul colonului iritabil sunt adesea confundate.
  • Chisturi ovariene: Acestea sunt cavitati pline cu lichid. Adevarul este ca sunt frecvente si de obicei nu provoaca simptome; Chiar si asa, pot provoca disconfort in cazul ruperii lor.

Ce alte simptome are o tumoare ovariana?

Dupa cum am mentionat, durerea ovariana poate fi un simptom al unei tumori in aceasta zona. In plus, exista si alte semne care alerteaza asupra acestei situatii. De exemplu, femeii poate sa-i fie greu sa manance si chiar sa se simta satisfacuta cu putina mancare. Pe de alta parte, exista de obicei simptome urinare, cum ar fi dorinta constanta de a merge la baie.

Cu toate acestea, aceste semne apar si in alte boli. De fapt, atunci cand vine vorba de o tumoare ovariana, simptomele sunt de obicei persistente sau mai frecvente. Desi pot avea o alta cauza, atunci cand aveti dubii este indicat sa mergeti la medicul ginecolog.

In plus, s-ar putea sa va simtiti mai obosit si mai dureros in timpul sexului sau in spate. Poate afecta chiar stomacul, provocand constipatie sau balonare. Un semn de alarma este sangerarea, mai ales daca femeia a trecut prin menopauza de mai mult de un an.

Cercetarile confirma ca riscul de cancer ovarian este crescut la femeile aflate in postmenopauza care primesc terapie de substitutie hormonala. Acest risc este direct proportional cu timpul de tratament si ramane chiar si dupa incetarea consumului.

Durere ovariana, de unde stii ca nu este cancer?

Aparatul reproducator feminin poate contine malformatii care impiedica fertilizarea sau cuibarirea.

Pentru a afla daca este o tumoare ovariana, este necesar sa consultati un specialist. Medicul va cunoaste intregul istoric medical al fiecarui pacient, precum si istoricul familial al acestuia. De asemenea, cel mai bine este sa incepeti cu un examen pelvin si abdominal.

In aceasta linie, specialistul poate efectua o serie de analize complementare pentru a-l diagnostica. In primul rand, este de obicei solicitata o ecografie. Cu acesta, se poate determina daca exista vreo masa in ovar si, daca exista, daca este solida sau lichida.

Potrivit Institutului National pentru Imagistica Biomedicala si Bioinginerie, tomografia computerizata este utilizata mai frecvent decat RMN. Ajuta sa distingem mai clar daca exista sau nu o tumoare. In plus, uneori se efectueaza biopsii.

Durerea ovariana la menopauza nu este fiziologica; Poate fi un semn al unei posibile tumori ovariene. Prin urmare, este necesar sa mergeti la medic in caz de indoiala sau simptom. Testele relevante trebuie efectuate pentru a exclude o boala tumorala. De fapt, cu cat diagnosticul este pus mai repede, cu atat mai bine.