Exista mai multe tipuri de accidente la domiciliu care apar frecvent, dar exista si modalitati de a le evita. Caderile, arsurile si intoxicatiile pot fi cauze ale unor rani importante. Implementati masuri de securitate pentru intreaga familie.
Accidentele domestice sunt destul de frecvente si chiar pot pune in pericol viata celor care sufera de ele. Arsurile, inecurile, intoxicatia, caderile si loviturile sunt cele mai frecvente. Exista, de asemenea, leziuni din cauza contactului cu electricitatea, produse de curatare sau medicamente. Caderile pe scari sau in baie sau sunt la fel de frecvente.
In continuare vom vorbi despre cele 10 accidente care se pot intampla acasa si ce se poate face pentru a le preveni.
10 accidente casnice si cum sa le preveniti
Acest tip de accident ocupa a patra cauza de deces in Europa, cu 5% din cazuri, dupa cancerul, bolile cardiace si cardiovasculare. Statisticile indica faptul ca 10% din populatie sufera zilnic accidente domestice.
Grupul cu cel mai mare risc este format din persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani. Femeile au o incidenta mai mare, cu 58,7% din cazuri, fata de 41,3% la barbati. Orele de cel mai mare risc sunt intre orele 9 dimineata si 12 la pranz si 5 dupa-amiaza si 8 noaptea.
1. Arsuri
Faptul de a manipula chibrituri, obiecte fierbinti, cum ar fi fiare de calcat, tigai si apa clocotita poate provoca accidente casnice grave. Este esential sa folositi manusi pentru a evita arsurile in contact cu aceste obiecte. De asemenea, nu pastrati chibrituri, brichete sau brichete la indemana copiilor.
2. Taieturi si rani adanci
Taierile sunt unul dintre cele mai frecvente accidente casnice.
Obiectele ascutite, cum ar fi cutitele, aparatele de ras si sticla, trebuie depozitate in siguranta. Pentru a incerca sa evitati accidentele casnice, nu le lasati la indemana copiilor. La randul lor, adultii ar trebui sa fie extrem de precauti in timp ce manipuleaza aceste tipuri de obiecte.
3. Caderi frecvente
Podelele alunecoase, covoarele sau scarile sunt scenarii comune de toamna. Riscul de a se impiedica de obiecte prost plasate, de a aluneca pe podele lustruite sau de a calca pe scari pe jucarii provoaca 51% din accidente la domiciliu.
- O solutie buna poate fi sa ii inveti pe membrii familiei, batrani si tineri, sa coboare incet scarile si sa se tina de balustrada.
- De asemenea, ar trebui sa evitati sa lasati pe pamant obiecte care ar putea provoca un accident.
4. Aportul de produse periculoase
Ingestia accidentala de produse toxice poate reprezenta un pericol grav pentru sanatate.
Medicamentele, produsele de curatare, insecticidele sau trusele de prim ajutor trebuie amplasate in zonele pe care cei mai mici membri ai gospodariei nu pot avea acces. Pentru a evita confuzia, este important sa etichetati corect produsele si sa le pastrati intotdeauna in acelasi loc.
5. Bare pentru securitate
Precautia de a pune gratii pe usi, ferestre si terase va minimiza riscurile. Este o masura care poate fi adoptata in orice locuinta, dar mai ales daca locuiesti cu copii in cladiri inalte. Acest lucru va preveni caderile si alte accidente fortuite, dar posibile.
6. Usile intotdeauna inchise
Usile, dulapurile si sertarele trebuie tinute inchise. Uneori camara este deschisa pentru a scoate un produs si este lasata deschisa. Acest act reprezinta un pericol, deoarece un membru al familiei poate lovi usa.
Una dintre solutii este sa actionezi incet si cu deplina constientizare a ceea ce se face. In plus, se pot pune incuietori de siguranta pentru a preveni copiii sa deschida dulapuri sau sertare, sa se raneasca sau sa ia ustensile periculoase.
7. Baile: zone de risc
Atentia in bai trebuie sa fie extrema. Sunt locuri de frecvente accidente, unde pot aparea fracturi, entorse, iritatii si prabusiri.
Daca podeaua este uda sau covorul este prost asezat, este posibil sa apara. Opteaza pentru covorase antiderapante in interiorul si exteriorul cazii pentru a preveni caderile, mai ales la persoanele in varsta.
8. Ai grija la galetile cu apa
De asemenea, creste riscul de deces prin scufundare daca se obisnuieste sa se lase galetile pline cu apa in casele in care locuiesc copiii.
Obiceiul de a pune galeti cu apa intr-un loc sigur, sau de a lua precautia de a folosi apa si de a depozita recipientul, va reduce sansele de accidente menajere.
9. Riscul de sufocare
Obiectele mici pe care copiii le pot pune in gura sunt foarte periculoase. Nu le lasati la indemana celor mici si, mai ales, nu le pierdeti din vedere in timp ce se joaca.
De asemenea, trebuie evitat monoxidul de carbon din masini, deoarece afecteaza tractul respirator. Fumul provenit de la aragazurile sau de la aparatele de incalzit cu gaz are riscurile sale. Este important sa fiti constienti de orice fum care poate fi emis in casa.
10. Electricitate, pericol!
Accidentele cu electricitate sunt, de asemenea, frecvente. Stecherii si firele electrice sau contactul cu apa reprezinta pericole latente. Recomandarea este de a intrerupe curentul electric in timpul reparatiilor sau de a acoperi obiectele riscante, astfel incat copiii sa nu aiba acces la ele.