Consumul de quinoa ne poate oferi multiple beneficii pentru sanatate. In plus, intrucat nu contine gluten, este potrivita pentru toate tipurile de diete, fie sub forma de seminte, fie sub forma de muguri.

Ati incercat quinoa? Cu siguranta ati observat ca consumul de quinoa a devenit foarte comun in ultimii ani.  Ceea ce poate nu stiti este ca in spatele acestei schimbari exista cateva motive interesante pe care ar trebui sa le cunoasteti.

O dieta cu continut scazut de gluten este considerata benefica pentru sanatate. De asemenea, unul dintre cele mai bune alimente pentru cei cu intoleranta la gluten este quinoa. Semintele de quinoa pot fi consumate ca inlocuitor al orezului in oricare dintre culorile sale (rosu, alb si negru).

Daca vrei sa profiti la maximum de aceasta planta, poti sa-i consumi si frunzele. In acest caz, le puteti folosi la fel ca spanacul si pentru a le obtine trebuie doar sa semanati cateva seminte.

Compozitia quinoei

Quinoa este alcatuita din carbohidrati complecsi. Fiecare 100 de grame de seminte va ofera:

  • 200 de calorii.
  • 4 grame de grasime.
  • 39 de grame de carbohidrati.
  • 16 grame de proteine.
  • 15 grame de fibre insolubile.

Toate acestea se traduc intr-o mancare destul de satioasa dar nu te va face sa te ingrasi. In plus, textura sa este perfecta pentru a satisface pofta de paste sau orez. Pe langa cele de mai sus, quinoa are:

  • Acizi grasi Omega 3 si 6.
  • Vitamine (din complexul B, E).
  • Minerale (magneziu, zinc, fier, potasiu, calciu, fosfor).

1. Quinoa te ajuta sa slabesti

Primul motiv pentru a manca quinoa este ca este o cereala care furnizeaza mai putine calorii decat are nevoie organismul pentru a o procesa. Aceasta inseamna ca , consumand-o, vei forta organismul sa arda mai multe calorii decat primeste.

De asemenea, se stie ca unele alimente accelereaza metabolismul prin reducerea apetitului. Unul dintre aceste alimente este tocmai quinoa. Acest lucru se datoreaza continutului sau de fibre, care s-a dovedit ca actioneaza prin cresterea senzatiei de satietate.

Un alt factor din quinoa care faciliteaza pierderea in greutate este continutul ridicat de proteine. Ajuta la reducerea poftelor si a foametei, mentinandu-va satul mai mult timp.

La toate cele de mai sus trebuie sa adaugati faptul ca indicii dumneavoastra glicemici raman stabili datorita nivelului scazut de calorii.

2. Quinoa este bogata in antioxidanti

Antioxidantii sunt unul dintre cei mai importanti compusi daca doriti sa va mentineti sanatatea. Acest lucru se datoreaza faptului ca lupta impotriva radicalilor liberi care accelereaza imbatranirea, provoaca artrita, Alzheimer si cancer.

Quinoa ofera o cantitate mare de antioxidanti. Partea plantei cu cea mai mare cantitate din acesti compusi sunt mugurii, asa ca daca aveti ocazia, adaugati unii la salate sau mancaruri.

3. Quinoa este bogata in fibre

Un alt motiv pentru a manca quinoa este ca este una dintre cerealele cu cel mai mare continut de fibre. Va recomandam sa il includeti in mod regulat in dieta dumneavoastra daca suferiti de:

  • Hemoroizi .
  • Constipatie regulata.
  • Probleme cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arteriala crescuta sau tensiunea arteriala scazuta.

Dietele bogate in fibre sunt, de asemenea, benefice pentru mentinerea sub control a nivelului de glucoza, potrivit unui studiu publicat in PLoS Medicine.

Asadar,  daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti prediabet sau diabet, va recomandam sa consumati quinoa in loc de paste si orez.

4. Este perfecta pentru cei care au intoleranta la gluten

Stim ca persoanele care au intoleranta la gluten pot simti ca este dificil sa manance o dieta variata. Cu toate acestea, puteti manca quinoa in mod regulat, deoarece este la fel de benefica precum porumbul sau cartofii.

De altfel, in marile magazine gasesti niste inlocuitori de paste create cu quinoa. Sunt la fel de delicioase si practice ca pastele originale, dar nu provoaca probleme de sanatate.

5. Mancand quinoa obtineti fier

Stim deja ca fierul este esential pentru organism. Ajuta la indeplinirea unor functii atat de importante precum crearea hemoglobinei sau distributia oxigenului in sange.

Prin urmare, consumul de alimente bogate in acest mineral este esential pentru a va respecta rutina zilnica si una dintre optiuni este quinoa.

Ca sa nu te plictisesti sa mananci quinoa, tine minte ca poti consuma si mugurii si frunzele. Le poti adauga la salate ca o completare.

6. Obtineti cantitatea potrivita de magneziu

Acest element favorizeaza si absorbtia enzimelor si a antioxidantilor. Prin urmare, daca incercati sa va imbunatatiti dieta, ar trebui sa acordati o atentie deosebita manganului.

Potrivit cercetarilor publicate in Nutrients , magneziul este un mineral care ajuta la imbunatatirea calitatii odihnei. Din acest motiv este necesar sa se garanteze un aport adecvat al acestuia.

O ceasca de quinoa gatita va ofera aproape o treime din cantitatea de magneziu de care aveti nevoie pe zi

Nivelurile scazute de magneziu pot cauza:

  • Diabet.
  • Migrene.
  • Presiune ridicata.
  • Osteoporoza.
  • Spasme musculare.
  • Probleme cu inima.

Consumul regulat de quinoa este o idee buna

Suntem siguri ca daca quinoa nu a facut parte din viata ta pana acum, vei avea cateva motive sa o incerci si sa o incluzi in dieta ta de acum inainte. Dupa cum ati vazut aici, este o mancare usor de gatit si combinat, asa ca nu veti avea probleme.

Amintiti-va ca, desi este o sursa excelenta de nutrienti, ar trebui sa o combinati intotdeauna cu alte alimente sanatoase, astfel incat sa puteti profita din plin de beneficiile sale si sa apreciati rezultate bune.