Aminteste-ti ca atunci cand faci exercitii, creierul tau secreta endorfine, asa ca atunci cand tristetea te invadeaza, iesi afara si lasa soarele sa straluceasca asupra ta in timp ce mergi vioi.

Tristeatea ne imbratiseaza si ne sufoca cu patura lui rece cand ne dorim mai putin. Este acea emotie greu de gestionat si stapanit. Cand te simti trist, este ca si cum cineva a oprit intrerupatorul din viata ta si nu ai de ales decat sa mergi inainte in intuneric. Nimeni nu te intelege si totul merge impotriva curentului.

Ce putem face? In primul rand, nu te lasa invins. Tristetea este o emotie adaptativa care ne permite sa exprimam ceea ce simtim. Nu este inamicul, este un aliat daca stim sa-l gestionam bine. Acum, daca in momentele in care te imbata, nu stii cum sa te descurci, nu-ti face griji. Astazi vrem sa va aratam 8 moduri prin care puteti obtine acest lucru.

1. Iesi la o plimbare daca te simti trist

Te simti trist? Atunci poate fi foarte bine sa-ti pui muschii la exercitiu. Prin urmare, nu ezita sa-ti iei vechii adidasi, niste pantaloni sport comozi, cheile casei… Si porneste-te!

Fa-o intr-un ritm moderat, cu acea forta pe care o porti inauntru si care, pas cu pas, iti va desface nodul problemelor si acel disconfort intern. De asemenea, transpiratia este buna, sa-ti misti inima si sa-ti misti oasele este grozav. Astfel, ne incurajam creierul sa inceapa sa secrete endorfine, hormonii fericirii, iar cand va veni acel moment, vei incepe sa relativizezi multe dintre lucrurile pe care le ai in minte. Pune-o in practica.

2. Stai la soare si inchide ochii

Un moment de seninatate si calm, in care iti poti lasa pielea sa primeasca, timp de cel mult 15 minute, imbratisarea soarelui. O doza buna de vitamina D care te va face sa te simti foarte calm. Acele zile in care te simti trist, nu trebuie sa cauti intunericul unui colt, sau adapostul patului tau. Puteti, de asemenea, sa lasati in aer liber sa va preia.

De obicei, persoanele care au un proces depresiv tind sa evite lumina soarelui, motiv pentru care unele tratamente constau tocmai in expunerea la aceasta.

3. Renunta la obligatii pentru doua ore

Stim, uneori nu este usor. Ai lucruri de facut, responsabilitati, locuri de munca, obligatii… Totusi, atunci cand cineva este trist, apare in interiorul nostru acel zid cu care este aproape imposibil sa faci ceva cum trebuie. Nu avem motivatie sau spirit.

Solutie? Opreste-te un moment si rasfata-te doua ore, bucura-te de spatiul tau personal, de timpul tau, fara presiune si fara anxietati. Fii tu insuti.

4. Scrie

Folosesti de obicei un jurnal? Daca nu, poate ca este timpul sa incepi unul. Este ceva terapeutic care ne ajuta sa organizam idei, sa ne exprimam, sa vorbim singuri, profitand de intimitatea scrisului.

Nu trebuie sa fii Gabriel Garcia Marquez sau Daphne Du Maurier pentru a tine un jurnal: exprima-te cu resursele tale, cu cuvintele tale, certati, insultati pe cine doriti… In esenta, folositi cuvintele ca priza emotionala daca va simtiti trist.

5. Plangi daca ai nevoie

6. Uita-te in oglinda si intreaba-te ce se intampla

Sa facem un exercitiu de recunoastere. Cel pe care il vezi in oglinda esti tu? Nu, nu exista acea femeie atragatoare si pozitiva. Tristetea iti fura vitalitatea si suntem siguri ca nu-ti place sa te vezi asa.

Intrebati-va ce puteti face pentru a va simti mai bine, pentru a da speranta inimii si pentru a vindeca acele necazuri. Intrebati-o si pe acea femeie din oglinda ce ar trebui sa faca astazi pentru a putea sa-si deseneze un nou zambet pe fata.

7. Gaseste pe cineva care stie sa te asculte

Nu toata lumea stie cum sa o faca. Cu siguranta ai acel prieten sau membru al familiei care, in loc sa te sustina, prefera intotdeauna sa vorbeasca despre sine fara sa te intrebe cum te simti astazi. Astfel, ar trebui sa cauti sprijinul acelor oameni care stiu sa te priveasca in ochi si sa-ti asculte cuvintele cu ingrijorare si sinceritate.

Atunci iti vei da seama ca, impartasind sentimentele tale, o parte din tine este mai usurata si acel sentiment negativ incepe sa se relativizeze. Nu ezitati sa cautati sprijin daca va simtiti trist.

8. Rasfata-te

De ce nu? Zilele triste au nevoie de mici iluzii cu care sa relativizezi supararile. Daca va concentrati toata atentia asupra acestor preocupari, problema va deveni din ce in ce mai mare, asa ca cel mai bine este sa va relaxati. Ce zici sa mergi la cinema? Ce zici sa te inscrii la acele cursuri de yoga? Ce se intampla daca te plimbi in parc sau in acel muzeu de arta?

Uneori, lucruri la fel de simple ca sa ajungem acasa si sa punem cantecul nostru preferat fac minuni grozave. Nu iti va rezolva problemele, dar te va ajuta sa intri intr-o stare de calm si de bine in care sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva mai potrivita.