Lumina soarelui stimuleaza productia de serotonina, care ne ajuta sa ne simtim mai bine. Razele UV ne ajuta, de asemenea, sa producem vitamina D, care este esentiala pentru fixarea calciului.

Exista multe controverse in legatura cu plaja sau nu. Este ca problema nu este doar in razele UV, ci si in timpul in care suntem expusi la acestea. Din acest motiv, este indicat sa stai in fata soarelui aproximativ 15 minute pe zi, tinand cont de orele permise, mai ales vara: inainte de ora 11:30 dimineata si dupa ora 19:00. Afla in acest articol la ce serveste plaja.

Beneficiile plajei in fiecare zi

Intareste dintii si oasele

Baia de soare ajuta organismul sa produca vitamina D. Este foarte importanta pentru mineralizarea oaselor tale, deoarece favorizeaza absorbtia calciului si fosforului in intestin, impiedicand pierderea ambelor in rinichi. Desi este adevarat ca aceasta vitamina trebuie luata cu alimente.

Corpul nostru il produce singur atunci cand are un compus numit 7-dehidrocolesterol, care provine din lumina soarelui. Pielea produce vitamina D atunci cand este expusa direct la lumina soarelui. Majoritatea oamenilor isi indeplinesc cel putin o parte din necesarul de vitamina D in acest fel. Pielea expusa la lumina soarelui in interior, printr-o fereastra, nu produce vitamina D. Zilele innorate, umbra si pielea de culoare inchisa reduc, de asemenea, cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea.

Imbunatateste aspectul pielii

Daca aveti acnee, plaja moderata poate fi de mare ajutor. Este recomandat sa te expui la prima ora dimineata sau dupa-amiaza tarziu, pentru a nu risca sa te arzi. In timpul primei saptamani, imaginea este probabil sa se inrautateasca, dar nu trebuie sa va sperii, deoarece inseamna ca soarele efectueaza o reactie de curatare, dermul elimina grasimea si impuritatile, facand pielea mai grasa decat inainte, acest lucru va fi temporar. . Apoi pielea se echilibreaza si se vindeca treptat. Este bun si pentru cazurile de psoriazis, pentru vindecarea leziunilor.

Stimuleaza sistemul imunitar

In cazul in care nu ati observat, dupa vacanta de vara aveti mai putine boli decat iarna, in special raceala sau gripa. Acest lucru se datoreaza faptului ca soarele creste numarul de globule albe si limfocite, responsabile cu apararea noastra impotriva virusilor, bacteriilor si infectiilor.

Echilibreaza colesterolul

Aparent, a fi la soare poate ajuta la metabolizarea colesterolului. Pe de alta parte, vara nivelul colesterolului scad, nu doar pentru ca mancam mai usor, ci pentru ca razele UV permit metabolizarea diferita a grasimilor si le impiedica sa se lipeasca de peretii arterelor.

Tensiune de sange scazuta

Unii sportivi evita sa faca plaja in timpul antrenamentului sau competitiei. Este ca determina vasodilatatie care creste circulatia sangelui in piele, reducand in acelasi timp valorile tensiunii arteriale. Mareste purificarea tesuturilor si are efecte foarte bune asupra persoanelor cu hipertensiune arteriala. Acest lucru pare sa se datoreze faptului ca vitamina D face ca nivelul hormonilor paratiroidieni sa scada, eliberand mai mult calciu in organism.

Beneficii pentru starea noastra de spirit

Cu siguranta ti s-a intamplat ca in zilele insorite sa te simti intr-o dispozitie mult mai buna decat in ​​cele cenusii sau ploioase. De asemenea, este posibil ca dupa ce ai petrecut o zi in aer liber sa te simti foarte energic. Acest lucru se datoreaza faptului ca lumina soarelui creste productia unui hormon legat de starea de bine, serotonina. Acest neurotransmitator este, de asemenea, legat de comportamentul sexual, reglarea somnului si temperatura corpului.

Imbunatateste calitatea somnului

Dupa plaja vei dormi linistit. Nu are nicio legatura cu faptul ca in vacanta esti mai relaxat sau nu trebuie sa auzi ceasul desteptator pentru a te trezi devreme. Razele soarelui au un efect pozitiv asupra hormonului melatonina, care are multe functii, inclusiv reglarea somnului. Nivelurile acestui hormon sunt mai mari noaptea, pentru ca atunci cand este lumina aceasta scade si de aceea ne simtim mai activi. Acesta este un alt motiv pentru care oamenilor le este mai greu sa doarma in timpul zilei.

Poate proteja impotriva sclerozei multiple

Desi nu este inca dovedit, soarele este legat de aceasta boala degenerativa a sistemului nervos. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina D ar putea fi folosita ca tratament pentru scleroza multipla. Incidenta sclerozei multiple este mai mare in acele tari cu cateva ore de soare pe zi sau pe an.