Sucul de afine este o bautura care, inclusa intr-o dieta sanatoasa si echilibrata, poate oferi unele beneficii pentru sanatate. 

Sucul de afine fara zahar este o bautura sanatoasa care ne ofera proprietati nutritive interesante. Desi a devenit popular in prezentarile sale comerciale, cea mai buna modalitate de a profita de profilul sau nutritional este prin varianta sa 100% naturala.

Ce beneficii i se atribuie? De ce contribuie la imbunatatirea calitatii dietei? In ultimii ani, unele cercetari i-au sustinut proprietatile. De aceea, consumul lui este recomandat pentru anumite probleme de sanatate. In continuare, detaliem mai multe despre asta.

Proprietatile nutritionale ale sucului de afine

Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale sucului de afine sunt atribuite aportului sau semnificativ de nutrienti esentiali. Dupa cum a fost compilat de FoodData Central de la Departamentul de Agricultura al Statelor Unite, aceasta bautura contine:

  • Vitamina C: 26% din valoarea zilnica recomandata.
  • Vitamina E: 20% din valoarea zilnica recomandata.
  • Cupru: 15% din valoarea zilnica recomandata.
  • Vitamina K1: 11% din valoarea zilnica recomandata.
  • Vitamina B6: 8% din valoarea zilnica recomandata.

La randul lor, informatiile publicate in Critical Reviews in Food Science and Nutrition evidentiaza ca afinele sunt o sursa semnificativa de flavonoide, in special antocianine si proantocianidine. De asemenea, contine acizi organici, terpene si alti compusi care sunt asociati cu beneficii pentru sanatate.

Afinele contin cantitati semnificative de vitamina C. Au si alti antioxidanti importanti.

Care sunt beneficiile pe care le obtineti din consumul de suc de afine?

Sucul de afine a devenit popular ca o bautura sanatoasa care poate oferi mai multe beneficii atunci cand este inclusa in dieta. Cu toate acestea, este important sa clarificam ca nu este o bautura vindecatoare sau una cu super proprietati. Desi unele dintre beneficiile sale sunt sustinute de dovezi, pana in prezent nu a fost acceptat ca tratament pentru boala.

Desigur, merita sa-l incorporam in dieta, deoarece este o sursa de nutrienti si compusi bioactivi care ne ajuta sa ne mentinem starea de bine. In orice caz, trebuie sa fim constienti ca prin ea insasi nu ne va imbunatati sanatatea si ca trebuie sa insotim consumul lui de o alimentatie buna si obiceiuri bune.

Contribuie la ingrijirea sanatatii cardiovasculare

Acest suc ne poate ajuta sa reducem riscul de boli de inima datorita contributiei sale de flavonoide. Acestia sunt antioxidanti, deci sunt benefici pentru a reduce probabilitatea de a suferi de probleme precum arterioscleroza.

Pericolul arteriosclerozei se datoreaza faptului ca obstructioneaza fluxul de sange si impiedica oxigenul sa ajunga la diferitele celule sau organe ale corpului, ducand la infarct miocardic sau ischemie, precum si la accidente cerebrovasculare.

Intr-o cercetare recenta publicata in Jurnalul European de Nutritie, sucul de afine a ajutat la imbunatatirea mai multor factori de risc pentru boli de inima la pacientii supraponderali si obezi, cum ar fi markerii inflamatiei si colesterolul rau.

Consumul regulat de suc de afine ajuta la ingrijirea sanatatii cardiovasculare.

Promoveaza sanatatea digestiva

Polifenolii si antioxidantii continuti in sucul de afine au, de asemenea, efecte pozitive asupra sanatatii digestive. Ele par sa ajute la reducerea inflamatiei la nivelul tractului gastrointestinal.

Pe de alta parte, asa cum este detaliat intr-un studiu publicat in  Journal of Research in Pharmacy Practice , poate ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor Helicobacter pylori (H. pylori) in mucoasa stomacului.

Sucul de afine ajuta la mentinerea sanatatii dentare 

Proantocianidina este un compus chimic care este prezent in afine. Functia sa este de a inhiba bacteriile daunatoare care adera de obicei la dinti. Prin urmare, protejeaza dintii de bolile parodontale si de acumularea placii, asa cum se poate observa intr-un studiu recent publicat in Journal of Dentistry .

Sucul de afine si o buna igiena orala sunt o combinatie buna pentru a avea grija de sanatatea gurii. Cu toate acestea, trebuie amintit ca consumul de sucuri procesate nu este convenabil. In acestea, continutul de zahar tinde sa fie prea mare. Prin urmare, este mai bine sa consumati suc natural de afine.

Consumul de suc de merisor, insotit de o buna igiena orala, reduce riscul aparitiei cariilor.

Alte beneficii ale sucului de afine

Conform informatiilor publicate in Advances in Nutrition, merisoarele si sucul lor ofera si alte beneficii. Aceasta include:

  • Efecte pozitive impotriva infectiilor tractului urinar.
  • Risc redus de diabet si hipertensiune arteriala.
  • Controlul asupra efectelor negative ale stresului oxidativ.
  • Beneficii ca antiinflamator.

Este sigur sa bei suc de afine?

Consumul moderat de suc de afine este sigur si sanatos. Cu toate acestea, administrarea in cantitati excesive poate duce la reactii adverse, cum ar fi dureri abdominale, diaree si cresteri ale glicemiei.

De asemenea, poate fi negativ la persoanele care iau medicamente anticoagulante. Prin urmare, este recomandabil sa consultati un medic inainte de a-l consuma in mod regulat.