Conform unor surse din USL au inceput dezbaterile in interiorul aliantei in privinta filozofiei fiscale pe care guvernul o va adopta incepand cu 2014. Preconizata pentru al doilea semestru al lui 2013, scaderea TVA la paine, promisa in 2012 si discutata cu delegatia FMI, desi promovata de PC si PNL, deschide calea unor obiective divergente in cadrul politicii fiscale a USL.

PSD, conform ideologiei sale de stanga, mizeaza pe revenirea generala a TVA la 19 %. Aceasta actiune are un obiectiv dublu: cresterea puterii de cumparare a cetatenilor printr-o previzibila scadere a preturilor, si stimularea consumului, avand ca scop final stimularea economiei.

O parte din reprezentantii PNL sustin obiectivul promovat partial si in guvernarea Tariceanu: scaderea contributiilor la asigurarile de sanatate cu cinci procente. Obiectivul dublu constand in stimularea angajatorilor in a crea noi locuri de munca si micsorarea evaziunii fiscale, precum si in cresterea puterii de cumparare printr-o probabila trecere a celor cinci procente din contributii in salariul angajatului.

Luand in calcul faptul ca primul ministru Victor Ponta provine din PSD si ca presedintele PNL, Crin Antonescu, are alegeri prezidentiale programate pentru 2014, este posibil ca punctul de vedere al PSD sa prevaleze. De altfel, Crin Antonescu se mentine in expectativa. Daca in privinta mentinerii cotei unice si a impozitarii suplimentare a veniturilor de peste o mie de euro ale bugetarilor presedintele PNL a intervenit in mod direct, impunandu-si punctul de vedere, in chestiunea TVA vs. contributii la sanatate acesta adopta o politica prudenta.

Bazinul electoral de care are nevoie presedintele PNL este unul mai vast decat electoratul traditional al partidului sau. Structura bazinului electoral traditional al PNL si eterogenitatea electoratului USL explica faptul ca, pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, Crin Antonescu ar avea, conform unor anumite sondaje, mai putine voturi decat alianta din care provine.

In aceste conditii, daca scaderea TVA la paine va avea efectul scontat, diminuarea pretului si a evaziunii fiscale, este foarte probabil ca, incepand cu ianuarie 2014, USL sa aduca TVA la 19 %. Aceasta masura, corelata cu restaurarea salariilor si a pensiilor si reindexarea acestora din urma cu rata inflatiei, poate fi echivalenta cu eliminarea unei parti a sechelelor guvernarii toxice Boc-Basescu si auspicii faste pentru guvernul Ponta si candidatul la presedintie Crin Antonescu.