Fertilizarea este inceputul sarcinii. Este un proces complex care poate avea loc dupa sex. Cu toate acestea, spre deosebire de ceea ce cred unii oameni, nu apare imediat dupa actul sexual.

Fertilizarea este atunci cand un ovul (care este gametul feminin) se uneste cu un spermatozoid (gametul masculin). Adica, este procesul prin care genele ambilor parinti sunt combinate si este generata o noua celula numita zigot .

Exista multe indoieli si mituri cu privire la modul in care se produce acest fapt. Din acest motiv, in acest articol va explicam tot ce trebuie sa stiti despre fertilizare, cat timp dureaza, de obicei, sa apara si cand incep simptomele sarcinii.

Cum are loc fertilizarea?

Fertilizarea, asa cum am subliniat in introducere, este procesul prin care ovulul si spermatozoidul fuzioneaza, dand nastere zigotului. Desi poate parea simplu, de fapt necesita o serie de conditii optime pentru a aparea.

De fapt, dupa cum explica un articol de la Centrul de Medicina Reproductiva din California de Sud, sansa de a ramane insarcinata variaza intre 20 si 25%. Aceste date se refera la o situatie in care nu se utilizeaza nicio metoda contraceptiva.

Asta pentru ca, chiar daca are loc fertilizarea, de multe ori procesul de gestatie nu continua. Este important de stiut ca, pentru ca acesta sa aiba loc, femeia trebuie sa se afle intr-un moment anume al ciclului menstrual.

Asa spun specialistii in Reproducere Asistata. Acest lucru se intampla de obicei in jurul zilei 14 a ciclului menstrual. Acesta este momentul in care are loc ovulatia. Cu toate acestea, spermatozoizii pot trai pana la 3 zile in tractul genital feminin.

Intre timp, oul supravietuieste doar 24 de ore dupa ovulatie. Prin urmare, fertilizarea are loc in acea perioada de timp (1 zi), desi actul sexual in sine poate sa fi avut loc cu doua sau trei zile mai devreme. In sectiunile urmatoare explicam toate fazele acestui proces.

In timpul procesului de ovulatie, ovulul este eliberat din ovar in trompele uterine. Spermatozoizii, intre timp, se dezvolta continuu in testicule. Cand are loc ejacularea, ei calatoresc scufundati in material seminal.

Ele urca prin vagin spre trompele uterine. Acolo are loc un proces numit antrenament . Ceea ce se intampla este ca spermatozoizii sufera o serie de modificari in structura si mobilitatea lor. In acest fel, ei dobandesc capacitatea de a patrunde in ovul.

Inainte, imediat dupa ejaculare, spermatozoizii nu pot face acest lucru. De asemenea, nu toata lumea experimenteaza aceste transformari. Din acest motiv, probabilitatea ca mai multi sa fertilizeze acelasi ovul este redusa, deoarece acest lucru ar putea da nastere unui zigot neviabil.

Spermatozoizii trebuie sa treaca printr-o faza de antrenament pentru ca fertilizarea sa fie viabila.

Intalnirea ovulului si a spermatozoizilor

Odata ce a avut loc capacitarea, care are loc in criptele tractului genital feminin, spermatozoizii sunt eliberati. Se indreapta spre ovul si are loc asa-numita reactie acrozomala .

Dupa cum se explica intr-un articol al Instituto Bernabeu, aceasta reactie consta in eliberarea anumitor enzime care permit capului spermatozoizilor sa traverseze membrana ovocitului. In acest fel, nucleii ambelor celule si materialul genetic sunt fuzionati.

In timpul acestei reactii, este pus in miscare si un mecanism care impiedica alti spermatozoizi sa traverseze membrana. Dupa cum am subliniat in sectiunea anterioara, acest lucru este esential pentru a nu exista probleme la nivel genetic si se numeste blocaj polispermiei.

Miscarea catre uter

Odata ce ovulul si sperma s-au fuzionat, se formeaza o celula numita zigot . Contine material genetic de la ambii parinti. Fertilizarea are loc, in majoritatea cazurilor, intr-una dintre trompele uterine.

De aceea, zigotul trebuie sa coboare spre uter, care este organul in care are loc gestatia. Pe parcurs, zigotul incepe sa se divida. Adica din acea singura celula se formeaza embrionul din diviziuni celulare succesive.

Initial, cele doua celule din zigot sunt numite blastomeri . In a patra zi dupa fertilizare exista deja intre 12 si 16 blastomeri. Apoi se formeaza morula, care are o parte centrala care va da nastere embrionului. Stratul cel mai exterior de celule va forma placenta.

Partea finala a fertilizarii: implantarea

Implantarea este un pas esential pentru dezvoltarea embrionului. Este procesul prin care embrionul adera la endometru, care este stratul care captuseste uterul.

Apare de obicei intre 6 si 10 zile dupa fertilizare. Daca implantarea esueaza, embrionul va fi expulzat cu urmatoarea perioada.

Cand incep simptomele sarcinii?

Primul trimestru de sarcina este de obicei caracterizat de o serie de simptome care, intr-un anumit fel, avertizeaza femeia ca este insarcinata. Primul semn este de obicei o perioada ratata sau tarzie. Aceasta se numeste amenoree .

Amenoreea apare deoarece productia anumitor hormoni este crescuta pentru a asigura dezvoltarea embrionului. Acesti hormoni provoaca, de asemenea, modificari ale sensibilitatii si dimensiunii sanilor, care tind sa fie mai umflati.

La inceputul sarcinii, un hormon numit gonadotropina corionica umana isi mareste foarte mult concentratia. Este cea mai legata de greata si varsaturi. De fapt, concentratia sa determina intensitatea simptomelor.

Este curios pentru ca, in sarcinile multiple, acest hormon creste mai mult decat in ​​cele ale unui singur embrion. De aceea sunt de obicei sarcini mai simptomatice.

Un alt semn comun la inceputul sarcinii este frecventa crescuta si nevoia de a urina. De asemenea, este obisnuit ca femeile sa fie mai obosite.

Greata de sarcina raspunde la cresterea hormonala care este produsa de schimbarile asteptate in sarcina.

Pozitiv la testul dupa fertilizare

In prezent exista diferite metode de a confirma prezenta sau nu a unei sarcini. Cu toate acestea, toate necesita ca dupa fertilizare sa fi trecut un anumit timp.

Acest lucru se datoreaza faptului ca testele de sarcina functioneaza de obicei prin detectarea daca concentratia de gonadotropina corionica umana in urina a crescut. Acest hormon creste intre 6 si 14 zile dupa fertilizare.

In unele cazuri, aceasta substanta poate fi determinata in sange in loc de urina. Acest test special nu poate fi facut acasa, dar este mai precis.

Prin urmare, ceea ce trebuie sa avem in vedere este ca pana nu trece un anumit timp de la fertilizare, este imposibil sa stabilim daca exista sau nu sarcina. De asemenea, testele de sarcina pot avea fals negative si pozitive. De aceea, ori de cate ori exista indoieli, idealul este sa consultati un specialist.

Fertilizarea nu este un proces instantaneu

Dupa cum am explicat, fertilizarea este un proces complex care necesita conditii optime. Nu are loc in acelasi timp in care actul sexual culmineaza. De fapt, poate aparea la 2 sau 3 zile dupa ejaculare.

De asemenea, chiar daca s-a format un zigot, un embrion nu se va dezvolta intotdeauna si nici o sarcina nu va avea loc. Pentru ca acest lucru sa se intample, este esential ca procesul de implementare sa se incheie corect.