La un moment dat în viaţă cu toţii ajungem să trecem printr-o situaţie dificilă, din care ne este foarte greu să ieşim singuri. Atunci când avem o suferință, fie că e vorba de o despărțire sau decesul unei persoane dragi, este bine să apelăm la ajutorul unui profesionist.

Nu este deloc ușor să luăm această decizie, cea de a merge la un psiholog. Ne temem de “ce spun oamenii”, de amprenta pe care ne-ar pute-o pune societatea. Lucrurile se simplifică atunci când apelăm la un psiholog online.

Şedințele cu un psiholog online se bazează pe aceleași concepte, ca în cazul ședințelor tradiționale. Psihoterapia online este în prezent cel mai căutat instrument de un număr extrem de mare de persoane, care din diverse motive nu pot să ajungă la cabinet.

Când apelăm la un psiholog?

Suferința interioară, anumite trăiri intense cărora simțim că nu le mai putem face față devin motive care ne fac să apelăm la serviciile pe care le poate oferi un psiholog specializat în consiliere sau psihoterapie.

Acesta ne poate ajuta să:

– trecem peste impasul existential

– ne eliberăm de umbre ale trecutului

– facem schimbări în viața noastră

– ne găsim resursele care să ne ajute să mergem mai departe

– ne regăsim echilibrul pe care într-un anumit moment al vieții noastre simțim că l-am pierdut sau ne-am îndepărtat de el

– găsim răspunsuri la întrebări care ne macină

Trăim într-o eră a vitezei și simțim de multe ori că nu ne ajunge timpul, nu avem timp pentru noi sau pentru cei apropiați nouă și astfel amânăm să ajungem la cabinetul unui psihologi atunci când situația se impune. Așa a aparut serviciul psiholog online. Este nevoie doar de o conexiune bună la internet și de un spațiu liniștit și sigur.

Se pare că există un interes foarte mare în rândul cercetătorilor pentru terapia online.

Studiu: S-a arătat că psihoterapia cognitiv-comportamentală administrată online reduce simptomele depresive (Donker T.et. al. 2013), putând fi utilizată şi în combinaţie cu terapia faţă în faţă pentru reducerea simptomelor depresive şi anxioase (Høifødt RS et. al. 2013) sau ca pre-tratament pentru fobii (Robin N Kok et. al. 2012), dar şi pentru tulburări de anxietate şi tulburări afective (Gerhard Andersson & Nickolai Titov, 2014). https://mental-training.ro/psihoterapie-online/

Care sunt beneficiile psihologului online?

 “Noile tehnologii au marcat un nou mod de a trăi și de a relaționa, făcând posibilă nașterea psihologiei online. Metodologia mea online se bazează pe strategiile și tehnicile pe care le folosim în terapia tradițională, astfel încât eficiența și eficacitatea acesteia este aceeași, folosind noi mijloace de comunicare: chat, telefon și videoconferință. Într-un mod foarte practic și sigur, doar având un telefon mobil, un computer sau o tabletă, poți desfășura sesiunea acolo unde îți este cel mai confortabil”, spune Miguel Ángel Rizaldos, un faimos psiholog spaniol, specializat în oferirea serviciilor prin internet.https://www.rizaldos.com/

1.Anonimatul: Terapia online ne permite să ne simțim mai puțin stigmatizați, să nu fim văzuți de alții în sala de așteptare, de către personalul administrativ sau oricine altcineva care trece prin fața clinicii.

2. Confidențialitate: Ne face să ne simțim mai confortabil, iar în felul acesta putem comunica mai deschis.

3. Confortul este unul dintre marile avantaje ale terapiei online, pentru cătotul se desfășoară din propria noastră casă.

4. Acoperire mai mare și acces. Terapia on-line este utilă în special pentru persoanele care au dificultăți în a călători.

5. Monitorizarea continua

6. Această formă de terapie este mai ieftină decât terapia tradițională, pentru că evităm costurile generate de călătorii.

7. Putem alege programe potrivite stilului nostru de viață.

8. Terapia online ne ajută să avem un sentiment de control.  

9. E-mailul poate să ne fie util în exprimarea sentimentelor.

De ce aveți nevoie pentru o ședință la psiholog online?

· Trebuie să ne asigurăm că avem intimitate.

· Notificările telefonului să fie pe silențios.

· Să ne găsim un loc confortabil.

· Dispozitivul trebuie sprijinit pe ceva stabil și să ne asigurăm că are baterie.

· Atunci când ne punem în fața camerei, imaginea noastră să cuprindă chipul, gâtul și partea superioară a pietului.

· Și cel mai important, să ne asigurăm că avem conexiune la internet.