Exista multe alternative de interventie pentru depresie. De fapt, avem din ce in ce mai multe. Cu toate acestea, doar cateva si-au demonstrat cu adevarat eficacitatea. 

Depresia este o tulburare grava a dispozitiei, caracterizata prin unul sau mai multe episoade in care persoana simte tristete profunda, angoasa, nefericire sau apatie , printre altele. Prin urmare, odata diagnosticat, este esential sa gasim tratamente eficiente pentru depresie.

Depresia poate fi tratata in diferite moduri. Cu toate acestea, doar cateva tratamente si-au dovedit eficacitatea intr-un mod stiintific si controlat . Adica in studii de cercetare controlata (randomizate si cu grupuri de control), precum si studii comparative cu alte tipuri de terapii. Dupa cum vom vedea, cele mai eficiente tratamente sunt grupate in: tratamente farmacologice, cognitive si comportamentale.

Tratamente eficiente pentru depresie

Pentru a trata depresia este important sa puneti un diagnostic bun si sa aveti ajutorul unui specialist (psihologie clinica). Numai in acest fel va fi posibil sa se asigure alegerea celei mai adecvate metode si, prin urmare, sa se ofere un prognostic de incredere. In plus, deoarece este o tulburare grava, este necesar sa se acorde atentie tuturor nevoilor pacientului, deoarece alegerea unei metode ineficiente ar putea agrava unele simptome si poate ingreuna recuperarea.

Dupa cum sa mentionat mai sus, tratamentele care au demonstrat o eficacitate mai mare sunt clasificate ca tratamente farmacologice si psihologice . Acestea din urma, la randul lor, ar putea fi impartite in cognitive si comportamentale; cu toate acestea, procedura lor este de obicei combinata.

Fiecare dintre aceste grupuri isi propune sa influenteze diferitele aspecte care provoaca depresia. Pe de o parte, factorii de natura mai biologica sau endogena; pe de alta, cele legate de ganduri si comportamente depresive.

Tratamente farmacologice

Acest tip de tratament face obiectul unor controverse in ceea ce priveste eficacitatea sa, posibila sa dependenta sau efectele secundare. Cu toate acestea, a fost tratamentul cel mai sistematic studiat si, in plus, este cel mai utilizat. Prin urmare, rolul sau in tratamentul depresiei este fundamental si este de obicei completat de terapii psihologice.

Pe de alta parte, exista mai multe modalitati de clasificare a tratamentelor farmacologice pentru depresie. Tinand cont de faptul ca exista diferite tipuri de depresie, unele medicamente sunt mai eficiente decat altele pentru a trata fiecare tip . Una dintre cele mai utilizate clasificari este cea a antidepresivelor clasice sau de prima generatie si a antidepresivelor noi sau de a doua generatie.

Printre antidepresivele clasice se numara triciclicele (imipramina) si inhibitorii de monoaminooxidaza (IMAO) (fenalzina, deprenil, tramilcipromina). Ambele actioneaza indirect prin prevenirea eliminarii serotoninei si norepinefrinei, facand mai multi dintre acesti neurotransmitatori disponibili in creier.

Printre generatia noua sau a doua se numara inhibitorii MAO (venlafaxina sau moclobemida, printre altele) si ISRS (fluoxetina, paroxetina, sertralina sau citolopram). Acestea par sa aiba o incidenta mai mica a efectelor secundare. ISRS actioneaza prin prevenirea recaptarii serotoninei si sunt cele mai prescrise antidepresive.

Este important de mentionat ca, desi tratamentele farmacologice si-au demonstrat eficacitatea, datele lor sugereaza ca sunt eficiente pentru 30-50% dintre pacienti . In acest sens, cea mai mare eficacitate se obtine atunci cand sunt combinate cu tratamentul psihologic cognitiv-comportamental.

Tratamente cognitiv-comportamentale

Printre tratamentele psihologice, eficiente pentru depresie se numara cele comportamentale si cognitive, mai ales in combinatie. Acest tip de interventie si-a demonstrat capacitatea de a atenua simptomele depresive. In plus , in unele ocazii s- a dovedit a fi chiar mai eficient decat tratamentele farmacologice individual.

Pe de o parte, tehnicile cognitive ajuta pacientul sa-si reorganizeze gandurile prin identificarea ideilor irationale si restructurarea lor. Cele comportamentale se concentreaza pe comportamentul pacientului si vizeaza verificarea validitatii gandurilor acestuia. Astfel, dupa infirmarea lor, se realizeaza sarcini care ofera noi activitati de intarire in mediul lor.

Printre cele mai utilizate tehnici pentru depresie se numara:

  • restructurare cognitiva . In depresie exista modele de gandire caracterizate de o viziune negativa asupra sinelui si a viitorului. Prin restructurare cognitiva se urmareste identificarea si modificarea acestor idei partinitoare pana la atingerea altora care produc emotii si comportamente mai benefice.
  • activare comportamentala . O parte din ideea ca persoana a incetat sa mai primeasca intariri din mediul sau. Din acest motiv, aceasta tehnica consta in motivarea si promovarea unor comportamente care sa conduca la un mediu in care acestea sunt intarite si, astfel, sa recupereze mai multe ganduri adaptative, o stare de spirit mai buna si, mai ales, o crestere a calitatii vietii.
  • terapia de autocontrol a lui Rehm . Legat de cea precedenta, se straduieste sa imbunatateasca abilitatile de autocontrol ale persoanei. Astfel, persoana dobandeste resurse pentru a reactiona la esec si este capabila sa-si reorienteze gandurile si comportamentul catre un scop pozitiv pentru ea.
  • terapia de rezolvare a problemelor . Aceasta tehnica vizeaza persoana care schimba modul in care se confrunta cu problemele, vazandu-le ca o provocare si o posibilitate de imbunatatire. In plus, ii invata strategii pentru a le rezolva mai bine si pune pacientul intr-o pozitie activa pentru a-si atinge obiectivele.

Importanta tratamentelor eficiente pentru depresie

Cand suferi sau ai pe cineva apropiat care sufera de depresie, este esential sa alegi un tratament optim. Pentru a face acest lucru, este necesar sa aflam ce tip de terapie a aratat cele mai bune dovezi de recuperare si eficacitate . Totusi, pe langa o alegere buna, este important ca pacientul sa se angajeze si sa adere la tratament, intrucat daca ar fi abandonat ar putea exista o recidiva semnificativa.

Pentru a face acest lucru, consultati-va intotdeauna cu profesionisti din psihiatrie si psihologie si evitati sa cautati informatii in medii neverificate sau netehnice. Astfel, tratamentele eficiente pentru depresie ne pot ajuta foarte mult, dar si cele care nu sunt eficiente ne pot face rau, facandu-ne sa pierdem timp pretios fara a implementa o interventie cu adevarat utila.